Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o ściąganie termostatów - to myślę że starczy je na maksa odkręcić, to nie powinne mieć wpływu na dławienie przepływów.

Natomiast co do szumienia termostatu to może zależeć od jego budowy i wielkości otworu przelotowego.

Będziecie kiedyś w sklepie gdzie maja różne termostaty (różnych firm) to sprawdźcie sobie przeloty w środku. Jedne są dedykowane do instalacji otwartych grawitacyjnych i mają większy otwór przepływu, a są też takie że najmniejszego palca byś tam nie włożył - jest duże zwężenie przepływu. Może na tych z przewężeniem pojawia się szumienie.

U siebie mam przepływy rzędu 28-29L podczas odszraniania, powyżej 30-31L to osiągnęła gdy otwarłem jej obieg przez bufor znajdujący się 0,5 metra od PC i połączony rurką miedzianą 1" może 1.5 metra długości z kolankami.

Na 13 grzejników w 6-ciu mam termostaty, w pozostałych ręczne zawory i raczej szumienia nie słyszę.

Fakt że mam instalację grawitacyjną, robioną wg starej sztuki rzemieślniczej. Przy piecu rura 2", dopiero za rozwidleniem przechodzi w 1" i dopiero za grzejnikami na parterze zwęża się do 3/4". Dopływy do grzejników 1/2". Trzeba też zaznaczyć że stare rury miały przekrój wg średnicy wewnętrznej. Nie wiem jak miedź, ale rury PCV czy PEX są podawane średnice zewnętrzne i grubość ścianki - to z rury Fi 32 i ścianki 3 mm robi nam się 1" przekroju wewnętrznego.

Może u części osób szumi woda przepychająca się przez rurki o małych przekrojach we większym stopniu niż na samym zaworze.

Edytowane przez Marco36

To zalezy od wielkosci instalacji bo jak pompa pusci 32l/m przy odszranianiu i ta woda leci powiedzmy na 5grzejnikow to na kazdego przypadnie ok.6l/min czyli spory przeplyw i jak tu ktorys termostat sie przymknie a nie zamknie calkiem to szumi a nawet bedzie az piszczal a jak ktos ma 10grzejnikow to wypadnie po 3l/min to chyba roznica jest.

U mnie jest 45m podlogowki i 4grzejniki i tez nie za kazdym razem szumi gdy leci te 32l ale jak pokoje sie nagrzeja i wszystkie 4 termostaty poprzymykaja sie to wytwarza sie takie cisnienie ze szumia jak by 3szt zamknac calkiem to 4ty jak sie odkrwci na 5 to bedzie cicho a jak sie przykreci na 1to bedzie az piszczal

Czyli w dużym stopniu dotyczy to instalacji mieszanej z podłogówką.

Bo w zasadzie jak jest 100% grzejników i krzywa grzewcza dobrze dobrana do potrzeb budynku - to tak na ścisłość termostaty stają zbyteczne i nie powinne przymykać obiegu.

U siebie 3 termostaty mam przydławione na 50% i jeszcze się nie zdarzyło by któryś zamknął obieg w grzejniku. Grzejniki policzone i dopasowane mocami do pomieszczeń, plus dobrana krzywa pogodowa i sterownik pokojowy na otwartej klatce schodowej w centrum domu.

Może sterownik pokojowy też ma swój udział w tym że termostaty nie muszą przymykać grzania, bo jednak wyłącza PC w cieplejsze dni, gdy nie potrzeba tyle grzać.

edit..

Przed wymianą 6-ciu grzejników spędziłem kilka dni na obliczeniach, ale wygląda że się opłaciło i uniknąłem części problemów z działaniem instalacji. Grzejniki dobrane do mocy PC i zapotrzebowania pomieszczeń na ciepło.

Jedynie z ciśnieniem wody zdałem się na hydraulików i chyba jest u mnie za niskie te 1,2 bara, bo przy każdym defroście pod koniec przez 5-20 sekund woda się gotuje na wymienniku w hydroboksie.

Ale jestem na etapie naprawy, temat zgłoszony u instalatora. Dodatkowo po ustąpieniu obecnego mrozu będę kończył składanie dodatkowego pionu z dwoma klimakonwektorami - to od razu dodam inhibitor korozji. Pisze przy nim że przy okazji niweluje efekt gotowania wody, jak jeszcze instalator podniesie ciśnienie wody (przestawi zabezpieczenia) to powinno się to poprawić. Jeśli nie ustąpi to mam nadzieję że przynajmniej osłabi się efekt gotowania wody.

Teraz wyraźnie słychać jak bąble powietrza przepychają się pionami do góry instalacji.

Edytowane przez Marco36

A do jakiego przepływu ustawisz ta pompke wtòrna do 9l 15l 25 czy moze 35l/min

Jakbym chciał by pompa wtórna goniła za pierwotną to po co bufor w równoległym połączeniu?

Nigdy tak nie będzie, bo w buforze zasilanie miesza się z powrotem. Na zasilaniu wtórnym temperatura będzie zawsze niższa niż na pierwotnym.

Pytanie retoryczne: A w czym to przeszkadza?

Instalacje zaczyna się od OZC.

Jak ktoś chce do istniejącej instalacji (zwykle liczonej pod wysokie Tz i małe przepływy) dopasować PC bez ustępstw w postaci bufora to sukcesu nie wróżę.

Większość instalacji robiona jest na zasadzie: "zawsze tak było i działa", "rozłożymy wszędzie co 10 to nie braknie" niestety ciężko taki twory połączyć z PC tak by te jeszcze osiągały deklarowane w broszurach COP'y.

Niemal każda instalacja jest inna i to, że jeden akurat się wstrzelił z przepływem i deltą, nie znaczy, że u drugiego też wyjdzie.

Edytowane przez _John

Czy można bez obaw usunąc z pomieszczenia gdzie jest kociol ,a będzie pompa kratkę wentylacyjną oraz nawiewnik zewnętrzny tzw. zetkę ?

Kotłownia zamienia się w maszynownie więc chyba tak ?

Pompa ciepla nie potrzebuje do pracy powietrza wiec usuwasz jak Ci to nie potrzebne.

Niby tylko potrzebuje odpowiedniej wielkosci pomieszczenia w ktorym stoi na wypadek nieszczelnosci zeby czynnik mial sie gdzie rozejsc.Ale tego nilt nie stosuje ani nie sprawdza zamontuja Ci gdzie chcesz.

Panowie

Gdybacie o głowicach termostatycznych i o przymykaniu. Głowice to miały sens w blokowiskach bo gdy sie nagrzało to zamykała przepływ i rachunki były niższe.

Podejrzewam że osoby które stosują termostaty w domach właśnie z tych czworakow wyszły i popełnili błąd stosując zawory termostatyczne do domów.

Weżmy pod uwagę dom tak zbudowany z 25 lat temu opalany węglem. Po kiego grzyba w tym ukladzie zawory termostatyczne? przecież węglowego nie da się wygasić w mgnieniu oka. A przy nowych lub modernizowanych wystarczy zwykly zawór kulowy do grzejników.

Zawór kulowy jak to wygoda przy grzejnikach ? Podstawa to zawór termostatyczny z nastawa wstępna , akurat można nie zakładać głowic , ale instalacje równoważyć trzeba .

Właśnie mam o to pytanie posiadam zawory haimaier i jest taka tabelka :

https://zapodaj.net/c62571b6a97e8.jpg.html

Jak w tym przypadku i grzejników aluminiowych zrobić nastawe do delty 5 ?

Czy mając już założoną PC można jakoś sprawdzić czy ta delta jest zachowana ? Trzeba mieć kamerę termo lub termometr stykowy i każdy grzejnik badać ?

Zawór kulowy jak to wygoda przy grzejnikach ? Podstawa to zawór termostatyczny z nastawa wstępna , akurat można nie zakładać głowic , ale instalacje równoważyć trzeba .

Właśnie mam o to pytanie posiadam zawory haimaier i jest taka tabelka :

https://zapodaj.net/c62571b6a97e8.jpg.html

Jak w tym przypadku i grzejników aluminiowych zrobić nastawe do delty 5 ?

Czy mając już założoną PC można jakoś sprawdzić czy ta delta jest zachowana ? Trzeba mieć kamerę termo lub termometr stykowy i każdy grzejnik badać ?

Nie bardzo rozumiesz co to delta. Delty pilnuje PC. Daj sobie spokój z Deltą. Dla ciebie NAJWAŻNIEJSZE TO---- dobór PC + jak najniższe zasilanie (CO)

Jak teraz grzejesz i czym?

Deltę można sprawdzić w PC

Deltę jaką byś nie zapodał na PC to ona będzie taką trzymać

O co dokładnie chodzi? Postaram się wytłumaczyć na ile dam radę.

Delta to najmniej ważny punkt.

Edytowane przez -voymar-

Aktualnie eko , ale mam przewymiarowany kocioł 30kw , a zapotrzebowanie 11kw .

1.Podałem tabele producenta od zaworów Heimaier na grzejnikach aluminiowych . Proszę o pomoc z których nastaw tutaj skorzystać , wiem , ze kotły lubi deltę 15 , ale chce to nastawić już pod PC .

2.Również na przykładzie pokoju i widocznych mocy z tabeli jak dobieram ? Pokój np. 15m2 zapotrzebowanie -20 50w/m2 czyli 750w i licząc moc producenta grzejnika 45/40 22st wychodzi mi 40w/ żeberko mając w tym pokoju 25 żeberek wychodzi 1000w i tutaj nastawę z tabeli robią pod pokój czy ta większa od mocy grzejnika ? Trochę to zagmatwane , ale z tymi zaworami i nastawami się już gubię .

3.Na ta porę mam dobrane grzejniki żeberko /m2 dla każdego pokoju , ale będę je zwiększał i wszędzie wyląduje grzejnik na całe okno czyli w moim przypadku 25 żeberek / 2 metry grzania . Tutaj tez zapytam zasilanie powrót od jednej strony , rurkę powrotu pociągnąć pod grzejnikiem i podłączyć krzyżowo czy takiego musu nie ma ?

PC z grzejnikami pracuje z deltą 10*C.

Delta 5*C jest stosowana przy ogrzewaniu podłogowym.

Przy tym delta nie do końca jest stała. PC dąży do takiej delty, ale ona też może być ruchoma. U siebie przy grzejnikach widywałem już 7*C różnicy, a systemowa delta jest 10*C.

Jak teraz masz kocioł to ustaw tak jak pod kocioł.

Gdy będziesz miał już PC - to najlepiej na początek odkręcić (pootwierać) zawory i wyregulować sobie krzywą grzewczą w PC. Dopiero potem przymykasz termostaty w tych pokojach gdzie chcesz mieć chłodniej. PC będzie wtedy pracowała bardziej optymalnie.

Nie widzę sensu gonienia PC na wyższą temp. wody niż jest to potrzebne, by następnie przymykać termostaty i dławić obieg pompie.

Edytowane przez Marco36

U mnie pompa on/off włącza się dwa razy dziennie.

Może uda Ci się sterownikiem pompy ograniczyć ilość załączeń sprężarki. Moim zdaniem kilkanaście uruchomień na dobę można traktować jako taktowanie jednostki.

u mnie częściej tylko z powodu takiego a nie innego zasobnika CWU. Na potrzeby CO - też dwa razy dziennie. Okna CWU są tak poustawiane, że CWU jest grzana bez względu na taryfę, kiedy jest porzebna, ale żeby nie było niepotrzebnych załączeń, to jest to zsynchronizowane z CO. Co do taktowanie mam takie same zdanie jak przedmówcy.

Co do temperatur DZ - od jakiegoś czasu nie mogę "złapać" PC pod koniec dłuższego grzania...dam znać...

u mnie częściej tylko z powodu takiego a nie innego zasobnika CWU. Na potrzeby CO - też dwa razy dziennie. Okna CWU są tak poustawiane, że CWU jest grzana bez względu na taryfę, kiedy jest porzebna, ale żeby nie było niepotrzebnych załączeń, to jest to zsynchronizowane z CO. Co do taktowanie mam takie same zdanie jak przedmówcy.

Co do temperatur DZ - od jakiegoś czasu nie mogę "złapać" PC pod koniec dłuższego grzania...dam znać...

U mnie jest podobnie CWU dogrzewam dwa razy dziennie zaraz pod koniec grzania CO. W ten sposób unikam niepotrzebnego start/stopu sprężarki.

Wracając do temperatur DZ to w moim przypadku wydają się one być nieco wyższe niż rok temu.

Edytowane przez Tomaszs131
Uzupełnienie.