Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cuda Panie,cuda :D

Amerykańskim cudem może ? :D

Mówiłem, że z Tobą to masakra jest :D :D

Modulować ? Jaja sobie robisz ?

Właśnie przy mojej wylewce ???

Pomyśl deczko ;)

I sam sobie przy okazji odpowiedziałeś, zatem pomyśl teraz i zastanów się czemu przy grzejnikach i pseudo wyleweczce pompa MUSI chodzić cały czas a przy 50m3 betonu wyłączy się i to na ładnych parę godzin,zanim powrót nie rozkaże pompie "START" ;)

Caly czas? Hm -niekoniecznie cały czas chodzi tyle ile ja chcę a reguluję to KG Jak dam niską lub b.niską to można tak spasować że bedzie chodzic 24/24 utrzymując stałą temp. w domu . ( dla ciebie to jest niekomfortowa ha ha) Jak dam wyższą KG to pochodzi 10h i harmonogram ją wylączy ,lub termometr bo osiągnie 23* lub 23,4 i zalączy ją jak spadnie ( tu to zależy jak sobie ktoś ustawi ) ja mam spadek do 22,6 choć można ( 22,8 --23,4)

A u ciebie skoro sie wyłącza PC i nie moduluje z mocą to znak że PC więcej nie wbije bo nie ma gdzie . Osiągnęła nasycenie ,lub-- jak się wyłącza a mogła by pompować dalej kWh to znak że ty tam pazury wkładasz i jej na więcej nie pozwalasz, choć by mogla robić to dalej . Dlaczego tak robisz? Bo pompa wchodzi w drogi prąd a ty nie chcesz by tak było.

Mialeś w planie elektryka o mocy 9kW -tak pisałeś Po co? bo pewnie ci tyle kW mocy było potrzebne. A nie jakieś tam 3,5kW tylko 9kW Taką samą masz PC i do tego T Cap aby tą moc miala stałą 9kW nawet przy ( -15* bo w tych latach to stała byla do -15 ) Teraz jest do -20* Druga inszość tego wyboru to grzanie tylko w II tar po to mocna PC a że teraz sie wyłącza to efekt że dobija wylewkę i nie ma gdzie ładować kolejna inszość odnośnie kosztów. Skoro wylewka to 30cm a powierzchnia domu to 125m2 czyli dom jest ok. 11mb x 11mb co daje na wylewkę 36,3m3 a nie 50m3 Ale nie o to chodzi nie wiem jaki jest koszt betonu dziś a jaki był 8 lat temu szcuje że to 400zeta za kubik a to jest =14,5k 8 lat temu za samą wylewke + PC , Przy zapotrzebowaniu jak piszsz 3,5 kW niezależnie czym grzane. Rozumiesz o co biega.? To tak teoretycznie policzone. Po łebkach, szczątkowo.

PS A buźki to sobie wstawiaj . zresztą wstawiaj będzie kolorowo i lepiej widoczne. Frustracja powoduje buźkę co wers. :yes:

Cyt.Przy odpowiedniej wylewce nie ma czegoś takiego, po zagrzaniu do odpowiedniej nastawy z KG,pompa a właściwie sprężarka wyłącza się i "czeka" aż temp.powrotu spadnie do takiego poziomu, że sprężarka się ponownie włączy. Pompka obiegowa naturalnie cały czas mieli wodę badając temp.powrotu.

PC się wyłączy????????????? Dla czego????????????? dla tego co napisalem wyżej

Edytowane przez -voymar-

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A u ciebie skoro sie wyłącza PC i nie moduluje z mocą to znak że PC więcej nie wbije bo nie ma gdzie(bo nie ma takiej potrzeby). Osiągnęła nasycenie ,lub-- jak się wyłącza a mogła by pompować dalej kWh to znak że ty tam pazury wkładasz i jej na więcej nie pozwalasz, choć by mogla robić to dalej . Dlaczego tak robisz? Bo pompa wchodzi w drogi prąd a ty nie chcesz by tak było.

Mialeś w planie elektryka o mocy 9kW -tak pisałeś Po co? bo pewnie ci tyle kW mocy było potrzebne. A nie jakieś tam 3,5kW tylko 9kW Taką samą masz PC i do tego T Cap aby tą moc miala stałą 9kW nawet przy ( -15* bo w tych latach to stała byla do -15 ) Teraz jest do -20* Druga inszość tego wyboru to grzanie tylko w II tar po to mocna PC a że teraz sie wyłącza to efekt że dobija wylewkę i nie ma gdzie ładować

Bardzo pomału ale uczysz się nowych domów bez grzejników ściennych,może będą z Ciebie ludzie :D

A dla utrwalenia i lepszego zrozumienie ponowie swój cytat ;)

a przy 50m3 betonu wyłączy się i to na ładnych parę lub paręnaście godzin,zanim powrót nie rozkaże pompie "START" ;)

I to się odbywa niezależnie od pory dnia czy taryfy.

Ten typ tak ma i co mu zrobisz ? :D

Jeszcze dluga droga i sporo nauki przed Tobą ze specyfiki nowych domów z wylewką żebyś po całości zakumal :D

Edytowane przez Arturo1972

Bardzo pomału ale uczysz się nowych domów bez grzejników ściennych,może będą z Ciebie ludzie :D

Jeszcze dluga droga i sporo nauki przed Tobą ze specyfiki nowych domów z wylewką żebyś po całości zakumal :D

SKORO CYTUJESZ MOJE WPISY (POSTY ) TO CYTUJ CAŁE. A WREDNE JEST TO ŻE CYTUJESZ MÓJ I WSTAWIASZ SWÓJ WPIS I JESZCZE PODKREŚLASZ GO NA CZERWONO.

Skoro chcesz coś podkreślić to podkreślaj moje wpisy???????????????????????????????????:bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash:

a swoje podkreślaj sobie u siebie?????????????????????????????????????????????????????:bash::bash::bash::bash::bash:

Wiesz co moderowano jestes do (n)! Co taki blokowiec może wiedziec o domu ???????? Czy ty uważasz że ja nie wiem jak działa podłogówka?????????????

Czy ty myślisz że w domu w którym obecnie mieszkam to jedyny dom????????????

A że tu nie mam podłogówki to jest wyrocznia ????????????????????????????????? Za duża strata bo mam parkiet 170m2 wykonany ( manufaktura) którego cena rynkowa na dziś to koszt. ok 50k i co dla tych samych kWh dostarczanych do domu mam zakładać wredne panele lub płytki??????????????

To może jeszcze mi powiesz że dom z OP potrzebuje mniej kWh niż przez inne źródło???????????????????

Przestań pajacować bo chyba ci coś ten mróz odmroził lub grzejnik przy głowie w łóżku blokowym wypalił. Kurde wczoraj pisze co innego jak mu zwrócisz uwagę i wytkniesz blędy to dziś odwraca kota ogonem.Grzeje w II tar bo tak pisze teraz już odwraca. Wczoraj pisał czy dziś rano pisał że PC po 1h czy 1.5h się wyłacza bo osiągnęła zadaną . teraz znów odwraca.

Pytałem o m3 wylewki i o cenę + PC CISZA. Odpisujesz co ci pasuje . A tak robi KRĘTACZ.

Cyt. TWÓJ

rzy odpowiedniej wylewce nie ma czegoś takiego, po zagrzaniu do odpowiedniej nastawy z KG,pompa a właściwie sprężarka wyłącza się i "czeka" aż temp.powrotu spadnie do takiego poziomu, że sprężarka się ponownie włączy. Pompka obiegowa naturalnie cały czas mieli wodę badając temp.powrotu.

A że trwa to dłużej tego nie zaprzeczam tylko jak byś kilkanaście godz czekał z ponownym zalączeniem PC to za kilkanaście godz byś miał ciepło bo najpierw by ładowało podłogę ( uzupelniało straty. Jeszcze raz mi napisz że grzanie ciągłe nie zapewnia komfortu? choć sam grzeję na harmonogramie lecz z tolerancją 0.6*C

Edytowane przez Tomaszs131
Wyzwiska

Dlaczego czeka? Przy grzejnikach, po przerwie PC startuje przy wodzie +20*C. Zasilanie szybko podniesie do np. +35*C, następnie musi gonić przepływ by dobić temp. w pomieszczeniach i temp. powrotu do zadanej deltyT. Gdy w domu będzie zimno, to dłużej będzie trwało dotarcie do zadanej deltyT. Mniejsza wartość deltyT = też dojście będzie trwało dłużej. To na logikę powinno wydłużyć pracę PC po uruchomieniu. Z kolei czas przerwy będzie zależny od izolacji budynku - lepsza izolacja, to dłuższe (wolniejsze) "stygnięcie" domu.

Szczerze, to nie śledziłem temp. powrotu po kilkugodzinnej przerwie wywołanej harmonogramem - sprawdzę i dam znać ale jeszcze nigdy chyba nie widziałem temp. poniżej 30C... U mnie przy instalacji mocno mieszanej, gdzie (podejrzewam) więcej wody i energii zmagazynowanej jest mimo wszystko w podłogówce powrót tak szybko nie wyziębia się.

Dlaczego czeka?

Jeśli założymy, że zas. ma 40C a powrót 30C, to gdy temp powrotu spadnie do 35C, to w przypadku dT=5C załączy się pompa obiegowa (i ewentualnie sprężarka) a tymczasem gdyby była ustawiona dT=10C, to obiegówka a przede wszystkim sprężarka nie włącza się.

Myślę że Modulacja w Althermie jest równa delcieT. Sprawdzam manuala i musiałbym to jeszcze zestawić z funkcjami w sterowniku - bo po samym manualu nie wiem czy Modulacja = deltaT, czy dotyczy to zakresu modulacji możliwej do przestawienia w Madoce :confused:

To jaki ma sens ustawianie rodzaju odbiornika (podłogówka, klimakonwektory, grzejniki) skoro tę smą funkcję pełni "Modulacja"?

Traktujesz przerwę jako oszczędność.

Dokładnie. Ale nie oszczędność na mitycznym komforcie tylko zmniejszenie ilości startów sprężarki... O ile mam rację i nie przesadzam z cackaniem się ze sprężarką...

Przenoszę się do sąsiedniego wątku o dT, żeby tu nie syfić:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369610-Za-co-odpowiada-parametr-delta

Kolejny przyklad dla milosnikow jazdy pompy na najnizszych obrotach.

Taki wycinek z instrukcji pompy pytanie sie nasuwa skoro to takie zdrowe ujezdzac pompe na najnizszych obrotach to po co wprowadzac takie zabezpieczenia.

[ATTACH=CONFIG]453203[/ATTACH]

45 obr/s to ma być wolno ?! to jest 2700 obrotów na minutę jeżeli to mają byc "wolne" obroty to jakie są szybkie lub maksymalne jak w ile 62M przed katastrofą chyba?

Kolejny przyklad dla milosnikow jazdy pompy na najnizszych obrotach.

Taki wycinek z instrukcji pompy pytanie sie nasuwa skoro to takie zdrowe ujezdzac pompe na najnizszych obrotach to po co wprowadzac takie zabezpieczenia.

[ATTACH=CONFIG]453203[/ATTACH]

stąd

Chodzi o taki?

splity-30-Alth3.jpg

Wykres dla małych Altherm wykonałem na nowo, to ten. A ten wcześniejszy wykres, gdzie moce minimalne były kreskami poziomymi, często był krytykowany, że jest niepoprawny. Ten wykres przedstawia moc Altherm proporcjonalną do zmian temp. wody wg krzywej pogodowej. Przy założeniu że ogrzewanie potrzebuje +45*C wodę przy mrozie -20*C.

Na ile wiarygodne są dane podawane przez pompę? Chodzi o COP itd.

Pewnie tak sobie.

Pytałem już kolegę o wyskalowanie termometrów, zapadła cisza.

Nie wierzę też, że pompa (i jej ciepłomierz) zlicza do COP-u pobór prądu przez pompy obiegowe.

A już na 100% COP na CWU zlicza wraz z kolektorami na dachu.

Całoroczny COP gruntówki dla CWU = 3,9 jest hm....:no:

Z kolei podawane przez CIebie COPy uważam trochę za niskie.:rolleyes:

Nie wiem, masz za małe przepływy? Za wysokie temp. GZ?

Jutro mija rok od zamieszkania przeze mnie w domu. Podam dane. COPu dokładnie nie zmierzę, ale wiem ile pompa bierze prądu na godzinę i wiem jaki zbudowałem dom. Na milion procent mój COP na CO nie wynosi 4,0, a zdecydowanie więcej.

Ad meritum, temp. DZ lekko w górę, nareszcie.:o

Po 1h na CO: 1,5/-1,9C.

Na stronie można sobie podejrzeć pompę Viessmann.

COP pompy 4, a całego układu 3.54 - co i CWU.

U mnie Dz też skoczyło lekko w górę. Dzisiaj spędziłem pół dnia na odpowietrzaniu układu Dz w kotłowni po przekładce zaworów. Przy okazji odkryłem, że mój hydraulik nie upuścił ciśnienia w zbiorniku wyrównawczym! Za radą producenta do glikolu zakupiłem taki do wody użytkowej... A on by default ma 4 bar. Więc tak naprawdę nie miałem zbiornika :) zawór bezpieczeństwa by puścił szybciej niż zbiornik zadziałał. Jak na takie Dz miałem naprawdę stabilne ciśnienia. W zasadzie w okolicy 2 bar. Ale i skoki temperatury nie były duże.

Przejrzałem dane w raportach niemieckich badań i tam średnie COP dla pomp gruntowych oscyluje wokół 4.

Mam nadzieję, że nas Tomaszs131 nie przegoni.

Owczar

Nie myślałeś o tym, że większość tych badań - jak i większość użytkowników - to "zwykłe" przypadki?

Ktoś zamawia PC, przychodzi firma montuje coś tam z linii produkcyjnej Vieśka, Nibe, Vaillanta itd, robi "na oko" DZ i ma działać?

Wiesz, że Vaillant w swej pompie pozwala na temp. DZ -10C (minus 10)?

A do tego większość gruntówek chodzi w domach nie nazbyt energooszczędnych, więc tłucze godzinami, wychładza DZ, podłogówki ułożone przypadkowo itd.

Myślę, że COP gruntówek w domach energooszczędnych wygląda zgoła inaczej. Mając zwykłe, kiepskie, duże okna połaciowe z 2 szybami, garaż w bryle, zwykłe fundamenty z 15 cm, itp. przy COP = 4 wybudowałbym dom 40 kWh/m2/rok. To niemożliwe !!!

Wiem ile pompa mi bierze na godzinę pracy, wiem jaką dysponuje mocą, wiem jakie mam temp. DZ (to tak by było w temacie :rolleyes:), przepływy i wszystkie parametry wihajster ustawiał godzinami. I mój ostrożny szacunek SCOP na CO to 4,8.

pzdr

Budownictwo energooszczędne w Polsce to rzeczywiście nowość, ale te badania były prowadzone w Niemczech. W raportach są średnie temperatury Dz, zużycie energii itd.

Jeśli ktoś to opomiarowal, przeprowadził badania to nie mogła być typowa wrzuta instalacyjna.

SCOP na poziomie 4.8 to już naprawdę bardzo wysoko. Ile biorą w ogóle Twoje pompki obiegowe? DZ masz jednak spore, a delty małe. U mnie mam jednak wyższa temp gz.

Robiłeś OZC? Jak wygląda zużycie energii do OZC?

U mnie dla ogrzewania COP wychodzi koło 4-4.2. łącznie jakieś 8800kWh ciepła, a według ozc 14k. Cała różnica to zyski bytowe i słoneczne.

Pompy obiegowe:

DZ - 75W

GZ Parter - 40W

GZ Poddasze - 32W

CWU - 40W

Delty DZ na początku sezonu (gdy mam wysokie temp.) wynoszą ok. 4,3K, pod koniec gdy mam 1,0C na zasilaniu wynoszą ok. 3,4K.

GZ mam teraz równe 7K.

Na godzinę (pierwszą godzinę działania) pompa bierze 2,15 kWh wraz ze wszystkimi obiegówkami.

Przy 0/35 (a takich wartości nie mam nigdy) pompa ma moc 9,4 kW, przy 5/35 ma już 11,1kW mocy. Przy 1,0/32,0-33,0C (a taką mam na koniec grzania) moc będzie pewnie w okolicach 10,0-10,4kW. Pamiętaj, że COP najbardziej zależy od temp. zasilania GZ.

To i tak skromnie licząc COP ok. 4,65.

A gdzie reszta sezonu, gdzie mam dużo wyższe temp. DZ?

Nie mam podziału na CO i CWU jeśli chodzi o czas pracy PC i licznik. Zlicza wszystko.

Z moich wyliczeń wynika, że na CO przez pełny rok pójdzie mi ok. 2000 kWh. Gdyby SCOP wynosił 4, to grzejąc te na okrągło 200m2 wybudowałbym dom 4 litrowy. Raczej mało prawdopodobne - jak pisałem powyżej - kilka moich rozwiązań nie przystaje absolutnie do takiego wyniku.

Za to 50 kWh/m2/rok to już szybciej. Ale wtedy SCOP = 5.....:cool:

OZC miałem na etapie projektowania - oczywiście okazało się absolutnie do bani (mimo, że zwracałem na to uwagę.....;)), a do końca u mnie nie da się policzyć. Część izolacji mam niejednorodnej co do grubości i rodzaju (układany na stropie styropian zalany pianą, podobnie ocieplone ściany kolankowe, ocieplona cała połać dachu pianą itd) - toteż nie byłbym w stanie dostarczyć rzetelnych danych do wyliczeń.

pzdr