Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam nadzieję, że nas Tomaszs131 nie przegoni.

Owczar

Nie myślałeś o tym, że większość tych badań - jak i większość użytkowników - to "zwykłe" przypadki?

Ktoś zamawia PC, przychodzi firma montuje coś tam z linii produkcyjnej Vieśka, Nibe, Vaillanta itd, robi "na oko" DZ i ma działać?

Wiesz, że Vaillant w swej pompie pozwala na temp. DZ -10C (minus 10)?

A do tego większość gruntówek chodzi w domach nie nazbyt energooszczędnych, więc tłucze godzinami, wychładza DZ, podłogówki ułożone przypadkowo itd.

Myślę, że COP gruntówek w domach energooszczędnych wygląda zgoła inaczej. Mając zwykłe, kiepskie, duże okna połaciowe z 2 szybami, garaż w bryle, zwykłe fundamenty z 15 cm, itp. przy COP = 4 wybudowałbym dom 40 kWh/m2/rok. To niemożliwe !!!

Wiem ile pompa mi bierze na godzinę pracy, wiem jaką dysponuje mocą, wiem jakie mam temp. DZ (to tak by było w temacie :rolleyes:), przepływy i wszystkie parametry wihajster ustawiał godzinami. I mój ostrożny szacunek SCOP na CO to 4,8.

pzdr

Potwierdzam u mnie SCOP na CO wygląda podobnie.

• Like 1

Owczar

To prawie to samo co u mnie.

Nie da rady inaczej. Gdyby przyjąć Twoje 4,2 i 2,15 kW na h pracy, było raptem 9,03 kW mocy cieplnej. No nie ma bata. Pompa chodziła u mnie na CO ok. 890h. Gdyby dawała tylko 9,03 kW to byłoby 8037 kWh. No way. Nie ogrzeję swojej budy za taki volumen.

Mam relatywnie małe okna, zyski bytowe nie są spektakularne, nie gotujemy w tygodniu, w domu mieszkają 3 osoby, słońca było tej jesieni i zimy tyle co kot napłakał. Większość urządzeń energooszczędnych, ledy itd. Nie ma skąd czerpać zysków bytowo-pasywnych.

U mnie zapotrzebowanie roczne to jakieś 14kkWh.

A ogrzalem to 8.8kWh.

Zyski też są mizerne. Mieszkamy w 3 osoby.

Mam teraz ciepłomierz podpięty tak, że zlicza CO i CWU, więc za rok będą konkretne dane.

SCOP dla CO mam z okresu gdy były najniższe temperatury DZ i największe zapotrzebowanie. Niemniej jednak, całkowite średnioroczne spf będzie bliżej 4 niż 5.

Pytanie skąd pompa wie ile produkuje energii? Czy ma prawdziwy ciepłomierz czy estymuje po deltach?

W instrukcji Daikina piszą, że produkcja ciepła jest liczona przez kalkulator - program.

Przelicza to z temp. zasilania, temp. powrotu i przepływu wody.

Z kolei COP jest zależny od różnicy temperatur między DZ a GZ.

Nie od samego GZ jak ktoś napisał na wcześniejszej stronie.

Gdy wrócę do domu, dodam wykres COP wykonany na podstawie tabelki otrzymanej z serwisu Daikina.

(Z tego co pamiętam COP 3 (lub 3,5) wychodził przy DZ 0*C. A gdy temp. DZ przekraczała +4*C to już łapało COP 4. Przy GZ w okolicy +35*C / +38*C.)

Edytowane przez Marco36

Z kolei COP jest zależny od różnicy temperatur między DZ a GZ.

Nie od samego GZ jak ktoś napisał na wcześniejszej stronie.

O co tutaj chodzi w tym co napisałeś to chyba nikt nie wie. Co ma do tego różnica temperatur między DZ a GZ. COP ulotkowy może być co najwyżej liczony w warunkach laboratoryjnych dla konkretnych warunków dla przykładu 0/35, 2/35 czy 0/45lub 7/45. Chyba nie powiesz że będzie taki sam dla przykładu dla warunku -10/25 jak przy 0/35. Natomiast COP to jest wynik dzielenia energii wyprodukowanej przez pobraną. A ponieważ liczniki większości pomp nie biorą pod uwagę wszystkich elementów z nią związanych oraz mają dość dużą bezwładność to ten COP podawany przez pompy ma się tak do rzeczywistości jak pięść do oka.

Edytowane przez plusfoto

O co tutaj chodzi w tym co napisałeś to chyba nikt nie wie. Co ma do tego różnica temperatur między DZ a GZ. COP ulotkowy może być co najwyżej liczony w warunkach laboratoryjnych dla konkretnych warunków dla przykładu 0/35, 2/35 czy 0/45lub 7/45. Chyba nie powiesz że będzie taki sam dla przykładu dla warunku -10/25 jak przy 0/35. Natomiast COP to jest wynik dzielenia energii wyprodukowanej przez pobraną. A ponieważ liczniki większości pomp nie biorą pod uwagę wszystkich elementów z nią związanych oraz mają dość dużą bezwładność to ten COP podawany przez pompy ma się tak do rzeczywistości jak pięść do oka.

Na pewno różnice są to nie ma co dyskutować,ale te wartości są w setnych % dla COP. Ja po 4-ro letnim grzaniu czystym prądem i pisaniu zużycia jak i temp. zew. w porownaniu teraz do PC to w bardzo duzym przybliżeniu wychodzi mi tak jak to liczyłem z czystego prądu.

To takie moje i tylko moje uwagi.

O co tutaj chodzi w tym co napisałeś to chyba nikt nie wie. Co ma do tego różnica temperatur między DZ a GZ. COP ....

We wcześniejszych wpisach ktoś podał, że COP zależy bezpośrednio od GZ. Jest to tylko pół prawdy.

Może źle to ująłem, że od różnicy.

COP jest współzależne od temp DZ oraz od temp. GZ.

COP przeliczałem z tej tabelki Daikina HC dzielone przez PI:

Daikin - tabelka - COP.jpg

Na wykresie przyjąłem COP jaki wychodzi z określonej GZ oraz DZ - zależny od przebiegu KG.

Na wykresie konkretnie dla grzejników przewymiarowanych, tak by grzać +45*C przy -20*C.

Dla DZ 0*C, GZ osiąga +38*C.

splity-30-Alth3_COP.jpg

- wykres może nie jest idealny, ale daje wgląd, jak COP się zmienia wraz ze zmianą DZ. GZ zmienia się w zakresie +28*C do +45*C.

Dla ogrzewania podłogowego i GZ +33*C - COP będzie o ułamki procenta (może o 4% - 7%) wyższe.

W zasadzie to COP bardziej zmienia się pod wpływem temp. DZ niż GZ.

Aczkolwiek obie te temp. mają wpływ na końcowy COP.

P.S. Tak myślę może GZ ma mniejszy wpływ na COP z tego względu, że w okresie grzania temp. GZ zmienia się w mniejszym zakresie - dlatego nie jest to tak widoczne jak zmiana DZ w przypadku PC-PW.

druga kwestia, że COP przedstawiony na wykresie liczyłem dla mocy maksymalnej.

Z kolei przy modulacji obrotów - COP będzie niższy niż ten na wykresie dla temperatur dodatnich >0*C.

Wpływ obrotów PC na COP będzie podobny jak na tym wykresie:

Wykres-Sprawność-a-częstotliwość-i-moc-zprężarki.jpg

Edytowane przez Marco36

• 1 month później...
  • 1 month później...

dzień dobry,

wątek bardzo rozbudowany nie jestem w stanie przebić się w nim ale mam jedno pytanie:

która PC będzie najbardziej wydajna i niezawodna.

oferty mam następujące:

1. Samsung EHS Split 12 kW

2. Panasonic T_CAP 9 KW - chyba za mały raczej 12 powinna być

3. Mitsubishi Heavy Industries 11 Kw

dom 220 m2, bez podłogówki. dość dobrze ocieplony i okna dwu szybowe.

zastanawiam się co wybrać, która firmę. żeby nie przepłacić a i rónież nie wkurzać się w ziemie.

róznice cenowe są na poziomie 8 tysiecy zł .

dziękuję za podpowiedzi merytoryczne.

dzień dobry,

wątek bardzo rozbudowany nie jestem w stanie przebić się w nim ale mam jedno pytanie:

oferty mam następujące:

zastanawiam się co wybrać, która firmę. żeby nie przepłacić a i rónież nie wkurzać się w ziemie.

Pierwsza i zapewne najistotniejsza podpowiedź to na ile szacuje twoje potrzeby OZC. Tylko takie rzetelne i prawdziwe a nie z projektu lub z aledrogo za 50 zł bo to zazwyczaj ma się nijak do rzeczywistości.

A nie rozważasz już pomp ciepła innych firm? Zachęcam Cię do złożenia u nas zapytania ofertowego. To nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje! Nasi specjaliści przygotują propozycję i wycenę systemu grzewczego dla Twojego domu. Zapytanie ofertowe u nas możesz złożyć TUTAJ Zawsze dobrze mieć porównanie :)

dzień dobry,

oferty mam następujące:

Poraz setny można mówić ,nie patrzy sie na to jak producent nazwał sobie pompę tylko w dane techniczne jaką moc dana pompa jest w stanie wykrzesać przy -20 st i przy jakiej temp.zasilania się to odbywa.

Jak masz same kalafiory to pewnie przy temp.-20st bedziesz musial dawac na grzejniki z 50st. Taki tcap 9kw jednofazowy da dla temp.55st i -20st da 8,9kw mocy a trójfazowy 9kw.

I chodzi do -28st

Pompy innych producentów misisz sobie szukac .

Jesli sa to zwykle pompy to tracą moc wraz ze spadkiem temp.na zewnątrz i wraz ze wzrostem temp.zasilania

Np.zwykla pompa panasonika 9kw(nie t-cap) przy 55st i -20st da tylko 4,2kw a nie 9kw