Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No tak . Tylko czy większa pompa nie będzie miała skłonności do szkodliwego taktowania ?

Jak masz bufor to o jakim taktowaniu mówisz ?

Ktoś Ci nieźle zrobił sieczke z mózgu...

Pewnie jakiś instalator kotłów na węgiel lub jakiś użytkownik węgla do tej pory :)

Ja nie mam bufora i 9kW w domu, który potrzebuje 3,5kW i takowania nie mam.

Edytowane przez Arturo1972

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do grzejników to sie nie zgodzę bo mam w pobliżu przykład że to działa i nie jest żle . Ale nie o tym. Jesli moc pompy nic nie zmienia to po co te całe OZC i dobór pompy do zapotrzebowania budynku.

KASA KASA KASA = CENA ZAKUPU

kWh kWh kWh = zużycie kWh a za tym idzie też KASA

Choć można gdybać bo 12kW więcej pobiera lecz i szybciej dogrzewa. Dyskutować można długo

jestem pewien, pompa t-cap przy -20st ma 12kW mocy, i dopnie sobie 2 grzałki po 3kW czyli w sumie da 18kW i ma zapas jeszcze 3kW na 3 grzałce. w sumie ta pompa przy -20st razem z grzałką ma 21 kW Mocy cieplnej

Ty mi nie mów jaką ma moja pompa moc i jakie ma grzałki. Ty mi powiedz na jakiej podstawie twierdzisz, że ma 21kW i co z tą mocą zrobi po jej wygenerowaniu. Podwoi przepływ, deltę, czy co? Bo ja w dokumentacji takich rewelacji nie dostrzegłem.

Mając 100% grzejników nigdy w życiu nie dałbym pompy ciepła.

Ale jak brniesz w głupotę to 12kW zamiast 9kW nie zmieni Ci nic w koszcie eksploatacji.

Jak masz 12kW w cenie 9kW to lykaj.

I nie słuchaj tego, który chcę Cię naciągnąć na większy bufor.

Grzałem dom 100% grzejniki, PC ON/OF bez bufora ! było taniej niż z buforem i taniej niż węglem czy innym czymś tam.

Grzałem dom 100% grzejniki, PC ON/OF bez bufora ! było taniej niż z buforem i taniej niż węglem czy innym czymś tam.

Uuu,to miałeś fatalną sprawność w tym kotle na węgiel, daleko od "legendarnej" 70% czym kiedyś chwalili się sprzedawcy kotłów jak i użytkownicy węgla no i 10gr/kWh :)

Bo jak pompą taniej niż węglem a 1kWh wychodzi Ci ok.20gr/kWh to naprawdę miałeś masakrę ..

Uuu,to miałeś fatalną sprawność w tym kotle na węgiel, daleko od "legendarnej" 70% czym kiedyś chwalili się sprzedawcy kotłów jak i użytkownicy węgla no i 10gr/kWh :)

Bo jak pompą taniej niż węglem a 1kWh wychodzi Ci ok.20gr/kWh to naprawdę miałeś masakrę ..

Słuchaj, nie znam się na sprawnościach wszystkiego. Było taniej i już. Prąd z całego domu rocznie to 5 do 5,5 tyś zł. po odliczeniu bytowego wychodziło mniej za prąd niż węgiel i tyle. Nie licząc mojej roboty oczywiście ;-)

Gdzieś takie wartości widział? I to na starym węglowym piecu 70%?

A skoro mowa o węglu to piec zasypowy ze sprawnością max 55%

Podbijam pytanie. Czy ktos ma dane o mocy minimalnej T-cap 12 KW . Ktoś tu pytał też o 16 KW. ?

Moc minimalna zależy od temperatur GZ i DZ. Nie widziałem, żeby Panasonic chwalił się takimi danymi. U innych producentów przykładowo tak to wygląda:

attachment.php?attachmentid=451426

attachment.php?attachmentid=379155

Więcej takich tabelek dla Mitsubishi tutaj

Ładnie tu widać, jak to w wyższych temperaturach pompa musi taktować, bo

0. im wyższa temperatura tym:

1. mniejsze zapotrzebowanie domu na ciepło

2. niższa temperatura zasilania.

3. też wyższa moc minimalna pompy i to aż z dwóch powodów (0 i 2).

Dlatego nie należy pompy przewymiarowywać - ma być jak najmniejsza, ale wystarczająca z grzałkami do grzania w wybranej wersji tania strefa lub 24/7

Edytowane przez Kaizen

Gdzieś tu był taki wykres że zwykły Panas 9Kw moze zejść do 2Kw a t-cap 9kw do około 3,4 Kw . Podobno 12 Kw t-cap ma tą samą sprężarkę co 9 kw ale nigdzie nie znalazłem mocy minimalnej dla 12 Kw a różnice miedzy 9 a 12 z oficjalnych danych to :

12Kw scop ma niższy a przepływ objętosciowy wody grzewczej dużo wyższy .

Gdzieś tu był taki wykres że zwykły Panas 9Kw moze zejść do 2Kw a t-cap 9kw do około 3,4 Kw

Pewnie chodzi o wykresy Andrzej5101 który notorycznie nimi wprowadza w błąd, bo na tych wykresach moc minimalna jest stała, niezależna od temperatury DZ, a to nieprawda jak widać po tabelach producentów, którzy takie dane udostępniają a do tego im wyższa temperatura, tym niższa potrzebna tz i moc minimalna wyższa.

I co z tego, że przy -20* minimum to przykładowo te 3,4kW, jak dobrze dobrana pompa w takich warunkach sprężarką powinna namagać na maksa i minimum nikogo nie obchodzi, za to przy +2 i znacznie niższej tz będzie miała minimum ze 2x wyższą moc minimalną?

Więcej tutaj

Edytowane przez Kaizen

No ale jesli ustalimy moc minimalną w temp. +2 dla różnych pomp to już mamy jakiś punkt odniesienia. No ale niestyty tych danych brak. Mam do wyboru 2 pompy T-cap 9 i 12 Kw. OZC mam wyliczone na 9 KW . Firma zawaliła i zamiast 9 chce mnie obdarować 12. Staram się wyliczyć różnicę w kosztach ekploatacji i wciąż błądzę. Panasonik center odesłał mnie do autoryzowanych instalatorów . Niestety dzwoniłem do paru i każdy ma inne zdanie

Ty mi nie mów jaką ma moja pompa moc i jakie ma grzałki. Ty mi powiedz na jakiej podstawie twierdzisz, że ma 21kW i co z tą mocą zrobi po jej wygenerowaniu. Podwoi przepływ, deltę, czy co? Bo ja w dokumentacji takich rewelacji nie dostrzegłem.

A ja właśnie takie informacje czytam z dokumentacji,12 T cap przy -20 i zasialniu 35st ma 12kW plus moc grzałek 3x3kW razem daje 9 co sumarycznie daje 21kW mocy cieplnej, w załączniku masz screen z oficjalnych materiałów panasonica. A przepływ pompa ma taki że spokojnie odbierze 21kW mocy, ale na tym forum to kopanie z koniem, pozdrawiam

a.jpg

Podbijam pytanie. Czy ktos ma dane o mocy minimalnej T-cap 12 KW . Ktoś tu pytał też o 16 KW. ?

minimalna moc 12 T-cap to 800Wat na poborze, a to ile to wytworzy energii jest zależne od COP więc jest zależne od temperatury zewnętrznej i wody kotłowej. przy temp zewn około 10st i wodzie około 30st da ponad 6kW mocy grzewczej

16T-cap schodzi do 1kW na poborze

Edytowane przez 1igor1

minimalna moc 12 T-cap to 800Wat na poborze

Trochę mniej, wg pompy 600W przy 19Hz, wg wskazania podlicznika z mocą chwilową 740W ale tu trzeba by oddać od tego dwie zewnętrzne objegowki stref , można założyć, że to 700W będzie.

I tak jak piszecie ,w tym momencie produkcja zależy od COP ,przy -20 będzie to bardziej 1,5( przy takiej temperaturze pompa tez moduluje jak uda jej się przekroczyć temp docelowa) przy 10 stopniach 5,ale to zależy też od GZ czyli wody ,do jakiej temperatury pompa ja grzeje.

I jak najbardziej 12kW T-Cap moduluje się tak samo nisko jak 9kW T-Cap.

Trochę mniej, wg pompy 600W przy 19Hz, wg wskazania podlicznika z mocą chwilową 740W ale tu trzeba by oddać od tego dwie zewnętrzne objegowki stref , można założyć, że to 700W będzie.

I tak jak piszecie ,w tym momencie produkcja zależy od COP ,przy -20 będzie to bardziej 1,5( przy takiej temperaturze pompa tez moduluje jak uda jej się przekroczyć temp docelowa) przy 10 stopniach 5,ale to zależy też od GZ czyli wody ,do jakiej temperatury pompa ja grzeje.

I jak najbardziej 12kW T-Cap moduluje się tak samo nisko jak 9kW T-Cap.

to bardzo nisko schodzi z poborem pradu. U mnie LG schodzi także do około 600W , tyle że ja nie mam zwykłą pompą 9KW ...