Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]461903[/ATTACH]

https://www.fotosik.pl/zdjecie/d80ed19878574219

Panas 9kW pokrywa moc cieplną budynku dla całego zakresu temperatury do - 20 C;

- ale nadmiar energii nie jest rewelacyjny,

- dla 9kW/TCap byłoby dużo korzystniej

Ten T Cap mi się szczkawka odbije .... ja bym tylko chciał aby aż tak nie bolał ten pobór heh

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Łatwo. Ustaw pompę w taniej strefie o 1* wyżej, niż w drogiej. I grzanie CWU w dziennym okienku. Obserwuj, czy odpala się w ogóle w drogiej. Jak tak - a nie jest Ci za gorąco, to dorzuć jeszcze z pół stopnia podbicia w taniej (a jak za gorąco to wszystko obniż o pół stopnia).

Przy 42cm betonu to jak Ci się pompa zepsuje to pewnie po temperaturze w domu po ładnych kilku dniach zauważysz (ale wcześniej zimna woda z kranu się poleje).

Myślisz żeby jednak przejść na grzanie w 2 taryfach?

Dodam jeszcze że zacząłem grzać w połowie października a dopiero na święta się wprowadziłem. Pompa dostawała wycisk żeby nie było tak ze będziemy marznac. W takim rozrachunku ostatniego kwietnia wyłączyłem pompę i do tego momentu pobrala jakoś 4200 kWh. Z OZC wychodzi niecałe 7200 kWh czyli powinno wyjść koło 2500 kWh. Wiadomo to są tylko liczby ale jakby dodać coś to fajnie by było tak zejść do 3000.

Wiadomo to są tylko liczby ale jakby dodać coś to fajnie by było tak zejść do 3000.

Pierwsze dwa-trzy sezony są znacznie bardziej energochłonne (jak masz tyle betonu w podłodze, to pewnie jeszcze dłużej będzie schło).

Przy odpalaniu mogło być też tak, że jak jednocześnie zacząłeś grzać w całym domu, to pompa nie mogąc wystarczająco szybko podnieść temperatury wspomagała się grzałką (zależnie od pompy i konkretnej sytuacji - bezpiecznie jest startować w chłody od części pętli i kolejne dołączać sukcesywnie, jak poprzednie uzyskają zadaną temperaturę co przy takiej masie betonu może długo trwać).

175m2 x 42cm to jakieś 175 ton żelazobetonu. Żeby to ogrzać tylko o 1* (ale również schłodzić) trzeba mu dostarczyć ponad 40kWh. Do tego reszta domu też trochę ich zakumuluje. Tyle, że jak mieszkasz, to będzie to praca w zakresie jakichś 22-26*. I to stopniowo, bo mrozy nie przychodzą od razu.

Tylko nie wykonuj gwałtownych zmian - jak przestawisz krzywą grzewczą, to obserwuj kilka dni temperaturę odnosząc do temperatury zewnętrznej.

Edytowane przez Kaizen

Zdaje sobie sprawę że początek aby ogrzać nagrzać trzeba sporo czasu tylko patrząc na prace która miałem tzn według prostej to pobierała dużo a przy takiej pracy cały czas w podłogę szło jakieś 29-30 stopni. Chyba że to jest przyczyną że ciągle chodziła na takim parametrze. Chce spróbować na krzywej tej zimy
  • Like 1

Zdaje sobie sprawę że początek aby ogrzać nagrzać trzeba sporo czasu tylko patrząc na prace która miałem tzn według prostej to pobierała dużo a przy takiej pracy cały czas w podłogę szło jakieś 29-30 stopni. Chyba że to jest przyczyną że ciągle chodziła na takim parametrze. Chce spróbować na krzywej tej zimy

Docelowo pewnie temp jest ok , ale jak zaczynasz to powinieneś robić to powoli :) wygrzewałeś te tony betonu wcześniej ?

Ogólnie suszenia betonu nie stosowalem tego w pompie. Pompa będzie chodzić 3 zimę a dopiero 2 tak normalnie. Wylewki prawie rok się suszyly potem pompa przegrzewalem wszystko. Potem nadeszła 2 zima i grzanie po wprowadzeniu. Miałem tu naprawdę bardzo gorąco bo nawet po 29 st tu było. Kafelki mega cieple a panele tak samo. Przypuszczam że już swoje się wygrzal ten beton

Kiedyś zgadałem się z gościem, który próbował taką płytę (którą mu polecano a jak przyszło pomóc w temacie to nie było komu) ogrzewać kotłem gazowym. Kiedy go spotkałem, był po trzeciej wymianie maszyny, za każdym razem na większej mocy. Nie wiem, czy mu się udało, bo jak mówił właściciel sklepu w którym się spotykaliśmy, sprzedał dom.

Artek banita grzał taką płytę Tcapem a ma stoparę metrów kw parterówki. U Angelo19 samej płyty 175m2 i do tego góra na zwykłej 9kW? Da radę ??

A poprzednio też miałeś takie problemy czy ich wcześniej nie zidentyfikowałeś ? rozumiem że te 29 stopni było w domu na dole ?

Pompę montowalem w grudniu i wtedy szalala bo ledwo po tynkach bylo. Na wiosnę dałem jej popracować w jakiś normalnych temperaturach gdzie jeszcze były prace w środku. Dotarłem do momentu gdzie wylewki były że tak powiem gorące. Później na chwilę był spokój i zacząłem znów grzać w połowie października zeby po wprowadzeniu się w grudniu było przyjemnie itd. Od tamtej pory praktycznie grzalem cały czas prosta. Nie narzekam że było zimno w domu ale nie potrafiła się tym ciągłym grzanie tak zmodulowac żeby spadł pobór do jakiś normalnych wartosci.I tu miałem cały czas metlik w glowie. Może przy tej płycie muszę zmienić sposob grzania. Może prosta się nie sprawdza. Nie wiem co myśleć. Ogólnie w domu było koło 30 st tak jak i gora tak i dół. Może za dużo oczekuje no ale jest tu sporo osób co by mogły to jakoś sprostować.

Tak jak pisałem pompa daje radę bo problemów z zimnem nie mam ale mam wrażenie że ma duży pobor. Moze byc tak ze za slaba i dlatego taki pobor a moze zmienic sposob grzania