Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To sa wartosci podawane w stopnio-minutach (*min)a nie w minutach -przynajmniej u mnie.

Jest to istotne dla czestosci zalaczen pompy -im wartosc nizsza tym czestsze zalaczanie sie pompy.

Nie bardzo rozumiem po co tak czesto chcesz uruchamiac PCi, co chcesz osiagnac?

Dla mnie ustawienie na 10 stopnio-minut to stanowczo za niska wartosc, ja mam -240 *min.

Przy Twojej wartosci moze co chwila sie zalaczac a to nie jest zbyt korzystne dla PCi

Pzdr.

No ale u mnie jest trochę pokombinowane. Ja mam sterowanie pokojowo-pogodowe.

Uruchomienie pompy nastąpi tylko wtedy gdy sterownik pokojowy na to pozwoli. A sterownik pozwoli tylko wtedy gdy w domu spadnie temp. Dlatego zmniejszyłem na maksa, aby pompa uruchomiła sie jak najszybciej od momentu kiedy sterownik tego zażąda. Sama się nie uruchomi.

Edytowane przez photos

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ale u mnie jest trochę pokombinowane. Ja mam sterowanie pokojowo-pogodowe.

Uruchomienie pompy nastąpi tylko wtedy gdy sterownik pokojowy na to pozwoli. A sterownik pozwoli tylko wtedy gdy w domu spadnie temp. Dlatego zmniejszyłem na maksa, aby pompa uruchomiła sie jak najszybciej od momentu kiedy sterownik tego zażąda. Sama się nie uruchomi.

Nie wiem co uwazasz za "pokombinowane" skoro to zwykly uklad, ja mam tak samo sterowanie zarowno pokojowy jak i pogodowy.

Z tego co wiem to calka energii dotyczy temp. wody w GZ a nie temp. pokojowej, jesli sterownik pokojowy ustawiony jest jako termostat to pracuje jako uklad 0-1, wylacza PCi po osiagnieciu zadanej temp.. Jesli sterownik ustawiamy jako korekte to zmienia postac rzeczy, wowczas pracuje jako wspomaganie i PCi podbija lub obniza krzywa grzewcza na podstawie odczytow z owego sterownika do okreslonych parametrow.

Np. Jesli ustawiona krzywa to 0,2 i temp. w domu ma byc 22*C to PCi sama ja podbije zeby otrzymac okreslona temp. w domu przy roznych tem. zewnetrznych -nie jest to precyzyjne ustawienie temp. pokojowej ale wygodne bo PCi sama sie "reguluje"

Pzdr.

Do jesieni mam jeszcze troszkę czasu więc zobaczymy jak sytuacja na rynku się rozwinie. Myślę że jak nic nie "pierdyknie" w gospodarce to ceny jeszcze bardziej znormalnieją a pompy będą cenowo porównywalne - no może troszkę wyższe - do zwykłych kotłów.

Nie wiem co uwazasz za "pokombinowane" skoro to zwykly uklad, ja mam tak samo sterowanie zarowno pokojowy jak i pogodowy.

Z tego co wiem to calka energii dotyczy temp. wody w GZ a nie temp. pokojowej, jesli sterownik pokojowy ustawiony jest jako termostat to pracuje jako uklad 0-1, wylacza PCi po osiagnieciu zadanej temp.. Jesli sterownik ustawiamy jako korekte to zmienia postac rzeczy, wowczas pracuje jako wspomaganie i PCi podbija lub obniza krzywa grzewcza na podstawie odczytow z owego sterownika do okreslonych parametrow.

Np. Jesli ustawiona krzywa to 0,2 i temp. w domu ma byc 22*C to PCi sama ja podbije zeby otrzymac okreslona temp. w domu przy roznych tem. zewnetrznych -nie jest to precyzyjne ustawienie temp. pokojowej ale wygodne bo PCi sama sie "reguluje"

Pzdr.

Na pokojowym zadaje temperature, w momencie gdy temperatura zostanie osiagnięta sterownik wyłącza pompe obiegową na swojej kondygnacji. Ale wówczas nie ma obiegu w instalacji, a że to jest pogodówka i w PCi obiegówka górnego żródła chodzi non stop, trzeba albo dać jej obieg aby nie uszkodzic pompki, albo wyłączyć w ogóle pompę. Obieg był i były problemy. Więc teraz są zamontowane przekaźniki. W momencie kiedy sterowniki osiągna zadana temp i wyłączą swoje pompy obiegowe do PCi idzie sygnał że na zewnątrz jest wysoka temp co skutkuje natychmiastowym wyłączeniem ogrzewania, równiez obiegówki DZ wbudowanej w pompie. W momencie kiedy temperatura w domu spada Sterowniki uruchamiają swoje obiegówki i idzie sygnał do pompy z rzeczywistą temp na zewnątrz, tyle że pompa uśredniała sobie temperatury przez długi czas, około właśnie tych 3 godzin trzeba było poczekać aby pompa zeszła z odczytywaną temp zewnętrzną do poziomu jaki jest rzeczywiście i dopiero uruchamiała się w celu dogrzewania domu. W momencie kiedy ten czas jej zminimalizowałem, wiadomo pompa uśrednia sobie temp przez 10-15 minut po czym następuje uruchomienie. I o to chodzi. W przeciwnym wypadku musiałbym czekać jeszcze 3-4 godziny na reakcję, a temp w domu cały czas by spadała. Szybkie usrednianie nie spowoduje czestszych załączeń bo sterownik na to nie pozwoli. W nocy jest ustawiona wyższa temp wiec pompa i tak musi chodzić aby dogrzać, a w dzień jak na razie jest wyłączona.

Jak bym miał możliwość gazu to może i bym taką ewentualność rozważał ale ponieważ nie mam to pozostała PC, olej i ekogroszek. Olej odpadł w przedbiegach - cena a przy ekogroszku doszedłem do wniosku że za dużo roboty, pomieszczenie do składowania, komin. Więc została PC i tego się trzymam. Zdania na pewno nie zmienię chyba że do przyszłej jesieni ktoś wymyśli jeszcze tańsze źródło ciepła.

coraz ciekawiej robi się na rynku pomp ciepła zarówno pod względem wyboru jak i ceny http://www.neogeotherm.pl

http://www.alibaba.com/product-gs/505660277/Ground_source_heat_pump_capacity_11kw.html

Taniej wyjdzie sprowadzic bezposrednio od producenta, tj. China Palm Air Conditioning & Equipment Co., Ltd., prosto z Guangdong, China :D

http://www.alibaba.com/product-gs/505660277/Ground_source_heat_pump_capacity_11kw.html

Taniej wyjdzie sprowadzic bezposrednio od producenta, tj. China Palm Air Conditioning & Equipment Co., Ltd., prosto z Guangdong, China :D

za dwa tysiące...hmmm ja bym ryzykował :)

A tak poważnie to śmiem wątpić że tam siedzi Copeland i inne markowe podzespoły.

Wiemy jak działa chińska elektronika i szczerze mówiąc wolałbym, jaby ta pompa była na pokrętła a niżeli miała maksymalnie okrojony sterownik elektroniczny...Ale ja może jestem uprzedzony.

Reasumując, 650 $ to może ona i warta jest jakby miała pochodzić nawet tylko 5 lat. Ale 10 tys to chyba bym za nią nie zapłacił, a jak pod nosem mamy polskie ze znanymi producentami podzespołów za identyczne pieniądze to nawet jestem pewny ze nie zapłaciłbym za tą 10 tys zł

Edytowane przez photos

Adam, ostatnio wklejał zjęcia polskiej PC - tak poza wodotryskami to taka za 60tys nie będzie się niczym różnic od tej za 13tys do Adama, aha, bedzie, naklejka

Ja rozumieć, ale jak kto chce "naklejke", to na pumpie też będzie chciał ;) Chodzi mnie o to aby porównywać te same półki.

Pompa z wbudowanym zbiornikiem CWU kosztowała coś koło 19 tys. Już nie pamiętam dokładnie ale miałem wówczas wycenę z ecopolu i wychodziło mi identycznie lub bardzo podobnie. W przeliczeniu na zakres prac, czyli razem z kotłownią. Decyzje podejmowałem w 2008 roku, wówczas niestety Ecopol dopiero zaczynał i nie za wiele instalacji było do oglądania. a konkretnie chyba żadna i to przeważyło. Za całość czyli podłogówka na całości 170mb, odwierty 160 mb, wspomniana pompa, montaz i uruchomienie wszystkiego zapłaciłem w granicach 54 tys. Rozmawiałem z kilkoma osobami, które robiły później u nich wycenę i żaden z nich nie otrzymał takiej oferty. nie wiem może promocja jakaś była :) Wiem teraz ze np podłogówke można było zrobic taniej ale niestety przy kompleksowych ofertach zawsze licza sobie po około 100 zł za m2. Jako ze podejmując decyzje nie byłem jeszcze w 100% przekonany do pompy zdecydowałem sie jednak na całościowy zakres, w razie czego nie będzie spychologii, wiadomo standardowa obawa. Teraz pewnie wszystko bym dał do zrobienia komu innemu, a DZ pewnie zrobiłbym poziome sam :) i przy wszystkim bym był. Ale i tak uważam że z ceną nie jest źle. Edytowane przez photos

Cześć,

podam raczej jako ciekawostkę...wczoraj na spotkaniu z prezesem z jednej z firm zeszliśmy na temat ogrzewania i stwierdził, że będzie miał PC. No więc z ciekawości pytam jaka moc pompki? Ano 52 KW. No to pytam czy nowa hala produkcyjna będzie tak ogrzewana? Nie, dom!!! No tak sobie strzeliłem to pewnie z 1000 m2? Ano tak mniej więcej. 8 x 125 m odwiertów, pc w osobnym pomieszczeniu gospodarczym itp. Nie pytałem już czy jest basen itp.

Pozdro dla wszystkich z małymi mocami - Daniel