Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ba,i to jeszcze bez kabiny prysznicowej ;)

Na pokaz nie robię a lubimy wygrzewać się w wannie...

Za to będzie dodatkowe WC :)

Uuuu, to sporo będzie kosztowała CWU, skoro będziesz ją chciał grzać część pompą a część prądem. Ja bym szukał na twoim miejscu gruntówki.

Oprócz sporych rachunków za prąd, dojdą spore za wodę i ścieki. No chyba że własne ujęcie i oczyszczalnia, co też kosztuje.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podlogowke sie wylicza z OZC a nie do jakiego zrodla bedzie wpinana. Jedyne co mozna uwzglednic to dlugosc petli tak jak pisale _Henok 66m. oczywiscie po obliczeniach mozemy zawyzac ale najpierw obliczenia !!!!!

No właśnie tak mnie się wydaje, ale ja studiuję podłogówkę raczej pod kondensata, więc myślałem że może coś przeoczyłem...

Malux, skąd Ci się to 10 cm wzięło?

A no będzie i dla tego do cwu na pewno będzie pompa ciepła,co do gruntówki to nie ale jak Bozia da to może będzie powietrzna do całości.Nie jest/nie będzie to za rok już takie drogie,liczę na max.15tys.zł za 8kW za komplet.

Nie byłbym tego taki pewien. Moja już zdrożała z 10 do 14tyś (fakt, że ma w sobie już pompki, naczynka, zawory). W mojej branży też już przeżyłem lekki szok, ceny skoczyły do 50%. Idą ciężkie czasy panie.

Moja wycena 20tys.zł była na kompletną instalację z odwiertami za chińczyka 7kW za 8tys.zł.

Więc tym bardziej nie rozumiem Twojego zdziwienia i nieuzasadnionej niewiary, że można bez specjalnego wysiłku kupić dobrą polską pompę 8 kW razem z dolnym źródłem za 20 kawałków brutto. Zresztą wiara nie ma tu nic do rzeczy - podałem ceny prosto ze strony producenta i Allegro z ich sprzętem. Za 25.000 zł brutto masz za to pompę z odwiertami 150-metrowymi, glikolem, rozdzielaczem, itp. Zakładając, że wykończony dom kosztować będzie 250.000 (co jest oczywistą bzdurą), nadal mamy jedyne 10% kosztów budowy, a nie 15-30%. Nie naciągajmy faktów, jeszcze się ktoś przestraszy i kupi piec na ekogroszek, który po doliczeniu komina i powierzchni kotłowni wyjdzie dokładnie tyle zł co gruntowa PC.

Wiem,ale ja jestem naprawdę realistą i wiem co mogę a czego nie przy moim budżecie ;)

Parkiety,HS-y,gresy po 300zł,kuchnie za 30tys.zł to nie dla mnie.Ja się zadowolę panelami i rzeczamy ze średniej/niższej półki cenowej,które także są ładne :)

Jeden kupi HS-a za 12tys.zł a ja za to mam okna do całego domu,w dodatku energooszczędne :D

A wiesz chyba, że przy panelach trzeba pędzić podłogówkę na nieco wyższych parametrach? Dotyczy podłogówki na gruncie.

Powiem ci tak. Na meble też dużo nie wydałem. Jestem z takich, co wolą je co jakiś czas wymienić, więc raczej niska półka cenowa. Za to na sprzęcie i armaturze to już lepiej nie oszczędzać. Nie mówię, że droższe to lepsze, ale po prostu to się chce rzadziej wymieniać. Tak czy siak, wykończeniówka strasznie boli, wszyscy się o tym przekonują, przekonasz się i ty;)

Dom,domowi nie równy,parteru do piętra nie można porównać cenowo,także jak nie masz pojęcia to się nie odzywaj :)

Kurnik to będzie bo...z silikatów a kiedyś z tego kurniki budowali ;)

I w dodatku tylko 118m2,duży kurnik.

Takie masz pojęcie...

Podobnie jak Alfa Romeo,jeżdżę najbardziej awaryjnym autem,które się...nie psuje :D

Poczekaj aż będziesz dach robił na tej parterówce;)

Poczekaj aż będziesz dach robił na tej parterówce;)

Jezu, dajcie już spokój :) Arturo buduje tanio i dość z głową, ale nie dociera że problemem nie jest to co liczy, ale to czego nie liczy (ew. jak liczy). Ale to jego problem, może się pochwali (jak skończy) rzetelnie, a może podliczy równie "kreatywnie", któż to wie ;)

Jezu, dajcie już spokój :) Arturo buduje tanio i dość z głową, ale nie dociera że problemem nie jest to co liczy, ale to czego nie liczy (ew. jak liczy). Ale to jego problem, może się pochwali (jak skończy) rzetelnie, a może podliczy równie "kreatywnie", któż to wie ;)

Narazie liczyl plyta fundamentowa 35k pln - wyszla 65k pln. Liczyl dachowke 7k pln - wyszla 15k pln. To z grubych rzeczy, ktore mozna spokojnie wyliczyc jak sie wie jak liczyc. SSZ ocenia na 140 tys pln - srednio fundament z SSZ wychodzi 40% kosztow domu pod klucz (bez szalenstw w wykonczeniowce) czyli wychodzi ze powinien sie zmiescic w 350 tys pln. To jest realne. Jemu "zostalo" 110k pln i do zrobienia praktycznie wszystko - narazie ma gole mury i dach. Tzn. bedzie mial - strzelam ze bardziej w okolicy 150 tys pln niz liczone 140 tys pln bo widac jak liczy dach :) Dachowka i wiezba to nie wszystko ;) Gdzie folia, deski podrynnowe z blacha czy tam innym obiciem, gwozdzie (pare stow!), blacha koszowa, wroblowka, blacha okapowa, gdzie podbitka, plotki przeciwsniegowe i inne "dupereki" :)

śledzę ten wątek od jakiegoś czasu bo chciałem dowiedzieć się czegoś o pompach , ale przyznam szczerze że od jakiegoś czasu jest tu mało informacji na temat samych pomp przeważają obraźliwe komentarze a temat tego wątku jest "POMPA CIEPŁA - spostrzeżenia, uwagi."

Masz racje.. Kajam sie i juz sie zamykam :-)

To żeby wrócić do tematu - zastanawiam mnie czy są firmy które oferują PCi (zy lub bez instalacji/DZ) dając gwarancję np. 10 lat (lub więcej), lub choć dając opcję dokupienia takiego pakietu. Bo dla głupiego kondensacika 5x tańszego jak pompa dają 5 lat gwarancji.

I (uprzedzając odpowiedź) - dlaczego nie? ;)

Dalej nie rozumiem co ma pompa ciepła do % kosztów budowy ??

Gdyby budowa kosztowała 10mln.zł a pompa 1mln.zł to też uważasz,że jest ok ?

To jest bzdura.Usprawiedliwianie na siłę dużego wydatku.

Piec elektryczny kosztujący 2,5tys.zł to jest 0,7-1% budowy i co z tego ?

Niewiele to ma do rzeczy ile procent kosztu domu to koszt pompa ciepła, ale to Ty zacząłeś temat nie ja, twierdząc, że PC to 15-30% kosztu domu, a nie 5-10%, naginając tym samym, jak zwykle zresztą, fakty. Cytuję CIEBIE: "... kasa za PC to nie 5-10% wartości domu a 15-30% ...". Zanim więc coś napiszesz, najpierw przemyśl, bo Twoje opinie robią się z natury niewiarygodne.

A skoro PC gruntowa kosztuje w wykonaniu "pod klucz" powiedzmy 18 tys.zł więcej od czystego prądu, a przy niedużym świetnie ocieplonym domu np. 150 m2 i zapotrzebowaniu rocznie na poziomie 12000 kWh CO + CWU otrzymujemy kwotę rzędu 4200 zł/rok za prąd, natomiast zakładając grzanie PC przy nawet marnym COP=3, otrzymujemy 1400 zł/rok. Różnica prawie 3 kawałki rocznie daje do myślenia. Weźmy jeszcze lepiej ocieplony dom i do tego malutki, np. 100 m2 - otrzymujemy 8000 kWh/rok dla CO+CWU, co daję różnicę w kosztach na rzecz pompy ciepła rzędu 1800-1900 zł rocznie. Też daje do myślenia... Nie wiem więc skąd się biorą niezasadne opinie, że do małego energooszczędnego domu to "naaaa peeeewno PC się nie opłaci, nie zwróci, itp." To jakieś bzdury. Nauczcie się liczyć co niektórzy. Życie weryfikuje i zakładane zużycie energii w domu, i planowane ceny mediów... Nie wspomnę o planowanych kosztach budowy na każdym etapie. Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś wybudował za tyle, ile myślał, że wybuduje :)

To żeby wrócić do tematu - zastanawiam mnie czy są firmy które oferują PCi (zy lub bez instalacji/DZ) dając gwarancję np. 10 lat (lub więcej), lub choć dając opcję dokupienia takiego pakietu. Bo dla głupiego kondensacika 5x tańszego jak pompa dają 5 lat gwarancji.

tylko nie wszyscy moga kupić ten 5x tańszy kondensacik a pc jest jedną z alternatyw na bezobsługowe ogrzewanie

Za gwarancje już się płaci w momencie zakupu. Niektóre firmy oferują opcję dokupienia tyle, że według mnie, jeżeli nie masz w pompie drogich wodotrysków nie ma to sensu. DZ jeżeli nie zaingerujesz jakąś koparką ci się nie popsuje, przy GZ trzeba uważać z wiertarką. Sama pompa ma tylko kilka elementów, które mogą się popsuć. Sterowniki posiadają niemal wszystkie metody ogrzewania, może się popsuć tak jak każdy inny. Koszt w zależności od rozbudowania. Pompa jednak może chodzić na sterowniku za kilkadziesiąt zł. Sprężarka jest najdroższym elementem PC, i jeżeli jest markowa i chodzi na prawidłowych parametrach, powinna wytrzymać kilkadziesiąt lat. Reszta to pierdoły, które naprawi niemal pierwszy lepszy hydraulik czy chłodnik. Nie ma sensu więc płacić dodatkowo za gwarancję, takie jest moje zdanie.

Liwko, uważam że należy przyjąć przeciętnego inwestora nie oblatanego tak w technice jak wielu tutaj, trafiających na "pierwszego lepszego" fahofca co robi podłogówkę z automatu na 15cm koniecznie z kalafiorami, łykających bajki o żylakach i oddychających ścianach. Wydaje mi się całkiem na miejscu taki pakiet "gwarantowej opieki" np. na okres 10 lat (najlepiej od firmy która choć 5 lat na rynku jest), skoro powszechnie w kalkulacjach przyjmuje się działanie PCi na 25 lat (chyba bez doliczania serwisu).

Spoko,230m2,już mam wycenę,robocizna 14tys.zł(moja ekipa),więba 8m3(7tys.zł-kupiona),dachówka ceramiczna(Stodo12-wycena 15tys.zł) rynny-4-5tys.zł=max.45tys.zł :)

Strop to 4tys.zł :)

Tak, tak. Tez to przerabialem i smialem sie w twarz jak ktos mi mowil, ze bedzie neistety drozej.

Z kalkulacji na 350 tys zrobilo sie nie wiadomo kiedy 500 tys realnych wydatkow. Co najgorsze nie bylo szans na jakies oszczednosci. No chyba, ze budowac kurnik :-)

Tak, tak. Tez to przerabialem i smialem sie w twarz jak ktos mi mowil, ze bedzie neistety drozej.

Z kalkulacji na 350 tys zrobilo sie nie wiadomo kiedy 500 tys realnych wydatkow. Co najgorsze nie bylo szans na jakies oszczednosci. No chyba, ze budowac kurnik :-)

No to nie najlepiej swiadczy o tej kalkulacji. ja bylem totalnym zoltodziobem, i wydalem 40 tys wiecej (razem 340 tys) z 2 powodow: zgodzilem sie w 2 przypadkach umawiac na biezace rozliczenia i dolozylem rzeczy, ktorych na poczatku nie planowalem. Mozna na podstawie informacji z forum z dosc duzym przyblizeniem oszacowac koszty, a juz na pewno mozna ladnie podzielic to na etapy, tak zeby miesc swiadomosc, ze jak spuchnie jeden worek to w drugim trzeba to nadrobic. Nie wyobrazam sobie, zeby az tak przestrzelic planowane wydatki, glownie na tym forum zdobywalem niezbedne informacje, za co wszystkich uprzejmie dziekuje :)

Pozdrawiam

Liwko, uważam że należy przyjąć przeciętnego inwestora nie oblatanego tak w technice jak wielu tutaj, trafiających na "pierwszego lepszego" fahofca co robi podłogówkę z automatu na 15cm koniecznie z kalafiorami, łykających bajki o żylakach i oddychających ścianach. Wydaje mi się całkiem na miejscu taki pakiet "gwarantowej opieki" np. na okres 10 lat (najlepiej od firmy która choć 5 lat na rynku jest), skoro powszechnie w kalkulacjach przyjmuje się działanie PCi na 25 lat (chyba bez doliczania serwisu).

Dwa lata to obowiązek, 5 dają też niektóre firmy. Myślę, że z każdą firmą idzie się dogadać na dłuższą gwarancje, ale to niestety będzie kosztowało. Ja wolę te pieniądze oszczędzić lub zainwestować w jakiś inny sposób, a ewentualną naprawę (raczej wymiana podzespołu) pokryć z bieżących pieniędzy.