Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie tez kto inny robic centralne a kto inny wod-kan.

Hydraulik od wod-kan byl pierwszy ale rury mocowal na "stelazu" tzn. wbijal w sciany ok. 10cm ponad chudziakiem prety stalowe i na nich kladl (mocowal) rury od instalacji zeby mozna bylo pod spod dodatkowa izolacje umiescic. Na prety byly nalozone wczesniej jakies kawalki gumowe zanim ukladali rurki.

Tez nie zwrocilem na to uwagi na poczatku na szczescie hydraulik wiedzial co robi.

Pzdr.

Mnie tez kto inny robic centralne a kto inny wod-kan.

Hydraulik od wod-kan byl pierwszy ale rury mocowal na "stelazu" tzn. wbijal w sciany ok. 10cm ponad chudziakiem prety stalowe i na nich kladl (mocowal) rury od instalacji zeby mozna bylo pod spod dodatkowa izolacje umiescic. Na prety byly nalozone wczesniej jakies kawalki gumowe zanim ukladali rurki.

Tez nie zwrocilem na to uwagi na poczatku na szczescie hydraulik wiedzial co robi.

Pzdr.

A czy tak moze byc??

IMG_3272.jpg

IMG_3268.jpg

IMG_3398.jpg

Tylko na wyspach z reguły inaczej się buduje. Tam są tylko ściany nośne a reszta to praktycznie papier z gipsem i trochę drewna. Rzadkością są domy całkowicie murowane z porządnym stropem i ścianami działowymi a cała instalacja łącznie z wodą, kanalizacją i elektryką jest puszczana w wolnych przestrzeniach w stropie i ściankach działowych. Edytowane przez plusfoto

Tylko na wyspach z reguły inaczej się buduje. Tam są tylko ściany nośne a reszta to praktycznie papier z gipsem i trochę drewna. Rzadkością są domy całkowicie murowane z porządnym stropem i ścianami działowymi a cała instalacja łącznie z wodą, kanalizacją i elektryką jest puszczana w wolnych przestrzeniach w stropie i ściankach działowych.

to prawda :yes:

chodziło mi o to ze nawet powieszenie obrazka to ryzyko :p

niema żadnych norm przewody są wszędzie :o

edit:

a najbardziej zastanawia mnie ich niewiedza i brak zainteresowania

pci p-w i rekuperatorami (we wszechobecnej wilgoci i grzybie)

• 2 weeks później...
Podsumowanie sezony zimowego 2011/2012 to 3m3 drzewa oraz 1767kWh prądu do PC, myślę że wynik bardzo dobry, ja przynajmniej jestem zadowolony. Podsumowanie roku 2011 czyli ogrzewanie plus klima (liczę prąd zużyty przez PC) to 2470kWh - temperatura na zimę ustawiona to 22stopnie w lato 23-24stopnie.

• 2 weeks później...
a czy warto zrezygnowac z grzejnikow kanalowych(salon z petlami o rozstawie 15cm plus 3 grzejniki kanalowe Aquilo FMT z wentylatorami) na rzecz polozenia petli co 10 cm oraz brzegowych o rozstawie 5cm przy przeszkleniu okolo 60 m2 ? czy to wystarczy aby zapewnic komfort cieplny? poza obnizeniem kosztow na pewno ale...

A dlaczego nie? czy to w czymś przeszkadza? czy od tego zalezy odpowiedz na moje pytanie?

Chciałem się tylko upewnić czy nie ma jakiegoś błędu... Zagęszczenie podłogówki nie da na pewno takiej mocy przy oknie jak grzejnik kanałowy. Nie jestem specjalistą w dziedzinie ogrzewania więc nie przeliczę ale trzeba porównać po pierwsze całkowitą moc "standardowej podłogówki"+kanałowe z "zagęszczoną podłogówką". Ale nawet jak to się w miarę zbilansuje to może być problem miejscowego wychłodzenia pomieszczenia przy oknie i ewentualnego parowania szyb.

Chciałem się tylko upewnić czy nie ma jakiegoś błędu... Zagęszczenie podłogówki nie da na pewno takiej mocy przy oknie jak grzejnik kanałowy. Nie jestem specjalistą w dziedzinie ogrzewania więc nie przeliczę ale trzeba porównać po pierwsze całkowitą moc "standardowej podłogówki"+kanałowe z "zagęszczoną podłogówką". Ale nawet jak to się w miarę zbilansuje to może być problem miejscowego wychłodzenia pomieszczenia przy oknie i ewentualnego parowania szyb.

Dlatego jest wentylator w grzejniku kanałowym ;)

dzieki za odpowiedzi...nie jestem specem ale wszystkie mozliwe projekty ktore ogladalem jak i gotowe budynki zawsze mialy zabezpieczenie w postaci kaloryferow kanalowych przy duzych przeszkleniach dlatego troche mnie zdiwila taka opcja ,oczywiscie fajnie to wyglada bo obniza koszt inwestycji ......jeszcze raz dzieki!!