Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Równolegle.

To jeszcze nie jest tak zle ale im wyzszy i "smuklejszy" zbiornik tym dluzej trzyma sie w nim warstwowy rozklad temperatur, czyli de facto mamy troche dluzej ciepla wode. Ma to szczegolne znaczenie przy naszych pompach ktorym ciezko podgrzac CWU do wyzszych temperatur. Fajnie jakbys sobie pomierzyl jakie masz temperatury w tych zbiornikach - jezeli to dwa male zbiorniki to maja tez male wezownice ktore nie sa w stanie odebrac tej energii od pompy ciepla i dlatego szybko wyczerpuje Ci sie ciepla woda.

Napisz mi jaka temperature masz w baniaku CWU (i w ktorym miejscu ja mierzysz - Ty, czy tam sama pompa :) pod koniec grzania. Dodatkowo - jaka masz wtedy temperature na wyjsciu i na wejsciu gornego zrodla w pompie ciepla ? To podstawowe dane na podstawie ktorych mozna stwierdzic czy wezownice sa wystarczajaco duze :)

Aha - i jeszcze mozesz napisac jak dlugo trwa taki jeden cykl grzania tych baniakow CWU i jaka maja pojemnosc te baniaki ?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To są dwupłaszczowce;)

http://www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze-wody/wymienniki-.24s/menu-id-112.html

Ogólnie wody nie brakuje. Cały dzień mam 40* a rano i wieczorem podbijam do 46 i trwa to może z 10 minut. Natomiast pompa na dobę chodzi około 1h więc w międzyczasie musi się jeszcze ze 2, 3 razy załączyć. Miałem ustawioną większą histeryzę, ale zaczynał na tym cierpieć komfort. Ale fakt, załączeń było mniej. Otuliłem zbiorniki dodatkowo wełną ale niewiele to dało.

Podsumowując.

Ciepłej wody przez trzy lata zabrakło może kilka razy. Pompa załącza się około 5 razy na dobę (po wyłączeniu cyrkulacji 3 razy). Nie jest źle, ale zawsze chciało by się lepiej;)

Ja z takim pytaniem:

wciąż borykam się z problemem wyboru źródła ogrzewania - ja chcę pc, mąż się obawia, że to się szybko zepsuje i nie zwróci :( takie opinie uzyskał zresztą od zaprzyjaźnionego montera pc i szefa jakiegoś salonu wiessmann, który sobie zamontował pc i stwierdził, że to był wielki błąd...... ja tu czytam ten wątek i widzę inne opinie, ale cóż..... ile ludzi tyle opinii......

mąż wymyślił tak - kupmy piec gazowy i małą pc powietrzną. PC będziemy grzać do temp zew +5, a przy niższych temp. piecem. Co o tym sądzicie ??

Napiszcie proszę, jak to się dzieje, że z Waszych Atlanticów (albo czegoś innego) woda raz zasila co a raz cwu? Zawór trójdrogowy sterowany z pompy(?) na pewno macie, ale jaki i skąd pompa zna temperaturę w zasobniku cwu?

Czujnik temperatury jest wewnątrz zasobnika a PC steruje zaworem trójdrożnym. Można zaprogramować dzięki temu histerezę zbiornika.

czy wy także rozpoczeliscie sezon grzewczy 2012/2013?

u mnie od wczoraj

Mam nadzieję, że to był po prostu ostatni dzień sezonu 2011/2012... Też wczoraj "odpaliłem reaktor" bo jakoś znimnawo się zrobiło... W nocy było tylko +6... Mam już obecnie wykresy temperatury online więc widzę co i jak.

Ja z takim pytaniem:

wciąż borykam się z problemem wyboru źródła ogrzewania - ja chcę pc, mąż się obawia, że to się szybko zepsuje i nie zwróci :( takie opinie uzyskał zresztą od zaprzyjaźnionego montera pc i szefa jakiegoś salonu wiessmann, który sobie zamontował pc i stwierdził, że to był wielki błąd...... ja tu czytam ten wątek i widzę inne opinie, ale cóż..... ile ludzi tyle opinii......

mąż wymyślił tak - kupmy piec gazowy i małą pc powietrzną. PC będziemy grzać do temp zew +5, a przy niższych temp. piecem. Co o tym sądzicie ??

obecnie nie ma lepszej drogi dla domów w Polsce niż pompy ciepła , gruntowe czy powietrzne z racji położenia geograficznego. Tańszego zródła ciepła po prostu nie ma. Jest tylko kwestia poprawnego doboru i montażu by tego typu opinie nie psuły rynku i pośrednio opinii nieznających tematu.

Pzdr http://exotherm.pl?

większość i tak wywalasz wyrzutnią

różnicy nawet nie zauważysz, to wszystko są "aptekarskie" ilości...

Nie przesadzaj. Jeżeli w nocy było +15 a ja w domu miałem +25, to wolę aby w nocy do domu wpadało powietrze o temp. +15 niż +23.

Pierwszy sezon nie miałem bypassa i wiem że z kasetką latem jest dużo lepiej.