Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Liwko skoro to wszystko takie proste i tanie dla zwykłego użytkownika-laika to dlaczego taki koszt zakupu? Może lepiej nie kupować u znanego polskiego producenta lub jego bardziej znanych światowych odpowiedników tylko wziąć Pana od lodówek i samemu złożyć? Skoro potrafi wymienić, a tanie części sa w każdym sklepie lub u producenta. Panowie od lodówek jeszce na to nie wpadli?

Otóż wpadli, z lepszym lub gorszym skutkiem. Poczytaj sobie elektrodę;)

Wszystkie części takiej PC jak moja to około 6-7tyś. Ja tego nie umiał bym poskładać więc zapłaciłem dychę. Zapewniam cię, że niemal wszystkie części są powszechnie dostępne, a wymiana jakiejkolwiek nie jest żadną czarną magią.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Liwko skoro to wszystko takie proste i tanie dla zwykłego użytkownika-laika to dlaczego taki koszt zakupu?

Koszt zakupu samej pompy nie musi być duży,w gruntowej cenę robi DZ,czy to odwierty czy kolektor poziomy.Odwiertów sobie sam nie zrobisz,z poziomym łatwiej ale są też powietrzne pompy ciepła.W moim przypadku koszt zakupu takiej pompy z zasobnikiem i montażem wyniósł mniej niż instalacja na ekogroszek(16tys.zł) więc chyba nie masz więcej pytań ?

A i mam na nią 5 lat gwarancji ;)

Mam troszkę większy dom i zapotrzebowanie na ciepło moim zdaniem bez 12 Kw się nie obejdzie. Ale za cenę zakupu części w detalu 6-7 k dla detalisty wchodzę w to. Ten montaż za 4k lekko mnie przeraża w kontekście cen za ewentualny serwis i opisywaną prostą, bezawaryjną konstrukcje samego urządzenia. Ty pokazujesz jak i co, skoro to takie proste, a ja załatwiam elektryka i pana od lodówek albo najlepiej weźmiemy tych od Ciebie? Arturo 72 będzie sie przyglądał na wypadek gdyby mu sie gwarancja skończyła na jego powietrzną PC. Chińczycy ze swoją masówką przy nas siadaja a na dodatek nie damy się "naciągać" znanemu polskiemu ...... o producentach z innych krajów nawet nie wspomne. Ciekawe co powiedzą osoby, które za PC zapłaciły 20k, 30 k. Kurcze jakie to proste ........................ na forum

Arturo72 po co ci 5 lat gwarancji ? Liwko napisał że naprawy nie są droge i może zrobić je praktycznie każdy ?

Mam troszkę większy dom i zapotrzebowanie na ciepło moim zdaniem bez 12 Kw się nie obejdzie. Ale za cenę zakupu części w detalu 6-7 k dla detalisty wchodzę w to. Ten montaż za 4k lekko mnie przeraża w kontekście cen za ewentualny serwis i opisywaną prostą, bezawaryjną konstrukcje samego urządzenia. Ty pokazujesz jak i co, skoro to takie proste, a ja załatwiam elektryka i pana od lodówek albo najlepiej weźmiemy tych od Ciebie? Arturo 72 będzie sie przyglądał na wypadek gdyby mu sie gwarancja skończyła na jego powietrzną PC. Chińczycy ze swoją masówką przy nas siadaja a na dodatek nie damy się "naciągać" znanemu polskiemu ...... o producentach z innych krajów nawet nie wspomne. Ciekawe co powiedzą osoby, które za PC zapłaciły 20k, 30 k. Kurcze jakie to proste ........................ na forum

Arturo72 po co ci 5 lat gwarancji ? Liwko napisał że naprawy nie są droge i może zrobić je praktycznie każdy ?

Zobacz sobie ceny PC z serii A

http://www.ppcpompy.eu/page13.php

3-4tyś to według ciebie dużo za robociznę takiej PC? No to nic tylko się podszkol i je wytwarzaj taniej, siana będziesz miał jak lodu. Trollujesz człeczku.

Zobacz sobie ceny PC z serii A

No to nic tylko się podszkol i je wytwarzaj taniej, siana będziesz miał jak lodu. Trollujesz człeczku.

Pewnie nie będe miał innego wyścia jak to zrobić lub poczekam aż podszkolą sie Ci od lodówek. To na wypadek gdybym miał mniej szczęscia i po okresie gwarancji, w zimie pan z serwisu nie chciał mi czegoś podpowiedzieć :-) Kończę Liwko i pozdrawiam serdecznie :bye: Jeżeli kogoś uraziłem - przepraszam

Edytowane przez Regut1

Ad4. Ta awaria pompy ciepła za 50zł to była zwykła awaria elektryczna gdzie przeciętny elektryk spokojnie sobie z tym poradzi. Zgadzam się że przy poważniejszych awariach można się spodziewać wizyty serwisu za wyższą kwotę, lecz awaryjność tych urządzeń jest nieporównywalnie mniejsza od kotłów na ekogroszek. W kotłach większość awarii jest mechanicznych, których to z racji stosowania innej technologii pompa ciepła jest pozbawiona.

Przy kotle na ekogroszek zwykły mechanik [lub po prostu facet potrafiący majsterkować] sobie też poradzi ;)

Po drugie, ktoś musi mi to naprawić. Znajomy rok temu w piecu na ekogroszek wymieniał zasobnik. Trochę to żelastwo ważyło. Wg Ciebie miałabym się z tym szarpać? :lol2: Miej litość. Akceptuję argument, że przeciętna awaria w piecu na ekogroszek może mniej kosztować niż w przypadku PC.

Wszystko się zgadza, tyle, że to sąsiad wybrał kiepski kocioł, że padł mu zasobnik - wiem bo mój też zaczął rdzewieć i już temu zaradziłem wykonując usprawnienie, które mają kotły polecane na forum.

Przy ekogroszku największym minusem jest paliwo - dość trudno kupić dobre a do tego w węglu potrafi znaleźć się np. klucz który zablokuje podajnik.

Nie mam doświadczenia z czasem żywotności PC. Producenci zapewniają, że będzie to 30 lat lub 100 000h. Natomiast pamiętam dokładnie wymianę dwóch kotłów na węgiel w moim rodzinnym domu w okresie 20 lat. Wreszcie rodzicom doprowadzono kilka lat temu gaz i się z radością z kotłownią rozstali. Owszem, płacą teraz większe rachunki ale do węgla w życiu nie wrócą.

Nie mam doświadczenia z czasem żywotności PC. Producenci zapewniają, że będzie to 30 lat lub 100 000h. Natomiast pamiętam dokładnie wymianę dwóch kotłów na węgiel w moim rodzinnym domu w okresie 20 lat. Wreszcie rodzicom doprowadzono kilka lat temu gaz i się z radością z kotłownią rozstali. Owszem, płacą teraz większe rachunki ale do węgla w życiu nie wrócą.

Nie wiem jak oni to obliczają ale miałem podobną sytuacje z ledami gdzie producent deklarował 10000, godz. a po 1,5 roku z 15 zostały 4. Wydaje mi się że pewnym wskaźnikiem może być okres gwarancji udzielanej przez producenta pompy lub sprężarki. Z forum znam sytuacje osoby, której sprężarka w PC odmówiła posłuszeństwa po 8 latach.

Piszesz o kotłach górnego spalania tzw. śmieciuchach, w którch spala sie praktycznie wszystko, a moc w okresach prześciowych były drutowana czopuchem. Mokry opał w połączeniu z pracą na niskich mocach w okresach przejściowych szybko niszczył te kotły. W moim starym domu też taki miałem. Nowoczesne kotły na ekogorszek to trochę inna bajka., choć nowy użytkownik i taki może szybko zarżnąć.

U mnie, po przyłaczeniu gazu spora liczba osób zrobiła analogiczne jak Twoi rodzice, ale po podwyżkach cen gazu, ludzie wrócili do tzw. śmieciuchów z wentylatorami. W duze mrozy palą miałem węglowym, latem idą śmieci w celu podgrzania co.

W dobrym kotle na eko dymu z komina jest mniej niż przy paleniu w kominku.

Moze nowy wątek bo rzeczywiscie tematyka jest szersza niż zakres tego wątku?

Z forum znam sytuacje osoby, której sprężarka w PC odmówiła posłuszeństwa po 8 latach.

Zapomniałeś tylko dodać, że ta PC była już wcześniej używana, a sprężarkę miała starego typu (tłokową). Choć nawet takie sprężarki wytrzymują często ponad 40 lat.

Ogólnie jak gadałem z gościem od lodówek, rzadko się zdarza że siądzie sprężarka. Ludzie z tych starych sprężarek robią sobie kompresorki do pompowania kół:)

Zapomniałeś tylko dodać, że ta PC była już wcześniej używana, a sprężarkę miała starego typu (tłokową). Choć nawet takie sprężarki wytrzymują często ponad 40 lat.

Ogólnie jak gadałem z gościem od lodówek, rzadko się zdarza że siądzie sprężarka. Ludzie z tych starych sprężarek robią sobie kompresorki do pompowania kół:)

Hehe sam taki miałem kiedyś :)

Co ty chcesz od tego kominka Regut? Nie znasz przykładów domów z PC bez kominka? Że sprężarka może siąść? Pewnie że może, przecież jej żywotność przewidziana jest "tylko" na 30 lat lub 100 000h (w tym czasie kocioł dwa razy wymienisz). Przy dobrej izolacji domu mamy spokojnie kilka dni na naprawę (jeżeli to się stanie zimą), lub możemy się zabezpieczyć jakimś tanim kociołkiem elektrycznym (podobnie może być w przypadku kotłów na eko-syf) http://allegro.pl/piec-kociol-elektryczny-kospel-epco-15-kw-bezobsl-i2529641459.html

Takie techniczne pytanie. Czy posiadając zamontowaną w PC grzałkę, w razie awarii np. sprężarki, można wtedy włączyć grzałkę jako awaryjne źródło?

W pomie ciepła marki Zirius TAK

Troche przesadzasz z ta reklama Ziriusa...

W wiekszosci pomp ciepla w ktorych zamontowane sa dodatkowe grzalki wlaczysz je w razie awarii sprezarki.

Ja mam Vaillanta geoTherm i tzw. backup z grzalki. Teraz wylaczylem ja ale moge w kazdej chwili zalaczyc jesli zajdzie taka potrzeba.

Moge uruchomic ja w trybie co, cwu badz obydwu.

Pzdr.

Panowie mam pytanie.

Moja pompa ma dwa podłączenia elektryczne. Jedno pod spręzarkę 3 fazy. Drugie pod elektronikę 220.

Nie mam żadnego zabezpieczenia przeciwprzepięciowego. Mój serwismen zasugerował aby przeciąć kabel zasilający elektronikę ( niema problemu bo wisi ładnie za pompą) i wstawic komputerowy UPS. Najtańszy używany, nie musi podtrzymywać pracy, a bedzie już zabezpieczeniem. Co tym sadzicie??

Panowie mam pytanie.

Moja pompa ma dwa podłączenia elektryczne. Jedno pod spręzarkę 3 fazy. Drugie pod elektronikę 220.

Nie mam żadnego zabezpieczenia przeciwprzepięciowego. Mój serwismen zasugerował aby przeciąć kabel zasilający elektronikę ( niema problemu bo wisi ładnie za pompą) i wstawic komputerowy UPS. Najtańszy używany, nie musi podtrzymywać pracy, a bedzie już zabezpieczeniem. Co tym sadzicie??

ups nie jest dobrym pomysłem ,lepsza i tańsza jest listwa ochronna do kompa.UPS da zasilanie jak padnie w sieci ,ale czy ma filtry .?