Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z czasem pracy przy grzaniu CWU to sie nakladaja 2 rzeczy. Jedna to ciut zimniejsza woda zasilajaca a druga to spadek mocy i COP samej pompy w zwiazku ze spadkiem temperatur DZ.

No sorry ale pompa 10kW to nawet przy lodowatej wodzie i zamrożony DZ nie powinna mieć problemu z zagrzaniem CWU. Raczej szukałbym przyczyn w wadliwym działaniu samej pompy - uszkodzenie presostatu, niewłaściwa ilość freonu albo lawet uszkodzenie samej sprężarki.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No sorry ale pompa 10kW to nawet przy lodowatej wodzie i zamrożony DZ nie powinna mieć problemu z zagrzaniem CWU. Raczej szukałbym przyczyn w wadliwym działaniu samej pompy - uszkodzenie presostatu, niewłaściwa ilość freonu albo lawet uszkodzenie samej sprężarki.

Ale ja nie pisze, ze moze nie dawac rady nagrzac. Staraj sie czytac ze zrozumieniem posta. Pisze wyjasniajac tendencje we wzrocie czasu ktory pompa potrzebuje na zagrzanie do zadanej temperatury wzgledem okresu letniego.

Wnioskow zadnych dla kolegi Marcina nie mam, bom nie zrozka. Za malo danych.

Witam, forumowiczów. Jestem użytkownikiem pc od Pażdziernika w nowobudowanym domu,utrzymuje temp. 15 st. według krzywej grzewczej.Mam do was pytanie,co to jest temp. CO ? Zmienia sie ona w zależności średniej dobowej, np.wczoraj średnia dobowa wynosiła 4st. to temp. CO wyliczona jest 21st. Gdy dobowa spadnie a było już -10 st. temp. CO wynosiła 23,5 st. W budynku cały czs jest 15 st. Proszę wytłumaczcie jakie parametry wplywają na temp. CO

Ps. jestem swieżakiem nie wiem jak wstawić stopkę jak już opanuję to wstawie parametry domu i pc:confused:

Witam, forumowiczów. Jestem użytkownikiem pc od Pażdziernika w nowobudowanym domu,utrzymuje temp. 15 st. według krzywej grzewczej.Mam do was pytanie,co to jest temp. CO ? Zmienia sie ona w zależności średniej dobowej, np.wczoraj średnia dobowa wynosiła 4st. to temp. CO wyliczona jest 21st. Gdy dobowa spadnie a było już -10 st. temp. CO wynosiła 23,5 st. W budynku cały czs jest 15 st. Proszę wytłumaczcie jakie parametry wplywają na temp. CO

Ps. jestem swieżakiem nie wiem jak wstawić stopkę jak już opanuję to wstawie parametry domu i pc:confused:

To jest zapewne temperatura powrotu z instalacji Centralnego Ogrzewania.

Jak masz realizowany pomiar zadanej temperatury?

Wlasnie tak tez myslalem ale to nie jest ta temp. bo zaluzmy ze temp. CO jest 21 to podczas pracy pc gdy juz dogrzewa do 21na zasilaniu jest 35st. a na powrocie 27st. gdy sprezarka wylaczy sie to pompka wymiesza wode ale nie do 21st.. co do twojego pytania to pc ma czujnik na zew. od polnocnej str. czujniki stykowe na rurkach zasilania i powrotu ni i jeszcze na cwu nie bierze pomiaru z wew. pomieszczen .

Wlasnie nie wiem skad to sie bieze, tą temp. zadaje krzywa grzewcza . Pompa pracuje w pozycj Auto po odpaleniu jesienią utrzymywalem w srodku 22st. ale to zaduzo bylo aby zjechac do 15 st. krzywą grzewczą przesunolem i po 3 dniach temp zatrzymala sie na 15 st.

a dzieki za linka

Moze masz jakis czujnik temperatury w wylewce? Bo taki niskie to moga byc tylko raczej temperatury podlogi.

Nie mam takiego czujnika a jak mierzylem temp. podlogowki w pokojach spirometrem to przy takich parametrach miala temp. w okolicach 21-22 st wlasnie nie rozumiem skad pc ma te temp.

No to musisz najpierw poznac swoja instalacje. Bez tego bedzie ciezko.

Spirometrem badasz pojemnosc pluc a PIROMETREM temperature (najczesciej z dokladnoscia +-2*C a wiec "gowniana"). :)

(...) gdy juz dogrzewa do 21na zasilaniu jest 35st. a na powrocie 27st. gdy sprezarka wylaczy sie to pompka wymiesza wode ale nie do 21st..

Masz może bufor w instajacji, taki zbiornik oprócz c.w.u.? Opisz instalację trochę albo jeszcze lepiej wklej zdjęcia.

Mi to wygląda z tego co piszesz, że PC ładuje bufor a temp. CO to chyba będzie obliczone zasilanie na podstawie krzywej grzewczej. I pewnie pompa obiegowa pracuje non-stop, nawet po zatrzymaniu PC?

To by się nawet zgadzało, skoro utrzymujesz +15C w domu to zasilanie 21C by pasowało.

Masz może bufor w instajacji, taki zbiornik oprócz c.w.u.? Opisz instalację trochę albo jeszcze lepiej wklej zdjęcia.

Mi to wygląda z tego co piszesz, że PC ładuje bufor a temp. CO to chyba będzie obliczone zasilanie na podstawie krzywej grzewczej. I pewnie pompa obiegowa pracuje non-stop, nawet po zatrzymaniu PC?

To by się nawet zgadzało, skoro utrzymujesz +15C w domu to zasilanie 21C by pasowało.

Czesc Wihajster odpowiem na kilka twoich pytan.Instalacje znam dobrze, bo widziałem kazda rurke polozona w kotlowni i na podlodze,wiec tak;podlogowki jest 200m2 (dół-140m2 z garazem + 60m2 poddasza) sa 2 wyjscia pod drabinki,PC 12kw bez bufora za to posadzka na gotowo 10cm ,CWU 300l,pomka obiegowa gornego zrodla pracuje po wylaczeniu sprezarki cyklami tzn. 5min. miesza wode po czym ma pauze 15min.(na poczatku po odpaleniu jesienia nie byla ustawiona krzywa grzewcza a w ustawieniach sterownika pompa miala wlaczoną opcje bufor wtedy obiegowka pracowala nonstop)dla mnie jest ta opcja zbedna tak jak bufor mam zalozony od poczatku podlicznik elektryczny takze caly czas obliczam zuzycia pradu i wszystko jest ok.

Sugerujesz ze to obliczone zasilanie CO i to do mnie przemawia,ze krzywa to jakos przelicza tylkociekawe jaki jest wzor i jakie bierze temp. do liczenia(zew.temp.+wejscie z instalacji+wyjscie=?

ta liczba o której piszesz to jest odczyt temperatury czy jakaś wartość wyliczona ?

jak ona się zmienia podczas pracy sprężarki a jak podczas postoju?

widać jakieś ruchy tej wartości?

gdyby to było obliczone zasilanie CO (raczej bez sensu parametr bo z reguły sterownik oblicz temp powrotu) to po przekroczeniu takiej temp zasilania jeśli ta temp steruje pracą pc, pompa powinna przestawać grzać

Sławek jest dokladnie jak piszeszjesli ta temp zostaje osiagnieta sprezarka przestaje pracowac,pomki jeszcze chwile mieszaja po czym wszystko zostaje wygaszone za 15 min. pompka od podlogowki zaczyna mieszac wode przez 5 min. i tak w kolko az wyliczona temp. CO spadnie ponizej histerezy u mnie teraz ustawiona na 5 *C .Ta pc jest firmy NATEO VEGA12 jaki sterownik tam jest,tego nie wiem,ogolnie narazie nie mam powodow do narzekan.Wszystko działa,jak juz pisalem krzywa grzewcza ustawiona tak jak teraz jest to potrzebne,choc na poczatku mialem stym troche problemu.Nie mieszkam tam ale budynek caly czas ogrzewam do 15*C ,testuje ruzne opcje czy tez dolne zrodlo.Rozumiem przesuniecia na krzywej czy tez podniesienia jej i jakie sa konsekwencje tych parametrow, nie moge za cholere:no: zrozumiec z jakich cyferek zostaje wyliczone to CO. Dzis dla przykladu zostalo wyliczone CO=22,5*C , dwa dni temu 21 ale srednia dobowa byla juz -3 anie jak wczesniej +4 w srodku budynku caly czas 15*C i nie mam zadnych czujnikow w pokojach a tymbardziej w posadzce-co by moglo jakos ta zagadke rozwiklac.

Fajnie ze sie zinteresowaliscie tematem, zawsze jakies pomysly mozna podchwycic co dwie glowy to nie jedna:rolleyes:;):rolleyes:;):rolleyes:

jeśli to jest wartość wyliczona to jednak optowałbym za temp powrotu CO ( ta wartość będzie się zmieniała wraz ze zmianą temp zewnętrznej, im będzie zimniej na zewnątrz tym ta temp będzie wyższa i analogicznie: im cieplej tym niższa temp wyliczona) wartości wyliczone zależą od ustawionej krzywej grzewczej - na jej podstawie są obliczane

(oczywiście wyliczenia powinny brać pod uwagę wszystkie ustawione w innych opcjach podwyższenia czasowe, przesunięcia i inne dostępne w sterowniku)

zrób taką próbę: zobacz jaką masz tą temp i zmień ustawienia krzywej - od razu powinna zostać wyliczona inna wartość

jeśli masz histerezę 5 st (trochę dużo, ale może u Ciebie tak ma być) to pompa jak już zacznie pracować to wyłączy się przy temp powrotu tej wyliczonej + 5 stopni

nie znam akurat Nateo więc nie mogę odnieść się bezpośrednio do tego urządzenia, ale moim zdaniem to jest właśnie to ;)