RR67 11.03.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 -wczoraj z teścim (jego dom i piec) robiliśmy pierwsze uruchomienie pieca na ekogrosze było to tak:- przygorowaliśmy ręcznie żar - majster ustawił czas podawania groszku na 15s i czas spoczynku podajnika na 35s i poszedł sobie, niestety piec przy tych ustawieniach gasł.- ja prubowałem zmiejszyć dawkę paliwa ale gasł ze względu na małą ilość paliwa,gdy zwiększyłm zaduszał żar (wentylator cały czas na max) -jakie macie parametry ustawinia na sterowniku dodam: dom 150m2 nidocieplony, piec 25KW, Jakie kolwiek porady i spostrzeżenia będą bardzo pomocne Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 11.03.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 RR67 Pewnie się wypowiedzą bardziej kompetentne osoby, ale wydaje mi się że jeśli jest tak jak mówisz to może być problema) z ciągiem kominowymb) z jakością paliwa Jakie masz możliwości ustawienia wentylatora?Może nim trzeba popróbować? U siebie jeszcze nie paliłem na ekogroszek, choć mam taką możliwośćale zapoznałem się z techniką rozpalania.1. włączasz podajnik aby groszek wyszedł do krawędzi palnika2. Robisz żar używając podpałki płynnej3. Włączasz nadmuch4. Jak się rozpali trochę włączasz piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RR67 11.03.2006 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 - moje myślenie jest takie same jak pana, w tej chwili prubujemy na pożyczonym groszku.- moim dodatkowym problemem jest to żebym przekonał teścia, że w fazie pób powinniśmy działać przy maxymalmym ciągu komina bez ograniczeń czopuchem, czy może ktoś mógłby podać swoje ustawienia sterownika.będę wdzięczny!pozdrawiam!ps. niby proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 13.03.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Moje nastawy:5 sek. podawania groszku,8 sek. przestój. Z moich obserwacji wynika, że jest OK.Przy zwiększaniu drugiego parametru: piec zjadał więcej węgla, przy nastawach: np. 10 (podawanie) i 15-20 (podstój) piec również zjadał więcej węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krobo 13.03.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Spróbuj przydławić wentylator na min (tak żeby nie dymiło). U mnie pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 13.03.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 U nas również dopóki nie przykręciliśmy wentylatora często wygasało. Teraz gaśnie tylko jak w podajniku paliwa zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 13.03.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Potwierdzam, zmniejszenie mocy wentylatora pomaga. Po zmniejszeniu mocy wentylatora trzeba też skorygować stosunek podawanie/przerwa (mniej węgla, bo mniej powietrza)Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts