Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciśnienie wody z hydroforu

Recommended Posts

A poduszkę powietrzną w zbiorniku hydroforowym to kolega posiada :-? ???

Nie musi byc wcale taki wielki zbiornik 300 L 100L spoko wystarcza ale oczywiscie warunek aby było powietrze. Czyli zbiornik membranowy czy bez zainstalować wentylek i pompką samochodową dopompować.

Pozdrawiam

No co wy.

Mamy poduszkę powietrzną i włączanie pompy ustawione np. na 1,5atn.

Pompa pompuje wodę, te spręża powietrze i przy np. 4atn. wyłącza się. Spada do 1,5atn. to włącza i tak naokrągło.

Bogusław zaczyna kąpiel np. przy 1,5atn. to ciśnienie zaczyna rosnąć i nic dziwnego, że nastawy wody będą się zmieniać. Tak samo jest jak zacznie kąpiel przy innym ciśnieniu.

Jest to denerwujące.

U teściów w bloku 11 piętrowym też jest hydrofor podnoszący ciśnienie wody. I też występują te wahania ciśnienia.

Dopompowywanie powietrza może najwyżej wydłużyć czas pomiędzy kolejnymi załączeniami pompy, no i oczywiście troszeczkę poprawia sytuację. Wolniej następują wyraźne zmiany ciśnienia, ale to nie rozwiązuje sprawy.

Mam w hydroforze poduszke powietrzną. Sprawdzam ilość powietrza w hydroforze. Gdy pompa zaczyna włączać się zbyt często wiem, że należy uzupełnić powietrze w zbiorniku. Robię to pompką samochodową. Niestety nie mam możliwości zamontowania w pomieszczeniu studni większego hydrofora. Jest to pomieszczenie wymurowane w wykopie w ziemi o wymiarach ok. 1,4 X 1,9 m i wysokie ok. 1,7 m.

Zmiana ustawień ciśnienia i ilości powietrza powoduje co najwyżej zmianę częstotliwości załączania i wyłaczania się pompy hydroforu, a co za tym idzie częstsze lub wolniejsze zmiany ciśnienia.

Myślałem też, by całkowicie zrezygnować z poduszki powietrznej. Sądzę, że wówczas pompa podawałaby wodę w momoncie odkrecenia kranu (uruchomienia prysznica). Ten pomysł muszę jednak zostawić na cieplejszy okres czasu, bo w tej chwili pomieszczenie studni jest z zewnątrz zamarznięte (zamarzła pokrywa ze śniegu).

Czekam na inne pomysły - zrealizowane przez Was. :evil:

• 3 months później...