Bogusław Sołdon 13.03.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Czy ktoś z Was próbował w jakiś sposób stabilizować ciśnienie wody w instalacji zasilanej z własnego hydroforu. pulsacja wody sprawia ze kąpiel pod prysznicem staje się mało przyjemna. Czy jest na to jakiś w miarę niedrogi sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.03.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Sądzę, że mozna to załatwić reduktorem ciśnienia wody.Zbych podobno jakiś elegancki kupił. Jego spytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 13.03.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Mam hydrowor ze zbiornikiem 300 litrów i nie mam takie zjawiska jak opisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.03.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 A poduszkę powietrzną w zbiorniku hydroforowym to kolega posiada ??? Nie musi byc wcale taki wielki zbiornik 300 L 100L spoko wystarcza ale oczywiscie warunek aby było powietrze. Czyli zbiornik membranowy czy bez zainstalować wentylek i pompką samochodową dopompować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.03.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 No co wy.Mamy poduszkę powietrzną i włączanie pompy ustawione np. na 1,5atn.Pompa pompuje wodę, te spręża powietrze i przy np. 4atn. wyłącza się. Spada do 1,5atn. to włącza i tak naokrągło.Bogusław zaczyna kąpiel np. przy 1,5atn. to ciśnienie zaczyna rosnąć i nic dziwnego, że nastawy wody będą się zmieniać. Tak samo jest jak zacznie kąpiel przy innym ciśnieniu.Jest to denerwujące.U teściów w bloku 11 piętrowym też jest hydrofor podnoszący ciśnienie wody. I też występują te wahania ciśnienia.Dopompowywanie powietrza może najwyżej wydłużyć czas pomiędzy kolejnymi załączeniami pompy, no i oczywiście troszeczkę poprawia sytuację. Wolniej następują wyraźne zmiany ciśnienia, ale to nie rozwiązuje sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 14.03.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Reduktor + wydajny hydrofor + odpowiednia nastawa ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 14.03.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Janusz przestaw nastawy. U mnie jest wyłącz 0,3 MPa załącz nieco ponad 0,2 MPa. Zbiornik zwykły bez membrany 150L. Po napompowaniu wodą poduszka powietrzna zajmuje jakieś 1/3 objętości baniaka. Zero problemów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 14.03.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Można nastawić mniejszą różnicę ciśnień tylko, że takie nastawy bardzo szkodzą pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.03.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Można nastawić mniejszą różnicę ciśnień tylko, że takie nastawy bardzo szkodzą pompie. Cos za co komfort kosztuje niestety. Mam z klientka podobny kłopot - hydrofor i kociołek 2f...do wanny. Niele wariuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słaby 14.03.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 widziałem w castoramie hydrofory bezzbiornikowe cena ok 800 zł jestem ciekaw jak sprawdzają się w praktyce .Cz ktoś używa już takiego hydroforu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 14.03.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Jakieś chyba nieporozumienie, gdyż zbiornik jest hydroforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słaby 14.03.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 przepraszam żle się wyraziłem , ćhodziło mi o pompę która pracuje bez zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 14.03.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Z tego co wiem to tzw. hydrofory membramowe żle znoszą wodę z duża ilością żelaza a ponadto mając zbiornik z poduszką powietrza nie ma problemu z instalacją odżelaziacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław Sołdon 14.03.2006 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Mam w hydroforze poduszke powietrzną. Sprawdzam ilość powietrza w hydroforze. Gdy pompa zaczyna włączać się zbyt często wiem, że należy uzupełnić powietrze w zbiorniku. Robię to pompką samochodową. Niestety nie mam możliwości zamontowania w pomieszczeniu studni większego hydrofora. Jest to pomieszczenie wymurowane w wykopie w ziemi o wymiarach ok. 1,4 X 1,9 m i wysokie ok. 1,7 m. Zmiana ustawień ciśnienia i ilości powietrza powoduje co najwyżej zmianę częstotliwości załączania i wyłaczania się pompy hydroforu, a co za tym idzie częstsze lub wolniejsze zmiany ciśnienia. Myślałem też, by całkowicie zrezygnować z poduszki powietrznej. Sądzę, że wówczas pompa podawałaby wodę w momoncie odkrecenia kranu (uruchomienia prysznica). Ten pomysł muszę jednak zostawić na cieplejszy okres czasu, bo w tej chwili pomieszczenie studni jest z zewnątrz zamarznięte (zamarzła pokrywa ze śniegu). Czekam na inne pomysły - zrealizowane przez Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 29.06.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Powiedzcie mi jeszcze jak prawidlowo napompowac to powietrze do zbiornika? CZy przed pompowaniem nalezy oproznic zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 02.07.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Witam,Tom soyer, jest na to prosty sposob.Ustawiasz cisnienie zalaczania pompy na 3 atm, wylaczanie 4 lub wyzej.Wstawiasz reduktor cisnienia za hydroforem i ustawiasz na 2.5 atm.Dzieki temu w instalacji masz zawsze 2.5 atm.Ktos juz kiedys o tym pisal.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts