Octavian 13.02.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Krispl ma rację - jak chcesz policzyć jaką moc będzie miał grzejnik przy temperaturze np 70/55, gdy nominalna moc jest podawana dla 80/60 to musisz wziąć poprawkę - dodatkowo należy wziąć poprawkę na termostaty (jakieś 10-15%).pzdrHej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.02.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 DorotaJeżeli nie zrobisz obiczeń to nie będziesz wiedziała jakie to są te wieksze grzejniki niż potrzeba. W stosunku do czego będziesz je powiekszać ??? Jeżeli chodzi o obliczenia w przypadku Twoich znajomych to trudno coś sensownego powiedzieć dlaczego tak się stało jak opisujesz. Na pewno jest duża rozbieżność pomiędzy tym co zostało przyjęte do obliczeń a stanem faktycznym ? Powodów może być bardzo wiele. Źle wykonana izolacja, zamoknięta wełna, inna grubość izolacji i inne okna niż przyjęto do obliczeń, błędy w obliczeniach, zmiany dokonane w trakcie budowy w stosunku do projeku itd. Z tych bardzo skąpych informacji które podałaś o swoim mieszkaniu nie sposób coś konkretnego Ci doradzić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadarek 13.02.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Do Dorotki. Potwierdzam to, co napisal Krispl w calej rozciaglosci. U mnie w salonie instalatorzy dali 3 duze grzejniki, zas w sypialni tylko 1. Czujnik mam w salonie, i gdy tam bylo 21* , to w sypialni 17*. Po roku dolozylem nieduzy grzejnik do sypialni i teraz jest cieplutko, a jesli czasem za cieplutko, to czasem lekko przykrecam glowice na grzejniku. Wole miec troche przewymiarowane grzejniki, lub ich wieksza ilosc, niz za malo. Dodatkowym plusem jest to, ze temperatura grzejnikow jest wowczas nizsza.Oczywiscie wszystko z umiarem.))))I koniecznie trzeba miec grzejnik pod kazdym oknem, a szczegolnie polaciowym.Na poddaszu w pokojach mam po 1 grzejniku pod oknami szczytowym, nie ma ich pod veluxami, i zimno straszne ciagnie od nich,szczegolnie w mrozy, ale to na "szczęscie" sa pokoje dla gosci)))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Instalator proponuje mi 50W/m3 w pokojach, 70W/m3 w łazience i 40W/m3 w kuchni. Czy zaufać instalatorowi czy zmniejszyć. Opis mieszkania w poście wyzej. Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.02.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 DorotaTakie moce jak podałaś (oczywiście na m2 a nie na metr sześcienny) przyjmuje się w nowobudowanych i dobrze ocieplonych budynkach. Myślę że nie obejdzie się bez fachowca , który oceni z czego jest dom, jak jest ocieplony , jakie są okna itd.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2003 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 inwestorZwróc uwagę, że Dorota mieszka w kamienicy a nie w domu. Podała też przykład swoich znajomych którzy mimo wykonanego zapotrzebowania i projektu mają niedogrzane domy. W kamienicy myślę że te wartości które podał Dorocie instalator są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2003 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 50 wat na m3 to wcale nie dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.02.2003 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 AnonimUważaj kochaneczku na to co piszesz żebyś czasem nie zrobił Dorotce niedźwiedziej przysługi. Dorotka nie napisała kiedy została wybudowana ta kamienica i jakie posiada okna, jak są ocieplone ściany, oraz jak jest ocieplony strop nad jej mieszkaniem (zwróć uwagę na to że nad mieszkaniem jest nieogrzewany strych). Pamietaj , że jeśli kamienica (budynek wielorodzinny) ma ponad 10...15 lat to zapotrzebowanie na ciepło może być ponad 100 W/m2 lub większe. Bez tych informacji potwierdzanie Dorotce, że instalator dobrze jej doradził może doprowadzić do tego, że podzieli los swoich znajomych. Na moje oko to może być właśnie stara kamienica. Zobacz, że wysokość to 3m (aktualnie buduje się 2,5...2,8m), a lokalizacja w centrum miasta (teraz raczej buduje się nowe domy na peryferiach miast). Mogę się oczywiście mylić, ale podtrzymuję moje stanowisko aby obejrzał to fachowiec.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 13.02.2003 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ja moim teściom którzy podobnie jak Dorota mieszkają w kamienicy (ok 100 letniej) wykanałem instalację grzewczą opartą na kotle gazowym wiszącym dwufunkcyjnym. Wysokość pomieszczeń 3,30 średnio przyjąłem 50W/m3. Grubośc ścian z cegły 55cm, stropy drewniane na legrach w środku coś podobnego do gliny podbicie sufitu trzcina (całość ok 30cm), okna zwykłe drewniane podwójne skrzydła wym 2,40x1,35. Przy temperaturze na zewnątrz -15 kocioł pracuje z temperaturą ok 65st. Jest ok. Mija drugi sezon grzewczy teściowa się do mnie odzywa na szczęście. [ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-13 22:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 13.02.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ja napisałem 50wm3 ,a nie m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 13.02.2003 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 DO INWESTORAMoże są i tak napisane ,tylko jeszcze trzeba umieć z nich korzystać. Osobiście paru inżynierom tłumaczyłem zawiłości programu i poprawki ktore przy projektowaniu trzeba uwzględnić,bo wychodziły im bohomazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 13.02.2003 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 To żeby obejrzał fachowiec i ja się zgadzam .Dom to indywidualność i indywidualnie trzeba go traktować.Będąc na innych stronach co nie którym przy obliczeniach zapotrzebowania wyszło 25 30 34wm2 i tego trzeba się bać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 18.02.2003 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Właśnie siedzę nad projektem CO dostarczonym przez klienta i już nie wiem co myśleć. Projekt domu "dom pod modrzewiem 3" autorstwa firmy Archon bardzo ładny. Lecz projekt CO do kitu (inny projektant) Powierzchnia domu 190m2. Podane współczynniki przenikania ciepla - ściany zewnętrzne 0,29- okna 1,00- drzwi zewnętrzne 2,50- strop poddasza 0,19- podłoga na gruncie strefa I 0,32- podłoga na gruncie strefa II 0,29Całkowite zapotrzebowanie to 4650W !!!! Szok. Przecież to wogóle nie będzie grzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.02.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Zrobiłam na podstawie literatury fachowej b. rozbudowany i jak sądzę przyzwoity arkusz w excelu. Dom 10*10 z poddaszem, bk600 24cm + 12 cm wełny - U ścian 0,212, dachu 0,199 (wełna 20cm), podłogi na gruncie 0,282, okien 1,1 zapotrzebowanie sezonowe na ciepło do ogrzania budynku wyszło mi 19500 kWh/rok a po uwzględnieniu rekuperatora (70% sprawności) 12800, co daje odpowiednio 114 i 75 kWh/rok*m2 i 25,5 i 16,8 kwH/rok*m3 Jak widać spełnienie norm niemieckich 80kWh/rok*m2 jest cholernie trudne, a nie możliwe wiręcz bez rekuperatora. A myślałem,że palnuję bardzo ciepły dom Z drugiej strony wyliczone E (25,6)to zaledwie 72,5% granicznego Eo - czyli wynik b. przyzwoity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 19.02.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Bartt,mam nadzieję, że dobrze policzyłeś, a Twoje U=1,1 dla okien to zbieżność z U=1,1 dla szyb. Jeśli masz szyby U=1,1 to dla okien przyjmuje się U, ok. 1,3-1,35, gdyż ramy mają ok. U=1,6. A powierzchnia ram to wcale niemała powierzchnia.Mniemam, że masz szyby z argonem U=0,7 lub inne okna spełniające tą wartość. Lub np. szyby U=1,1 i tzw. ciepłae ramy.To tak na wszelki słuczaj piszę, bo okna jak widzicie to sraszne duże U, przy tych małych U ściann i stropu ... Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.02.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Liczyłem to 1,1 dla całego okna (wstawiać planuję za jakieś 1,5 roku i sądzę, że do tego czasu ich ceny mocno zjadą w dół), ale dzięki Karina za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 19.02.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Okna drewniane mają mniejsze k niż plastikowe. Trzeba o tym pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 19.02.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Bartt,czytam Twoje wypowiedzi w tym i innych wątkach i w żadnym wypadku nie podejrzewałam Cię o błędy. Bardziej chcę zauważyć fakt dla potomnych ... Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 20.02.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 KarinaZ, ramy okien plastikowych nie obowiazkowo musza miec 1.61.6 maja profile trzykomorowe. Obecnie sa na rynku profile pieciokomorowe, ktorych U=1.1. A sa nawet takie same profile pieciokomorowe, w ktorych profil stalowy jest zapelniony pianka izolujaca. Takie profile z pianka osiagaja od 0.91 do 0.96 Dla okien drzewnianych trzeba liczyc U=1.2 (wedlug rekomendacji Pchelka). Pozdrawiam kaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 20.02.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 OK,to tylko pytanie o przypadkową zbierzność wartości U=1,1, u Bartta w obliczeniach. KarinaP.S.A jak kilka lat temu wymienialiśmy okna, to miały cuś ok. 1,7-1,8 i był to wówczas rewelacyjny wynik !!!Co to będzie dalej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts