Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OZC - ile Watów na m2/m3

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dorota

Jeżeli nie zrobisz obiczeń to nie będziesz wiedziała jakie to są te wieksze grzejniki niż potrzeba. W stosunku do czego będziesz je powiekszać ???

Jeżeli chodzi o obliczenia w przypadku Twoich znajomych to trudno coś sensownego powiedzieć dlaczego tak się stało jak opisujesz. Na pewno jest duża rozbieżność pomiędzy tym co zostało przyjęte do obliczeń a stanem faktycznym ? Powodów może być bardzo wiele. Źle wykonana izolacja, zamoknięta wełna, inna grubość izolacji i inne okna niż przyjęto do obliczeń, błędy w obliczeniach, zmiany dokonane w trakcie budowy w stosunku do projeku itd.

Z tych bardzo skąpych informacji które podałaś o swoim mieszkaniu nie sposób coś konkretnego Ci doradzić.

Pozdrawiam

Do Dorotki. Potwierdzam to, co napisal Krispl w calej rozciaglosci. U mnie w salonie instalatorzy dali 3 duze grzejniki, zas w sypialni tylko 1. Czujnik mam w salonie, i gdy tam bylo 21* , to w sypialni 17*. Po roku dolozylem nieduzy grzejnik do sypialni i teraz jest cieplutko, a jesli czasem za cieplutko, to czasem lekko przykrecam glowice na grzejniku. Wole miec troche przewymiarowane grzejniki, lub ich wieksza ilosc, niz za malo. Dodatkowym plusem jest to, ze temperatura grzejnikow jest wowczas nizsza.Oczywiscie wszystko z umiarem.))))I koniecznie trzeba miec grzejnik pod kazdym oknem, a szczegolnie polaciowym.Na poddaszu w pokojach mam po 1 grzejniku pod oknami szczytowym, nie ma ich pod veluxami, i zimno straszne ciagnie od nich,szczegolnie w mrozy, ale to na "szczęscie" sa pokoje dla gosci))))))))

Dorota

Takie moce jak podałaś (oczywiście na m2 a nie na metr sześcienny) przyjmuje się w nowobudowanych i dobrze ocieplonych budynkach. Myślę że nie obejdzie się bez fachowca , który oceni z czego jest dom, jak jest ocieplony , jakie są okna itd.

Pozdrawiam

inwestor

Zwróc uwagę, że Dorota mieszka w kamienicy a nie w domu. Podała też przykład swoich znajomych którzy mimo wykonanego zapotrzebowania i projektu mają niedogrzane domy. W kamienicy myślę że te wartości które podał Dorocie instalator są dobre.

Anonim

Uważaj kochaneczku na to co piszesz żebyś czasem nie zrobił Dorotce niedźwiedziej przysługi. Dorotka nie napisała kiedy została wybudowana ta kamienica i jakie posiada okna, jak są ocieplone ściany, oraz jak jest ocieplony strop nad jej mieszkaniem (zwróć uwagę na to że nad mieszkaniem jest nieogrzewany strych). Pamietaj , że jeśli kamienica (budynek wielorodzinny) ma ponad 10...15 lat to zapotrzebowanie na ciepło może być ponad 100 W/m2 lub większe. Bez tych informacji potwierdzanie Dorotce, że instalator dobrze jej doradził może doprowadzić do tego, że podzieli los swoich znajomych. Na moje oko to może być właśnie stara kamienica. Zobacz, że wysokość to 3m (aktualnie buduje się 2,5...2,8m), a lokalizacja w centrum miasta (teraz raczej buduje się nowe domy na peryferiach miast). Mogę się oczywiście mylić, ale podtrzymuję moje stanowisko aby obejrzał to fachowiec.

Pozdrawiam

Ja moim teściom którzy podobnie jak Dorota mieszkają w kamienicy (ok 100 letniej) wykanałem instalację grzewczą opartą na kotle gazowym wiszącym dwufunkcyjnym. Wysokość pomieszczeń 3,30 średnio przyjąłem 50W/m3. Grubośc ścian z cegły 55cm, stropy drewniane na legrach w środku coś podobnego do gliny podbicie sufitu trzcina (całość ok 30cm), okna zwykłe drewniane podwójne skrzydła wym 2,40x1,35. Przy temperaturze na zewnątrz -15 kocioł pracuje z temperaturą ok 65st. Jest ok. Mija drugi sezon grzewczy teściowa się do mnie odzywa na szczęście.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-13 22:55 ]

Właśnie siedzę nad projektem CO dostarczonym przez klienta i już nie wiem co myśleć. Projekt domu "dom pod modrzewiem 3" autorstwa firmy Archon bardzo ładny. Lecz projekt CO do kitu (inny projektant) Powierzchnia domu 190m2. Podane współczynniki przenikania ciepla

- ściany zewnętrzne 0,29

- okna 1,00

- drzwi zewnętrzne 2,50

- strop poddasza 0,19

- podłoga na gruncie strefa I 0,32

- podłoga na gruncie strefa II 0,29

Całkowite zapotrzebowanie to 4650W !!!! Szok. Przecież to wogóle nie będzie grzało.

Zrobiłam na podstawie literatury fachowej b. rozbudowany i jak sądzę przyzwoity arkusz w excelu. Dom 10*10 z poddaszem, bk600 24cm + 12 cm wełny - U ścian 0,212, dachu 0,199 (wełna 20cm), podłogi na gruncie 0,282, okien 1,1 zapotrzebowanie sezonowe na ciepło do ogrzania budynku wyszło mi 19500 kWh/rok a po uwzględnieniu rekuperatora (70% sprawności) 12800, co daje odpowiednio 114 i 75 kWh/rok*m2 i 25,5 i 16,8 kwH/rok*m3

Jak widać spełnienie norm niemieckich 80kWh/rok*m2 jest cholernie trudne, a nie możliwe wiręcz bez rekuperatora. A myślałem,że palnuję bardzo ciepły dom :wink:

Z drugiej strony wyliczone E (25,6)to zaledwie 72,5% granicznego Eo - czyli wynik b. przyzwoity :???:

Bartt,

mam nadzieję, że dobrze policzyłeś, a Twoje U=1,1 dla okien to zbieżność z U=1,1 dla szyb. Jeśli masz szyby U=1,1 to dla okien przyjmuje się U, ok. 1,3-1,35, gdyż ramy mają ok. U=1,6. A powierzchnia ram to wcale niemała powierzchnia.

Mniemam, że masz szyby z argonem U=0,7 lub inne okna spełniające tą wartość. Lub np. szyby U=1,1 i tzw. ciepłae ramy.

To tak na wszelki słuczaj piszę, bo okna jak widzicie to sraszne duże U, przy tych małych U ściann i stropu ...

Karina

KarinaZ, ramy okien plastikowych nie obowiazkowo musza miec 1.6

1.6 maja profile trzykomorowe. Obecnie sa na rynku profile pieciokomorowe, ktorych U=1.1. A sa nawet takie same profile pieciokomorowe, w ktorych profil stalowy jest zapelniony pianka izolujaca. Takie profile z pianka osiagaja od 0.91 do 0.96

Dla okien drzewnianych trzeba liczyc U=1.2 (wedlug rekomendacji Pchelka).

Pozdrawiam

kaKa