Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak masz duzo wody to mozesz siac.

ja zasialem, ale... w Krakowie od miesiaca nie padalo.

podlewam 3 razy dziennie ale wody mam na styk...

na 4 raz mi nie starczy.

za to trawa rosnie blyskawicznie... po 5 dniach miala juz 5mm.

PS

wlasnie pokropilo troszke... w koncu!

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz często padają deszcze, więc powinno się udać.

To zależy gdzie :lol:

W Małej Polsce raczej susza. W lasach TAK SUCHO, że szeleści, a pod lasem nawet podagrycznik się ściele wysuszony na wiór...

Dalej, to trawa kiełkuje , gdy ma optymalne +101-12C podłoża. Potem wymaga tylko wody, wody, wody i ciepła, ale nie saharyjskiego.

Jeśli pogoda dopisze, to ładnie wyrośnie.

A ten rok, jest tak zwariowany ( mrozy w maju, Sahara w lipcu, tornada w Polsce, etc.), że trudno wyrokować " co dalej" :roll:

Ano właśnie o to mi chodziło... Co będzie DALEJ nie wie nikt a szczegółnie, mam wrażenie, w ostatnich czasach...

Ale co tam - jadę z tym koksem (trawą :D )

WITAM,

proszę o podpowiedź w sprawie założenia trawnika : wczoraj cała działka została spryskana Randapem, czy za ok. 1-2 tygodnie zgrabić spalone chwasty, zaorać (pługiem, głęboko), zabronować (wyrównać i wybrać chwasty, kłącza perzu), posiać trawę ( połowa/koniec sierpnia) i czekać i ją kosić ?

Czy jest to dobry pomysł, kolejność, terminy ? Czy może zrobić to inaczej ? Może użyć glebogryzarki ? Czy muszę wybierać chwasty po bronowaniu ?

Jaką trawę najlepiej kupić (firma, mieszanka) ?

Serdecznie pozdrawiam

Marta

Gdyby tylko chciało ci się przeczytać choćby te wątki, które są na pierwsze stronie, to masz tam po wielekroć pisane wszystkie rady. :evil: A w górnym prawym rogu jest wyszukiwarka forum. Jako domownik forum powinnaś o tym wiedzieć.

no dobrze, już dobrze ...

poszukałam i wiem, ale chciałam szybciej.

Czy jeśli posieję trawę na koniec sierpnia to jeszcze w tym roku ją skoszę ? - tej info nie znalazłam :)

• 3 weeks później...

Witajcie ...

jak w temacie... wszędzie czytam jak to podlewać jak już trawnik będzie a tu pytanie jest: Jak podlewać trawnik po jego wysianiu.

Dziś zasiałem i delikatnie zrosiłem po wywałowaniu.

Nie wiem czy mam codziennie podlewać ? czy może do momentu wzrostu nie podlewać?

Z jednej strony nie chce przesuszyć a z drugiej nie chce aby ziarno zgniło ..

ehh pomocy ... proszę ...

Wczoraj wysiałem i na wieczór delikatnie podlałem, a w nocy przyszła burza i się z moim trawniczkiem nie szczypała. Myślałem, że mnie diabli wezmą.

A może warto zastosować klasyczny sposób zakrywania/ udeptywania/ wałowania nasion po wysiewie lub/i przykrycia przed wałowaniem, cienką warstwą piasku lub torfu/kompostu?

Wtedy tylko wściekła ulewa może je ruszyć, spod przykrycia :lol: