Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja mój trawnik traktuję fusilade - działa na jednoliścienne , w tymna chwastnicę. Mojej kostrzewy ten specyfik nie rusza ....
  • Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmm.. Trochę dziwny ten trawnik... Zwykle są to mieszanki kostrzew, turzyc i wiechlin.... No cóż... Ważne, że jest się z trawniczka zadowolonym :D
o tak, trawnik jest podziwiany przez przejeżdzających na rowerach - to dywanowa trawa dlatego nie ma w składzie turzyc (a kostrzewa to wiechlina :p) . Nie można po niej zbytnio biegać ale jest na pewno głównym elementem dekoracyjnym mojego ogrodu :).

Ludzie, co wy wypisujecie?

Turzyc nie ma w składzie żadnych mieszanek trawnikowych. Turzyce to nie trawy i na koszone trawniki się nie nadają.

Podstawowe, najczęściej spotykane w mieszankach trawnikowych gatunki traw to kostrzewa (przeważnie kostrzewy kępowa, krótkorozłogowa i długorozłogowa, trzcinowa, owcza), życica, wiechlina, czasami mietlica, sporadycznie śmiałek.

mirela, kostrzewa to nie wiechlina, to zupełnie rożne gatunki.

Martinezio, trawnik z samych kostrzew to nic dziwnego - większość trawników typowo ozdobnych składa się tylko z kostrzewy.

No właśnie, mirela, kostrzewa należy do wiechlinowatych, a nie do wiechlin.

Wiechlinowate to w systematyce nazwa rodziny roślin do którego należą wszystkie trawy, więc zarowno kostrzewa, jak i wiechlina. Wiechlina to nazwa rodzajowa.

Tak wygląda kostrzewa:

http://www.compagniadelgiardinaggio.it/albums/prato/Festuca_rubra.jpg

a tak wiechlina:

http://www.stewartsturf.com/include/img/content/article/558145094bbf47ebb5887.jpg

Edytowane przez dorota.k
wiem, bo jedą i drugą mam :). Ale przyznaję, że na "rodzinach", nazwach się nie znam zupełnie. Wiem natomiast że fusilade zarówno kostrzewie nie zrobił nic złego jak i wiechlinie i życicy (bo taką mieszankę mam z jednej części ogrodu).
Ja też chce posiać trawnik, ale zastanawiam sie, czy nie zastosować wcześniej siatki na krety, żeby nie miec w przyszłości problemu z tymi szkodnikami. Ktoś może z was ma taką siatkę? Czy to jest skuteczne?
To chyba najskuteczniejsza i najbardziej humanitarna metoda ochrony przed kretami. Problem tylko w tym, aby dokładnie zabezpieczyć warstwę ponad siatką, aby żaden zwierz nie wrył się ponad tą siatkę z brzegu trawnika. Inaczej i tak będzie pozamiatane, chociaż kreciki długo nie pobędą w tym rejonie, bo nie będą mogły pójść wgłąb, żeby komnaty pobudować.
To chyba najskuteczniejsza i najbardziej humanitarna metoda ochrony przed kretami. Problem tylko w tym, aby dokładnie zabezpieczyć warstwę ponad siatką, aby żaden zwierz nie wrył się ponad tą siatkę z brzegu trawnika. Inaczej i tak będzie pozamiatane, chociaż kreciki długo nie pobędą w tym rejonie, bo nie będą mogły pójść wgłąb, żeby komnaty pobudować.

Dzięki za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze, czy ta siatka będzie wytrzymała (muszę wziąć dwie rolki): http://www.rolmarket.pl/product-pol-2346-Siatka-przeciw-kretom-na-krety-UNINET-2x100m.html. Nie znam się i nie wiem czy nie przepłacam (choć jest w promocji), czy może jest wręcz jest ona kiepska?

Szczerze mówiąc to nie wiem - nie zakładałem nigdy siatek, bo nie mam na to kasy i nie orientowałem się w temacie. Aczkolwiek wygląda solidnie, chociaż oczka są nieco za duże... Optymalne to chyba 10x10mm (gęstość/cena).
A ja mój trawnik traktuję fusilade - działa na jednoliścienne , w tymna chwastnicę. Mojej kostrzewy ten specyfik nie rusza ....

mirela czy to prawda ,że chwastnicę na trawniku zwalczasz fusilade ?

Mam wysianą mieszankę kostrzew " Weekend " i niestety trochę zaniedbaliśmy trawnik przez ostatnie 2 lata .W tej chwili mam na trawniku 80 % chwastnicy ,a reszta to te kostrzewy .Jesteśmy załamani ,bo w tej chwili właściwie ,moim zdaniem , w rachubę wchodzi tylko zlanie randapem i zaczęcie wszystkiego od nowa .

Dobrzy ludzie doradzcie mi coś ,bo szlag mnie normalnie trafia jak patrzę na to .

Szczerze? Zacznijcie od nowa. Dla 20% populacji gra nie jest warta świeczki. To moje zdanie. Chwastnica będzie odbijać jeszcze długo, bo pewnie nie raz się wysiała.
Jestem na etapie przygotowania ogrodu, chwastnica to ok 90% wszystkich moich chwastów, które pokrywają cały teren. Wyrywam wszystko ręcznie, ale widzę, że nasion jest ogromna ilość. Jak się zabezpieczyć, żeby te nasiona nie ożyły.