Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki za odpowiedzi. Wczorach chyba byłam w podłym nastoju, bo te odległości między źdźbłami wydawały mi się większe. Dzisiaj bardziej powiało optymizmem i rzetelnie oceniam, że te bardziej łyse miejsca to odległości są ca 5 cm.... mnie to nadal wydaje się dużo, ale moje życiowe doświadczenie w tej materii jest dośc marne... Zrobię zdjęcia i podeślę tej firmie, niech się tłumaczą...

Pozdrawiam,

gaga2

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ged masz trochę racji w tym, co piszesz. Jeśli chcesz mieć natychmiastowy efekt gestej murawy, wysiejesz dużo nasion i będzie pięknie. Pięknie na początku. Bo później trawa zacznie się dusić, walczyć o przestrzeń życiową. Będzie niedotleniona i wertykulator pójdzie w ruch cztery razy w sezonie. Nie tędy droga. Trawnik zakładasz na wiele lat i musisz wziąć pod uwagę, co z nim będzie za czas jakiś.

Z trawnikiem jest tak samo jak z sałatą i innymi roślinami, wysiejesz za gęsto, ładnie wzejdzie, ale efekt końcowy marny.

Myślę, że te 15 cm to trochę przesada, może tylko w kilku miejscach i też nie aż tyle. :wink:

Trawe Barenburg mozna kupic tylko na zamówienie.Sasiadka zamawiała i ogrodnika, był zdziwiony ze osoba prywatna ja zamawia, bo jest droga...

ale trawka jest piękna pojedyncze zdzbła...ciemna zielen...ech...ale jesczze nie kosiła

Po jakim czasie od zasiania tawy można ja nawozić i czym?

Zasialismy trawkę jakiś miesięc temu, ma z 5-6 cm i jakoś przestała rosnąć (podlewany dosyć regularnie).

Kiedy i czym ją zasilić??????

Trawe Barenburg mozna kupic tylko na zamówienie.

Teska, znasz jakieś sklepy internetowe?

Znalazłam taką stronę:

http://www.barenbrug.pl/main.htm,

ale tutaj jest dużo różnych mieszanek - którą wybrać?

Może tę:

http://www.barenbrug.pl/exc.gif

Chyba można do nich zadzwonić i zapytać czy przyślą.

Ja niestety jeszcze nie jestem na tym etapie, ale pilnie śledzę ten temat.

Zaczęliśmy urządzanie ogrodu. Posadziliśmy roślinki, obsypaliśmy korą dookoła, w miejcu gdzie ma być trawnik nawieźliśmy troszkę ziemi i wyrównaliśmy. Zamarudziliśmy z zakładaniem trawnika i teraz efekt jest taki, że urosła trwawa samosiejka i kupę zielska. Ponadto kora poprzerastała nam zielskiem i trawą. Co z tym teraz zrobić zanim założymy trawnik? Spryskać Raundapem? Czy wszędzie czy tylko tam gdzie widać, że samo zielsko wyrosło (w niektórych miejscach całkiem ładana ta trawka samosiejka) ? To co poprzerastało korę też? Jak długo potem czekać z posianiem trawnika? Poradźcie
Spórbujcie skosić z zobaczyć co z tego wyjdzie. Pora na zakładanie trawników nie jest dobra terez nawet "stara" trawa wysycha. Jeżli chodzi o kore to stanowczo odradzam opryski gdyż łatwo zniszczyc posadzone rośliny. Jezli nie jest tego dużo to można wypilić ręcznie i dosypać kory.

już zamówiłam - na http://www.gardenshop.pl - z tym, że ja zamówiłam Barenbrug "Rapid" - do regeneracji istniejącego trawnika

P.S. Od środy robią mi ogrodzenie :)

Można spróbować metodę z mazakiem. Robi sie stężony roztwór preparatu i nanosi sie na rośliny przy pomocy pędzla, lub innego narzędzia. W sklepch ogrodniczych są też gotowe mazaki skonstruowane właśnie w tym celu.

Jeżli chcecie pozbyć się problemu raz na zawsze polecam pokrycie przestrzeni wokół roślin grubą czarną folią.

Robi sie to w następujący sposób.

1. Wybiera się kilka cm ziemi

2. Rozściela się folię.

3. Należy uformować misy wokół sadzonek aby woda z opadów podlewała rośliny.

4. Folie przysypuje się korą albo kamykami.

już zamówiłam - na http://www.gardenshop.pl - z tym, że ja zamówiłam Barenbrug "Rapid" - do regeneracji istniejącego trawnika

P.S. Od środy robią mi ogrodzenie :)

Super wiadomość :D :D :D

Trzymam kciuki za bezbolesny montaż i czekam na zdjęcia.

Dzięki!

Czyli kora stanowi tutaj ozdóbkę? Technicznie to trzeba by było odgrabić chwilowo korę na bok, położyć folię i z porotem nasypać kory? Trzeba by jakieś spadki dać do tych niecek, żeby woda nie stała i kora nie zgniła.

A po co się wybiera te kilka cm ziemi?

A jak jest z ew. nawożeniem? Rozumiem, że wtedy dajemy nawóz bezpośrednio pod rośliny?

Posiałem wczoraj trawę, a następnie ją zwałowałem. potem próbowałem nasypać trochę ziemi do trawników na wierzch, ale zaczęło się to wszystko lepić i przemieszczać. czy jak nasiona będą nie przykryte ziemią to osłabi to ich siłę kiełkowania lub ich stabilność. O ptaki się nie martwię. Aha jeszcze jedno - posiałem gęściej niż przewidują normy. Gdy siałem zgodnie z normą to było dużo miejsc "wyłysiałych".

Jeśli nasiona leżą na wierzchu to po większym deszczu spłyną wraz z wodą, powoując powstanie efektownych: pustych placków, "obrączek" dookoła kałuż i "buszu" pośrodku kałuży. Tak jak u mnie.

Moim zdaniem trzeba koniecznie posianą trawę zagrabić i zwałować, tak by nasiona nie leżały na weirzchu.

pacuje na polu golfowym "GREENKEEPER", z takimi czynnosciami jak wysiew trawy spotykam sie prawie codziennie,co do wysiewu najwazniejsze: nasiona-rodzaj jaki wysiewasz tzn, sportowa , dzika- lakowa z domieszka roznych dzikich kwiatow co sie z tym wiaze 2 razy w roku powinna byc cieta nie czesciej,sportowa to troche wiecej pracy ale tez inne efekty.Tak jak juz wspomniales jest wazne przygotowac podloze powinno byc pisczczyste o lekkim kwasnym ph,my uzywamy tzw.TOPDREESSING, jest 80% piasek +20% torf,po wysiewie recznym polecam zgrabic i zwalcowac i zasilic nawozem, wazne jest tez: woda i temp. trawa zaczyna rosnac w temp po wyzej 11°C ,dlatego czasami to trwa dluzej zanim skielkuje,oczywiscie po wysiewie nie powinnnismy chodzic po naszym zielonym skarbie!!! a w miejscach gdzie nie wzeszlo optymalnie polecam topdreessing wymieszac z nasionami i dosiac w miejsca gole i to tyle pozniej tylko czekac podlewac i kosic a moze kiedys bedzie jaszcze uciecha z naszego trawnika, powodzenia i udanych efektow zycze