Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kosisz. opryskujesz i kosisz za 7 dni

Elfirku jak ja o to samo pytalem to odpowiedzialas zupelnie co innego. Mi poradzilas spryskac jak sa liscie i na drugi dzien kosic, w ten sposob robilem i jest ok. Jak za dlugo trawe sie przytrzyma to pozniej problem z koszeniem. Teraz nie bylo mnie 3 tyg, tak porosla ze kosiarka ledwo brala, jak trawe kosze ok godziny to meczylem sie pol dnia :)

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo jak bys nie zrobil (chodzi o kolejnosc) to herbicyd swoje zrobi. Najmniej skutecznie bedzie opryskac i zaraz po tym kosic

Ja kosze, a po koszeniu pryskam. Jak trawa urosnie, to kosze nie patrzac na to, czy minelo te "magiczne" 7 dni od oprysku, czy nie. Chwastow malo, trawnik ladny (oprysk robie 2x w sezonie).

Co do koszenia "laki" po 3 tygodniach, to zrob to "na raty" - na 2-3 dni. Mam na mysli nie scinanie od razu calej wysokosci przerosnietej trawy. Wyjdzie to na dobre i Tobie (mniejsze zdzbla i lepsze zasysanie do kosza, bo obudowa wyzej) i trawnikowi (mniejszy stres dla roslin).

Elfirku jak ja o to samo pytalem to odpowiedzialas zupelnie co innego. Mi poradzilas spryskac jak sa liscie i na drugi dzien kosic, w ten sposob robilem i jest ok. Jak za dlugo trawe sie przytrzyma to pozniej problem z koszeniem. Teraz nie bylo mnie 3 tyg, tak porosla ze kosiarka ledwo brala, jak trawe kosze ok godziny to meczylem sie pol dnia :)

Bo inaczej walczysz z chwastami a inaczej z grzybem.

Ładnie ci to rośnie. U mnie przesuwam założenie trawnika za rok.

Wstrzeliłem się w ładną pogodę i sporo podlewałem.

Po dwóch tygodniach:

8Lv_2Nr14y_6yJzOFB0YrlEbFqVa_GIouNpEfDrdcC5N2rb-I5ntMbSbgQkhHym1FxNWo_0bDYVRfw=w1280-h1024-no

i wygląda na to, że za tydzień czeka mnie koszenie.

Mam jeszcze 160m2 do założenia po, ale w tym tygodniu tylko zniweluję i ubiję, obsiewać zacznę na wiosnę.

Zasiałam trawę w weekend, podlewam, liczę na jak najpóźniejsze zimno. Będę potrzebować kosiarki jeszcze w tym roku? Czy raczej dopiero po zimie?

Ja siałem tydzień wcześniej i dopiero teraz zaczyna kiełkować. Wydaje mi się że jeśli będzie taka pogoda jak jest, czyli zimne noce i ranki to trawa będzie rosła bardzo powoli i wątpię aby osiągnęła jeszcze w tym roku takie zagęszczenie i wysokość aby była potrzeba koszenia.

Wszystko zależy od pogody.

Zawsze możesz na to jedno koszenie pożyczyć kosiarkę a przez zimę na spokojnie zastanowić się nad zakupem kosiarki.

ja teraz chcę wypróbować na nowy trawnik nawozu 100-dniowego, może ktoś sie podzielić swoją opinią? Czy bardzo różni się od miesięcznych, czy dużo stracę? Co zyskam?

Myślałem o tym: http://www.gardenflora.pl/nawoz-do-trawy-100-dni-substral-10kg-wiaderko-p-14833.html

Lepiej sprawdź, ile tam jest azotu. Sądzę, że o wiele za dużo, jak na tę porę roku....

Witam, wreszcie przyszedl czas na dzial o ogrodach :) dom praktycznie skonczony wiec bierzemy sie za teren. chcialbym sie Was doradzic odnosnie przygotowanie terenu. teren mam bardzo piaszczysty i wlasnie zakupilem po okazyjnej cenie od znajomego ok.250 ton ziemi czarnej trzymajacej wilgoc.

i teraz sie zastanawiam o kolejnosc prac do wykonania. Mianowicie czy humus ktory teraz porasta moja dzialke mam sciagnac koparka i zrzucic gdzies czy kupiona ziemie ( lezy teraz u tesciow na dzialce) rozrzucic na obecny stan dzialki. Po nawiezieniu nowej ziemi mam potrakowac ziemie randapem czy przed ?

po nawiezieniu nowej ziemi bralbym sie za przeoranie terenu, bronowanie, glebogryzarka.

Prosze doradzcie odnosnie kolejnosci i bede happy :)

Jaki najlepszy nawóz polecilibyście na zimę? Trawnik założony na początku lata tego roku, gleba piaszczysta, trawa to Kiepenkerl Supreme. I kiedy to rozsypać, bo ilości to pewnie na opakowaniu będą?

Ja używam już któryś sezon Multigreen Autuno ferro. U siebie rozsypałem przed wczoraj. Jest dość drogi ale faktycznie bardzo dobrze działa. 30g/m2

Ja używam już któryś sezon Multigreen Autuno ferro. U siebie rozsypałem przed wczoraj. Jest dość drogi ale faktycznie bardzo dobrze działa. 30g/m2

Ja juz 5 sezon sypie na zime Polifoske8. Relatywnie tania, a ma w zasadzie sklad "nawozu jesiennego do trawnika" :-)

Dawka to jednorazowa to 1,5kg/100m2 trawnika. Wysiewam w drugiej polowie wrzesnia i staram sie wczesniej zrobic jesienna aeracje (takie zebranie siana po sezonie). Dobrze jest, aby trawnik po takiej akcji dostal wode.

Ja juz 5 sezon sypie na zime Polifoske8. Relatywnie tania, a ma w zasadzie sklad "nawozu jesiennego do trawnika" :-)

Dawka to jednorazowa to 1,5kg/100m2 trawnika. Wysiewam w drugiej polowie wrzesnia i staram sie wczesniej zrobic jesienna aeracje (takie zebranie siana po sezonie). Dobrze jest, aby trawnik po takiej akcji dostal wode.

a w innych czesciach sezonu jak nawozisz ?