Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Najpierw nawadnianie, a później dopiero przygotowanie ziemi. Jak ziemia już przygotowana (brak kamieni, chwastów itp.), to odkładasz partiami 10 cm na bok, kładziesz siatkę i przysypujesz ziemią z boku. Coś jak na filmie (od 10. sekundy):

Ok, skorygowalem swoje plany.

Jednak zostaje mi temat ewentualnego wymieszania ziemi nowej ze stara. czy jest taka koniecznosc ? Jak juz zrobie nawodnienie i nawioze nowa ziemie na to, ciezko bedzie to przejechac glebogryzarka.Jeszcze dochodzi siatka na krety co dodatkowo komplikuje sprawe.

Zawsze konieczna jest glebogryzarka i bronowanie ?

Dodam ze teraz na dzialce mam piach.

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zaleca się mieszanie nawiezionej ziemi ze stara, jeśli warstwa jest grubsza (powiedzmy powyżej 20-30 cm).

Chodzi o mikroorganizmy glebowe, które odpowiadają za żyzność (jak zawalisz je nawiezioną glebą, to zginą z braku tlenu i ziemia straci pożyteczne właściwości) oraz o prawidłowe odprowadzenie wody wgłąb gleby (ma znaczenie przede wszystkim na glinach)

• 3 weeks później...
A czy jeśli mam piach na działce taki żółty ( nie jest to glina) i teraz chciałbym w tym miejscu założyć trawnik i docelowo brakuje mi 20 cm by uzyskać zakładany poziom to czy tyle czarnej ziemi starczy? Wtedy także należy ją zmieszać z tym żółtym piachem?
Mam pytanie o dosiewke - poz zimie mam kilkadziesiat "dziur" w trawniku. Dylemat ktory mam to koszenie - jak traktowac podczas koszenia te dziury na ktorych wzrasta nowa trawa ? Omijanie tego spowoduje ze stara trawa obok bedzie nieskoszona, bo nie da sie tego zrobic precyzyjnie.

Witam, jestem juz po nawodnieniu (wlasna robota :) ) i nawiezeniu pierwszej wartswy ziemi. zostaje mi do nawiezenia ok.10cm ziemi i rozlozenie siatki.

nie chcialbym nawiezc ziemi a potem sciagac ziemie i rozkladac siatke bo to strasznie pracochlonne bedzie.

zastanawiam sie czy jest opcja uzycia jakiegos sprzetu (glebogryzarka?) ktory poruszy/rozdrobni ziemie (ok.10cm) bez naruszenia siatki pod nia ?? ziemia nawozona jest troche gliniasta i musze ja porozbijac bo mam takie "pacynki" :)

z gory dziekuje za sugestie.

Mam pytanie o dosiewke - poz zimie mam kilkadziesiat "dziur" w trawniku. Dylemat ktory mam to koszenie - jak traktowac podczas koszenia te dziury na ktorych wzrasta nowa trawa ? Omijanie tego spowoduje ze stara trawa obok bedzie nieskoszona, bo nie da sie tego zrobic precyzyjnie.

Żadnych doświadczonych?

A czy jeśli mam piach na działce taki żółty ( nie jest to glina) i teraz chciałbym w tym miejscu założyć trawnik i docelowo brakuje mi 20 cm by uzyskać zakładany poziom to czy tyle czarnej ziemi starczy? Wtedy także należy ją zmieszać z tym żółtym piachem?

Jeśli brakuje Ci 20 cm to spokojnie wystarczy. Generalnie wystarcza 8-12cm bo na taką głębokość trawa ma system korzeniowy. Jeśli możesz to zrób nieco inaczej. Nasyp 10cm i to wymieszaj glebogryzarką lub agregatem uprawowym i na to wymieszany nasyp kolejne 10cm i znow wymieszaj. Tak byłoby idealnie, ale jak nie masz ochoty się bawić to nasyp 20cm i nie mieszaj bo i tak nie sięgniesz do piachu przez 20 cm ziemi.

Kosisz tak jakby tych dosiewek nie było ale koś nie częściej niż raz w tygodniu żeby co dziennie czy co drugi dzień nie jeździć po tych dosiewkach - niech trawa ma trochę czasu na wzrost.

Witam . Czy macie jakieś patenty na plamy po siuśkach psa? Czy tylko wymiana/zasianie nowej trawy w tych miejscach?

:) mamy :) ja doszedłem do takiego etapu że mam osobny fragment trawnika o który dbam tak jak o wszystkie na działce i jak gdzieś powstanie plama po suce to robię przeszczep, czyli wycinam wypaloną darń i w to miejsce wstawiam nową. Tym sposobem nie czekam aż mi nasiona w dosiewkach skiełkują i co najważniejsze nie ma plam i pustych przestrzeni na trawniku przez powiedzmy miesiąc.

Witam, jestem juz po nawodnieniu (wlasna robota :) ) i nawiezeniu pierwszej wartswy ziemi. zostaje mi do nawiezenia ok.10cm ziemi i rozlozenie siatki.

nie chcialbym nawiezc ziemi a potem sciagac ziemie i rozkladac siatke bo to strasznie pracochlonne bedzie.

zastanawiam sie czy jest opcja uzycia jakiegos sprzetu (glebogryzarka?) ktory poruszy/rozdrobni ziemie (ok.10cm) bez naruszenia siatki pod nia ?? ziemia nawozona jest troche gliniasta i musze ja porozbijac bo mam takie "pacynki" :)

z gory dziekuje za sugestie.

My robimy to agregatem uprawowym z regulowaną hydraulicznie wysokością... Jeśli nie masz takiego sprzętu to możesz wypożyczyć wertykulator i nim przejechać powierzchnię. Zobaczysz że efekt będzie niesamowity :) Tak robimy jeśli nie da się wjechać minitraktorkiem z agregatem...

My robimy to agregatem uprawowym z regulowaną hydraulicznie wysokością... Jeśli nie masz takiego sprzętu to możesz wypożyczyć wertykulator i nim przejechać powierzchnię. Zobaczysz że efekt będzie niesamowity :) Tak robimy jeśli nie da się wjechać minitraktorkiem z agregatem...

jaka moc ma wertykulator ?? da rade porozbijac gliniaste "pacyny" ? :)

A ja zabierałem się za sianie trawy już pod koniec kwietnia, ale wiadomo jaka pogoda się zrobiła, w nocy było poniżej 0. Teraz po 25-27* w dzień. Co tu robić? Można siać trawę w taką pogodę? Może poczekać jeszcze tydzień, ponoć ma być trochę chłodniej.

Witam,

Mam pytanie dotyczące trawników. Otóż, mój mimo iż został założony ponad miesiąc temu, wygląda dosyć biednie. W porównaniu do sąsiadów, którzy siali trawę dużo późnej - tym bardziej (ale rozumiem, my zasialiśmy jak było zimno w miarę i bez opadów). Największe problemy to:

- trawa rosnąca w kępkach

- łyse miejsca

- ziarna trawy na łysych miejscach która pomimo ugniecenia z ziemią + podlania dalej jest jaka jest..

Zastanawia mnie co zrobić:

1. Nawieźć na nowo całą ziemię, podsypać cały trawnik, uwałować i zasiać trawę na nowo?

2. Podsypać ziemią i trawą w miejscach łysych?

3. Zawezwać firmę która zajmuje się regeneracją trawników?

Trzecia opcja mimo że najbardziej skuteczna to wolałbym jej uniknąć, bo chciałbym wszystko sam ogarnąć :) Nie mam jednak ani wertykulatora ani aeratora.. Przy zakładaniu trawnika starałem się zrobić wszystko dokładnie, czyli przekopałem całą ziemią (choć niestety jest gliniasta; dodałem trochę piasku), nawiozłem podłoża do trawników, uwałowałem zasiałem trawę i obficie podlewałem..Wczoraj na całym trawniku użyłem nawozu biopan do trawników ale myślę, że większych efektów nie będzie.. :(

Sprwawdź w sieci, czy nie masz gdzieś w pobliżu firny wynajmującej sprzęt budowlano-ogrodniczy.

Najlepiej będzie wypożyczyć wertykulatortor na jeden dzień, solidnie ruszyć ziemie, dosypać wartwe nowej, lekkiej, zmieszac i wysiać nasiona na nowo.

• 2 weeks później...

Prosiłbym doświadczonych o radę dot. jednorazowej dawki podlewania urośniętego (nie młodego) trawnika. Gleba chyba średnia (nie piasek, a piaski gliniaste + torf). Choć jeszcze nie zasiany (czekam na wzrost chwastów), ale już pytam.

Piszą w necie o 3 mm opadu (3 l/m2), raz o 5 mm, a raz o 8-12 mm. Duża rozbieżność.

Czy po prostu zbadać po podlaniu wilgotność na 10 cm głębokości?

• 2 weeks później...

Walcze z grzybami, ktore rosna w coraz wiekszej ilosci na moim trawniku.To jego drugi sezon. Trawnik nawozony i koszony co tydzien.Oprysk topsinem nic nie dal. Moze za male stezenie? Moze powinienem podlac w miejscach gdzie pojawiaja sie grzybki, a nie robic oprysk calosci ? Stosowac inny srodek np Miedzian 50WP?

Wersja hard z wymiana gleby nie wchodzi w gre z przyczyn oczywistych - finanse.

Jakies pomysly?