Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Shit...no to dałam do pieca z nawozem...:mad:

Trawnik młody, ma 4 tygodnie, był koszony już 2 razy, jutro pewnie 3 koszenie. Podkusiło mnie żeby go dodatkowo zasilić, żeby się lepiej rozrastał i krzewił.

W czwartek po 2 koszeniu rozsypany został nawóz Yara Mila Complex. Prawie cały worek 25 kg poszedł na trawnik ok 900m2. Rozsiewany był siewnikiem kółkowym ( gardena), ustawiony na 4. Generalnie wydawało się, że w miarę równomiernie się sypał nawóz. Po wszystkim wszystko podlane a dodatkowo po kilku godzinach spory deszcz.

Dzisiaj ( po 3 dniach od nawiezienia ) trawnik jest dwukolorowy, widoczne paski od siewnika - i co ciekawe tylko na mniej więcej 1/3 trawy. Reszta wygląda w porządku. Dodatkowo widać w niektórych miejscach punktowe wypalenie trawy, tam pewnie musiało się coś wiecej sypnąć. Generalnie kicha ... Tyle pracy włożonej w przygotowanie :mad:

Pytanie co robić dalej?

Codziennie podlewam, oprócz tego przechodzą deszcze.

IMG_2403.jpg

IMG_2405.jpg

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nastepnym razem ustaw siewnik na mniejszą wydajność i przejedź trawnik na krzyż.

Jesli te jasniejsze pasy to miejsca bez nawozu, dosyp ręcznie.

Jeslj wypalone przez nadmiar,,to tylko deszcz i czas moze pomóc.

Dzisiaj ( po 3 dniach od nawiezienia ) trawnik jest dwukolorowy, widoczne paski od siewnika - i co ciekawe tylko na mniej więcej 1/3 trawy. Reszta wygląda w porządku. Dodatkowo widać w niektórych miejscach punktowe wypalenie trawy, tam pewnie musiało się coś wiecej sypnąć. Generalnie kicha ... Tyle pracy włożonej w przygotowanie :mad:

Pytanie co robić dalej?

Codziennie podlewam, oprócz tego przechodzą deszcze.

[ATTACH=CONFIG]416889[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]416890[/ATTACH]

Nic nie robić, ewentualnie dosiewkę tam gdzie wypaliło.

U mnie też połączenie tego nawozu z tym konkretnym siewnikiem słabo wypada, w tym roku dam mu jeszcze szansę, wydaje mi się że nawóz ma za duże granulki i trzeba za mocno sypać żeby coś było widać. Nie potrafię tak nawozić, żeby kolor był równomierny.

Jaśniejsze miejsca to ewidentnie za dużo nawozu.

Ok, to czekam i jak deszcz nie pomoże to dalej podlewam. To się z czasem wyrówna jeśli nie wypali tej trawy doszczętnie?

Dzięki za Wasze komentarze

Powinno się wyrównać, jak gdzieś ewidentnie przegiąłeś, to dosiewka tą samą mieszanką.

U mnie też połączenie tego nawozu z tym konkretnym siewnikiem słabo wypada, w tym roku dam mu jeszcze szansę, wydaje mi się że nawóz ma za duże granulki i trzeba za mocno sypać żeby coś było widać. Nie potrafię tak nawozić, żeby kolor był równomierny.

Drobne i bardzo równomierne granulki ma Haifa Multigreen Printempo.

Tani nie jest...

Za to jest tak otoczkowany, że nawet, jak siewnik sypnie za dużo przy zatrzymaniu, to nie ma efektu wypalania trawy.

W tym sezonie nawoziłem 2x, zawsze na krzyż i jestem zadowolony z efektów, choć nawóz mógłby mieć mniej azotu.

Katalpy, laurowiśnie, barwinki, które tym nawozem zasiliłem rosną fenomenalnie szybko, w przypadku trawy to trochę minus...

Pytanie co robić dalej?

Kup siewnik rotacyjny. Nawet taki za 70 zł zasilany bateriami da radę.

Mam taki (Greenmill):

pol_pm_Rotacyjny-elektryczny-siewnik-ogrodowy-do-nawozow-i-nasion-GR0032-Greenmill-7642_1.jpg

Nie miałem pasków nigdy na trawie, a nie zasilam nawozem krzyżowo.

Edytowane przez budowlany_laik

Chyba faktycznie takim siewnikiem rotacyjnym mniejsze ryzyko fuckupu;)

Po jakim czasie mogą się wyrównać te pasy przenawożone z pozostałą trawą? Orientacyjnie - tydzień czy bardziej miesiąc?

nie. Widelec w dłoń i ręczne usuwanie.

Niestety przegrywam tą walkę....

Wyrywamy z Żoną te chwasty od tygodnia po 2 h dziennie ale końca nie widać...:sick: trawnik 18 arów więc trochę tego jest.

Muszę się jakoś wspomóc, znalazłem taki środek Puma Universal 069 EW czy ktoś z Was go używał? Jakieś doświadczenia ewentualne inne pomysły na walkę z chwastnicą ....

Drobne i bardzo równomierne granulki ma Haifa Multigreen Printempo.

Tani nie jest...

Za to jest tak otoczkowany, że nawet, jak siewnik sypnie za dużo przy zatrzymaniu, to nie ma efektu wypalania trawy.

W tym sezonie nawoziłem 2x, zawsze na krzyż i jestem zadowolony z efektów, choć nawóz mógłby mieć mniej azotu.

Katalpy, laurowiśnie, barwinki, które tym nawozem zasiliłem rosną fenomenalnie szybko, w przypadku trawy to trochę minus...

Gdzie kupujesz ten nawóz ?

Wybierasz jeden rodzaj, czy sprawdzałeś różne i masz porównanie ?

Gdzie kupujesz ten nawóz ?

Wybierasz jeden rodzaj, czy sprawdzałeś różne i masz porównanie ?

Na allegro. W sumie, to używalem tylko tego i Novatec Classic.

Novatec tez ma fajny sklad, lepsza cene, ale granulki róznia sie rozmiarami co utrudnia korzystanie z siewnika

Czyli przed jesiennym nawożeniem mogę go jeszcze spokojnie użyć? Próbowałem Barengruga, Yara, spróbuje i Novatec-a.

Pewnie. Ja czekam na jakas deszczowa prognoze i nawoze jeszcze raz - akurat mam resztkę Haifa Multigreen Printempo.

Susza w mojej miejscowosci odbila sie na moim trawniku...

Serio? Można jeszcze raz sypnąć YaraMila Complex w tym tygodniu? Nie jest za późno? Może połową dawki?

Po wcześniejszym nawożeniu ( 4 tyg temu ) siewnikiem kołowym mam pasy słabiej rosnącej trawy i chciałbym to wyrównać. Czy lepiej dać już jesienny?

Edytowane przez suzanita

Mam pytanie dotyczące 2 tygodniowego trawnika :

- dobrze pamiętam, że 1 koszenie po miesiącu ? Max. wysokość mojej kosiarki to 6 cm, trochę za wysoko ale zaryzykuje.

- czy ten nowy trawnik mogę delikatnie nawozić YaraMila Complex ? Zostało mi go trochę, mam też 25 kg wersji jesiennej, której chcę używać od września.

Ktoś ma doświadczenia z wertykulacją rocznego trawnika, chcę wykonać wertykulację z nożem ustawionym na 0 lub -0,5 cm, chodzi mi o usunięciu wszystkich resztek z całego roku, podobno może to też pomóc w walce z grzybami.

Czy jest coś lepszego na chwasty niż Mniszek ?

Edytowane przez PaRa
Niestety tylko w poprzek. Ale mam już siewnik rotacyjny więc być może uda się tym razem zrobić to równomiernie ;)

Następnym razem rozsiej nawóz na krzyż i pasów już nie będzie widać. Dwa dni temu nawiozłem jeszcze nawóz na lato, za 5 tygodni planuję rozsiać jesienny.

ok, to sypnę delikatnie w tym tyg jeszcze tą Yare

dzięki

budowlany_laik, na jakim ustawieniu rozsiewasz nawóz w tym Greenmillu?

Edytowane przez suzanita