Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki sprawdzę więc. Trawnik jest z dość dużym spadkiem i tak się zastanawiam czy po tych ulewnych deszczach składniki nawozu mogły zostać wypłukane, tam gdzie jest gęsto ( nasiona zmyło w te miejsca) trawa rośnie ładnie i ma mocno zielone wybarwienie, natomiast w punktach najwyższych jest żółtawa Edytowane przez Papucy

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zdiagnozowałam tego na trawniku. Może być pleśń mogą być algi. Daj wiec te najwyższe (chyba 30g/7l)

Na etykiecie miedzianu brak informacji w tym temacie - oprysk trawnika i podane choroby. Oprysk planuję jutro w podanym stężeniu przez Ciebie.

Jaki to Miedzian 50 WP, Miedzian extra 350 sc ?

Edytowane przez andrzej49

Za bardzo się przejmujesz tymi stężeniami i konkretnym środkiem. I jeden i drugi zawiera dokładnie tę samą substancję czynną.

Zastosuj po prostu maksymalne stężenie, jakie jest opisane na opakowaniu.

Na Topsinie też nie będziesz miał dawki dla trawnika.

U nas po walce z chwastnicą i innym dziadostwem zadomowił się perz. Trawnik w pierwszym roku wymaga sporo pracy :)

Wyrywałem ten perz w sobotę, myślałem że usunałem wszystko, ale wczoraj znowu go zauważyłem. W miejscach gdzie dałbym sobie rękę obciąć że się go pozbyłem :no:

Czy z perz jest tak samo niebezpieczny jak chwastnica, czy też niskie koszenie przegoni go z trawnika ?

• 5 months później...

Mam pytanie odnośnie mojego trawnika. Sytuacja wygląda tak. Trawnik zasiany w sierpniu 2018. Na początku wyglądał dobrze, ale z biegiem czasu zauważyłem, że wkrada się chwastnica, a później koniczyna. Nie dawałem rady z wyrywaniem, a chemii nie chciałem. W tym roku muszę podjąć stanowcze kroki i zrobić oprysk, bo zaraz trawnik będzie nie do uratowania (możliwe że już jest za późno). Teraz chodzę i wyrywam chwasty,ile się da z trawnika. Mam pytanie o kolejność działań:

1. Kosimy najniżej jak się da

2. Wertykulacja

3. Grabienie

4. Aeracja

5. Dosiewanie nasion (wcześniej lekko dosypać świeżej ziemi)

6. Nawóz (Yara Milla Complex).

6. Za ok. 3 tygodnie oprysk na chwasty dwuliścienne (koniczyna) i Puma (na chwastnicę)

Czy kolejność jest dobra? Myślałem, aby zrobić oprysk od razu przed koszeniem i wertykulacją, ale czytałem. że oprysk można robić jak jest powyżej 15 st i sucho.

nie dosypuj ziemi ale gruby piasek.

oprysk, jak zauważysz wzrost chwastów.

Tak zrobię, zamiast ziemi dam gruby piasek. Na koniczynę dobry będzie chwastox? Na chwatnicę mam pumę i oczywiście usuwam ręcznie (jest tego sporo). Czy w moim przypadku robić 2 x oprysk, najpierw chwastox, później puma? Czy można zmieszczą zmieszać te dwa preparaty i wykonać jeden oprysk?

• 3 weeks później...

Moglibyście rzucić okiem na mój trawnik?

Trawnik założony w czerwcu 2019, automatycznie nawadniany. Trawa wzeszła bardzo ładnie i przez kilka miesięcy efekt był świetny. W okolicach września, mimo nawożenia trawa zaczęła miejscami wyglądać gorzej - słabiej rosła, źdźbła zrobiły się drobniejsze i jaśniejsze.

Tyle historii. Teraz trawnik z daleka wygląda jakby, nie nie wiem, usechł... Mam nadzieję, że przesadzam.

trawnik1.jpg

trawnik2.jpg

trawa.jpg

trawa sucha.jpg

Chyba, że jeszcze nie ruszył po zimie. Dziwne jest to, że w kilku miejscach jest zieloniutki.

trawa zielona.jpg

O ile przy oczyszczalni tłumaczę sobie to tym, że jest cieplej o tyle w innych miejscach występuje to losowo.

Tej wiosny nie przeprowadzałem jeszcze żadnych zabiegów. Myślałem, żeby go zwertykulować ale nie wiem czy nie jest za młody.

Po zimie, zwłaszcza po pierwszej trawnik nie wygląda tak,jak pół domu wcześniej.

Ja dwa tygodnie temu nawiozłem https://m.emag.pl/polifoska-plus-nawoz-wieloskladnikowy-ogrod-10kg-5/pd/D7KFZQBBM/, jestem po wierwszym (wyrównujàcym)koszeniu

Plusem Polifoski jest duża zawartość magnezu = zielony trawa