Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a w jakim celu po areacji, zasypuje sie dziurki piaskiem??

1. Aby odkryte korzenie nie zasychały

2. Aby wprowadzić luźny piasek do zbitej gliny i tym samym zmniejszyć jej zwięzłość

3. Piasek, jako materiał luźniejszy lepiej przepuszcza niezbędne dla korzeni powietrze.

Witam, wczoraj mialem pierwsze spotkanie z firma ktora moze bedzie mi wykonawac ogrod. glownym tematem ogrody ma byc ladny trawnik, problemem jest ze na calej dzialce mam zolty piach. firma oczywiscie powiedziala ze trzeba nawiezc specjalna ziemie. mocno zszkowala mnie cena jaka mi podali czyli ok. 1300 zl za 25 ton. rzeczywiscie takie sa ceny ? powiedzieli ze sa tez tansze ale w moim wypadku nie ryzykowaliby gorsza :) dzialka jest dosc spora wiec dosc drogi gips...

Piasek jest silnie przepuszczalny. Nie gromadzi wody, ma małą warstwę próchnicy, czyli jest jałowy i nie gromadzi składników pokarmowych (wszytskie minerały są wymywane w głąb ziemi, poza zasięg korzeni). Trawnik zaś ma wysokie wymagania wodne, pokarmowe.

Dlatego wzbogaca się glebę ziemią próchniczną.

Najlepsza byłaby próchniczno-gliniasta wymieszana z twoim piaskiem. Próchnica użyźni a glina powstrzyma wymywanie (zawiera tzw. kompleksy sorbcyjne wiążące się z minerałami) oraz będzie gromadziła wodę.

Na glebach silnie gliniastych trzeba postępować na odwrót - ułatwić spływanie wody, poprzez wymieszanie gliny z piaskiem lub żwirem.

Najlepsze są gleby piaszczysto-gliniaste, porolne, niezdegradowane. W ich przypadku nie trzeba nic nawozić.

Jeśli narzekasz na wydatek 1500 zł to za ile oni chcą ci założyć trawnik (w sensie koszt nasion, wyrównanie ziemi, siewu, wałowania)?

Piasek jest silnie przepuszczalny. Nie gromadzi wody, ma małą warstwę próchnicy, czyli jest jałowy i nie gromadzi składników pokarmowych (wszytskie minerały są wymywane w głąb ziemi, poza zasięg korzeni). Trawnik zaś ma wysokie wymagania wodne, pokarmowe.

Dlatego wzbogaca się glebę ziemią próchniczną.

Najlepsza byłaby próchniczno-gliniasta wymieszana z twoim piaskiem. Próchnica użyźni a glina powstrzyma wymywanie (zawiera tzw. kompleksy sorbcyjne wiążące się z minerałami) oraz będzie gromadziła wodę.

Na glebach silnie gliniastych trzeba postępować na odwrót - ułatwić spływanie wody, poprzez wymieszanie gliny z piaskiem lub żwirem.

Najlepsze są gleby piaszczysto-gliniaste, porolne, niezdegradowane. W ich przypadku nie trzeba nic nawozić.

Jeśli narzekasz na wydatek 1500 zł to za ile oni chcą ci założyć trawnik (w sensie koszt nasion, wyrównanie ziemi, siewu, wałowania)?

witam,jeszcze czekam na wycene. czy trawy typu miskant tez wymagaja dobrych warunkow glebowych?

mam grzyby kapeluszowe na trawniku. można bez obaw to spryskać topsinem? czy może miedzian 500 wp?

do tego kolejne pytanie - jaki jest najlepszy harmonogram, jeśli chodzi o "dziurkowanie" i sypanie piaskiem trawnika? wiosną przed pierwszym nawożeniem? kiedy nacinać (wertykulować) darń? wiosną, jesienią i gdzieś pomiędzy?

• 2 weeks później...

Siema!

Zgodnie z poradą na mojej działce zasiałem gorczycę, która wzeszła do konkretnych rozmiarów (w miejscach palenia ognisk nawet 1,5m), około 1m.

Całość zaorałem przykrywając 90% roślin. Miejscami wystają 10-30cm końce roślin, wzdłuż redlin(?). Robota była zrobiona jakieś 2 tygodnie temu. Widząc, że wystające rośliny gorczycy nie chcą umrzeć planuję użyć roundopa.

Tu pojawia się moje pytanie. Jak długo muszę czekać, aby gorczyca przykryta ziemią dobrze przegniła? Mam zaoraną działkę, którą chcę potraktować agregatem rolniczym. Jeśli rośliny nie przegniją dobrze, będę je wyciągał podczas tych robót.

Ile czekać???

Kiedy daje sie jesienny nawoz do trawy? Jaki elfirku polecasz?

Zacznijmy od tego, że nie mam firmy wykonawczej, ani trawnika we własnym ogrodzie. W związku z powyższym nie testuję produktów pod trawniki.

Jesienny nawóz powinien zawierać przede wszystkim potas, potem nieco fosforu i mało azotu. Azot pobudza do wzrostu, co na jesień nie jest zalecane.

Zacznijmy od tego, że nie mam firmy wykonawczej, ani trawnika we własnym ogrodzie. W związku z powyższym nie testuję produktów pod trawniki.

Jesienny nawóz powinien zawierać przede wszystkim potas, potem nieco fosforu i mało azotu. Azot pobudza do wzrostu, co na jesień nie jest zalecane.

ok, dzieki, jakis wynajde. a co do terminu? wracam 26 wrzesnia, nie bedzie za pozno? czy jeszcze troche dluzej poczekac

Proszę o poradę w kontekście nowopowstającego ogrodu (działka 4000m2). Przybliżę trochę genezę jego powstawania - mam niski teren wiec wykonałem częściowo podniesienie. Najpierw zebrałem z połowy terenu górną warstwę (humus do żółtego) na hałdę i nawiozłem +/- 80cm różności, w których trafiał się także gruz czy kamień - po czym na górę wróciła ziemia z hałdy. Część końcowa działki, ok 1500m2, to pokład torfu do 3m głębokości. Wykorzystałem go i został on zmieszany z piaskiem (w większości 0-2) w proporcji 2:1, po czym warstwą 10-15cm przykryłem tym siatkę od kretów. Na tak przygotowany teren została wysiana ręcznie trawa (uniwersalna z Iławy).

I teraz po drugim koszeniu mam obszary gdzie trawka jest w miarę gęsta, a na niektórych może nie ma gołych placków, ale jest zdecydowanie rzadsza. Od posiania podlewam trawnik rano raz dziennie.

Kończąc, mam trzy pytania:

1. Nie przejmować się rzadszą trawą, która w miarę czasu zagęści się – czy też robić dosiewki ?

2. Czy uniwersalna z Iławy to dobry wybór , czy też na takie, moim zdaniem ciężkie podłoże, powinienem był wybrać coś innego ?

3. Zostawić podlewanie tak jak obecnie, czy zmienić na rzadsze, np. co 2-3 dni ?

Kończąc, mam trzy pytania:

1. Nie przejmować się rzadszą trawą, która w miarę czasu zagęści się – czy też robić dosiewki ?

2. Czy uniwersalna z Iławy to dobry wybór , czy też na takie, moim zdaniem ciężkie podłoże, powinienem był wybrać coś innego ?

3. Zostawić podlewanie tak jak obecnie, czy zmienić na rzadsze, np. co 2-3 dni ?

1. Kiedy był siew? Ręczny siew niewprawną ręką daje nierówne pokrycie nasionami.

2. To nie jest mieszanka wysokiej jakości, ot taka budżetówka

3. Podlewanie zależy od wilgotności powietrza, podłoża, ilości rosy, opadów. Nie można zakładać, że dobrze jest raz dziennie albo raz na tydzień. Przecież w upalne suche lato podłoże przesycha szybciej niż mokrą chłodną jesienią.