Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. Kiedy był siew? Ręczny siew niewprawną ręką daje nierówne pokrycie nasionami.

2. To nie jest mieszanka wysokiej jakości, ot taka budżetówka

3. Podlewanie zależy od wilgotności powietrza, podłoża, ilości rosy, opadów. Nie można zakładać, że dobrze jest raz dziennie albo raz na tydzień. Przecież w upalne suche lato podłoże przesycha szybciej niż mokrą chłodną jesienią.

Dzięki za szybką odp. - co do wątpliwości:

Ad.1 - Od posiania mijają 4 tyg - po trzecim pierwsze koszenie wykonała firma zakładająca trawnik - ręka raczej wprawna bo człowiek ogrodami zajmuje się od kilkunastu lat

Ad.2 - Ogrodnik przekonywał, że to dobra i sprawdzona mieszanka. Może bylo błędem z mojej strony, że była wliczona w jego usługę i stąd podejście budżetowe - gdyby była płatna oddzielnie może zaproponowałby inna ;-(

Ad.3 - Te argumenty mam już przyswojone - moje wątpliwości wynikają właśnie z podłoża, które mimo zmieszania częściowo z piaskiem jest mocno torfiaste i mam wrażenie, że jest mimo wszystko zbyt wilgotne.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pewne obawy co do mojego trawnika, posianego 2 tygodnie temu. Załóżmy, że trawnik składa się z dwóch równych części A i B. Części A poświęciłem dużo więcej czasu i pieniędzy. Część B była zrobiona na szybko, po łebkach. Tymczasem część B kiełkuje równomiernie na całej powierzchni, natomiast w części A są duże plamy po kilka metrów kwadratowych, na których nie ma ani jednego źdźbła. Trochę mnie to niepokoi, boję się i chciałbym się zapytać czy słusznie, że nic tam już nie urośnie.

No tak. Część A jest od południa i jest tam nowa warstwa czarnej ziemi. Część B jest od zachodu, a ziemia taka jak została, trochę czarnej, trochę zostało po budowie płotu (taka żółta mieszanka piasku i gliny). Część B podlewam co drugi dzień, część A codziennie (nie padało od 2 tygodni). Głowię się co jest nie tak, że prawie połowa części A nie kiełkuje.

odczyn?

czy to faktycznie "czarna ziemia" czy torf?

Istniejąca gleba miała odczyn zasadowy i taki sam miała ziemia, którą nawiozłem (ph ok. 7). Na pewno to nie jest torf. Nowej ziemi jest ok 8-10 cm, na każde dwa metry kwadratowe wymieszanej z 80 litrowym workiem kwaśnego torfu. Dwa tygodnie przed siewem wysypałem nawóz (Azofoskę). Zastanawiam się jak długo czekać zanim zacznę interweniować i na czym właściwie ta interwencja powinna polegać? Po prostu drugi raz wysiać trawę czy zrobić coś jeszcze?

jak zacznie rosnąc, to zobaczysz w którym momencie zaczyna ci się zboże wykłaszać albo łubin zbierać do kwitnienia.

Terminy rolnicze siewu i orania poplonów i przedplonów nie mają zastosowania, gdyż są dostosowane do upraw głównych i ich terminów zbiorów.

Edytowane przez Elfir