Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kosisz. opryskujesz i kosisz za 7 dni

Elfirku jak ja o to samo pytalem to odpowiedzialas zupelnie co innego. Mi poradzilas spryskac jak sa liscie i na drugi dzien kosic, w ten sposob robilem i jest ok. Jak za dlugo trawe sie przytrzyma to pozniej problem z koszeniem. Teraz nie bylo mnie 3 tyg, tak porosla ze kosiarka ledwo brala, jak trawe kosze ok godziny to meczylem sie pol dnia :)

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo jak bys nie zrobil (chodzi o kolejnosc) to herbicyd swoje zrobi. Najmniej skutecznie bedzie opryskac i zaraz po tym kosic

Ja kosze, a po koszeniu pryskam. Jak trawa urosnie, to kosze nie patrzac na to, czy minelo te "magiczne" 7 dni od oprysku, czy nie. Chwastow malo, trawnik ladny (oprysk robie 2x w sezonie).

Co do koszenia "laki" po 3 tygodniach, to zrob to "na raty" - na 2-3 dni. Mam na mysli nie scinanie od razu calej wysokosci przerosnietej trawy. Wyjdzie to na dobre i Tobie (mniejsze zdzbla i lepsze zasysanie do kosza, bo obudowa wyzej) i trawnikowi (mniejszy stres dla roslin).

Elfirku jak ja o to samo pytalem to odpowiedzialas zupelnie co innego. Mi poradzilas spryskac jak sa liscie i na drugi dzien kosic, w ten sposob robilem i jest ok. Jak za dlugo trawe sie przytrzyma to pozniej problem z koszeniem. Teraz nie bylo mnie 3 tyg, tak porosla ze kosiarka ledwo brala, jak trawe kosze ok godziny to meczylem sie pol dnia :)

Bo inaczej walczysz z chwastami a inaczej z grzybem.

Ładnie ci to rośnie. U mnie przesuwam założenie trawnika za rok.

Wstrzeliłem się w ładną pogodę i sporo podlewałem.

Po dwóch tygodniach:

8Lv_2Nr14y_6yJzOFB0YrlEbFqVa_GIouNpEfDrdcC5N2rb-I5ntMbSbgQkhHym1FxNWo_0bDYVRfw=w1280-h1024-no

i wygląda na to, że za tydzień czeka mnie koszenie.

Mam jeszcze 160m2 do założenia po, ale w tym tygodniu tylko zniweluję i ubiję, obsiewać zacznę na wiosnę.

Zasiałam trawę w weekend, podlewam, liczę na jak najpóźniejsze zimno. Będę potrzebować kosiarki jeszcze w tym roku? Czy raczej dopiero po zimie?

Ja siałem tydzień wcześniej i dopiero teraz zaczyna kiełkować. Wydaje mi się że jeśli będzie taka pogoda jak jest, czyli zimne noce i ranki to trawa będzie rosła bardzo powoli i wątpię aby osiągnęła jeszcze w tym roku takie zagęszczenie i wysokość aby była potrzeba koszenia.

Wszystko zależy od pogody.

Zawsze możesz na to jedno koszenie pożyczyć kosiarkę a przez zimę na spokojnie zastanowić się nad zakupem kosiarki.

ja teraz chcę wypróbować na nowy trawnik nawozu 100-dniowego, może ktoś sie podzielić swoją opinią? Czy bardzo różni się od miesięcznych, czy dużo stracę? Co zyskam?

Myślałem o tym: http://www.gardenflora.pl/nawoz-do-trawy-100-dni-substral-10kg-wiaderko-p-14833.html

ja teraz chcę wypróbować na nowy trawnik nawozu 100-dniowego, może ktoś sie podzielić swoją opinią? Czy bardzo różni się od miesięcznych, czy dużo stracę? Co zyskam?

Myślałem o tym: http://www.gardenflora.pl/nawoz-do-trawy-100-dni-substral-10kg-wiaderko-p-14833.html

Lepiej sprawdź, ile tam jest azotu. Sądzę, że o wiele za dużo, jak na tę porę roku....

Dzięki za radę, oczywiście mieliście racje, ostatecznie wybrałem -> http://www.gardenflora.pl/nawoz-do-trawy-jesienny-barenbrug-autumn-5kg-p-10826.html z tym, że tzrzech nawożeń nie zdążę zrobić :)

Witam, wreszcie przyszedl czas na dzial o ogrodach :) dom praktycznie skonczony wiec bierzemy sie za teren. chcialbym sie Was doradzic odnosnie przygotowanie terenu. teren mam bardzo piaszczysty i wlasnie zakupilem po okazyjnej cenie od znajomego ok.250 ton ziemi czarnej trzymajacej wilgoc.

i teraz sie zastanawiam o kolejnosc prac do wykonania. Mianowicie czy humus ktory teraz porasta moja dzialke mam sciagnac koparka i zrzucic gdzies czy kupiona ziemie ( lezy teraz u tesciow na dzialce) rozrzucic na obecny stan dzialki. Po nawiezieniu nowej ziemi mam potrakowac ziemie randapem czy przed ?

po nawiezieniu nowej ziemi bralbym sie za przeoranie terenu, bronowanie, glebogryzarka.

Prosze doradzcie odnosnie kolejnosci i bede happy :)

No to zależy, jaki poziom końcowy chcesz otrzymać. Jeśli możesz podnieść, to rozrzuć na istniejącą warstwę.
tak moge podniesc. po prostu sie zastanawialem czy nie nalezy wytepic tego dziadostwa co juz teraz rosnie. jak zasypie to co mam teraz nowa ziemia, nie wiem jak dlugo sie bedzie przebijac przez nowa ziemie czy po prostu zgnije pod spodem ? :)
Zależy od grubości nasypanej warstwy. Ale wytępić przed nadsypaniem oczywiście możesz i nawet powinieneś.
Jaki najlepszy nawóz polecilibyście na zimę? Trawnik założony na początku lata tego roku, gleba piaszczysta, trawa to Kiepenkerl Supreme. I kiedy to rozsypać, bo ilości to pewnie na opakowaniu będą?
Jaki najlepszy nawóz polecilibyście na zimę? Trawnik założony na początku lata tego roku, gleba piaszczysta, trawa to Kiepenkerl Supreme. I kiedy to rozsypać, bo ilości to pewnie na opakowaniu będą?

Ja używam już któryś sezon Multigreen Autuno ferro. U siebie rozsypałem przed wczoraj. Jest dość drogi ale faktycznie bardzo dobrze działa. 30g/m2

Czy sa nawozy z zelazem ktore jest "niegrozne" dla betonu ?

nie ma.

Ten jako jeden z nielicznych ma notkę o tym na opakowaniu. Zawsze taki nawóz należy usunąć z bruku, betonu, kamienia itd.

Ja używam już któryś sezon Multigreen Autuno ferro. U siebie rozsypałem przed wczoraj. Jest dość drogi ale faktycznie bardzo dobrze działa. 30g/m2

Ja juz 5 sezon sypie na zime Polifoske8. Relatywnie tania, a ma w zasadzie sklad "nawozu jesiennego do trawnika" :-)

Dawka to jednorazowa to 1,5kg/100m2 trawnika. Wysiewam w drugiej polowie wrzesnia i staram sie wczesniej zrobic jesienna aeracje (takie zebranie siana po sezonie). Dobrze jest, aby trawnik po takiej akcji dostal wode.

Ja juz 5 sezon sypie na zime Polifoske8. Relatywnie tania, a ma w zasadzie sklad "nawozu jesiennego do trawnika" :-)

Dawka to jednorazowa to 1,5kg/100m2 trawnika. Wysiewam w drugiej polowie wrzesnia i staram sie wczesniej zrobic jesienna aeracje (takie zebranie siana po sezonie). Dobrze jest, aby trawnik po takiej akcji dostal wode.

a w innych czesciach sezonu jak nawozisz ?