Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

M.A.G., widzę, że przy obrzeżach trawę też masz ładną. Jaki jest na to przepis? Myślę o tym, że obrzeża pewnie są mocowane na beton po boku.

Sam mam plastikowe ekobordy jako obrzeże ścieżek w ogrodzie. Robiłem latem próbę - wysiana trawa (jakiś 1 m2) równo ze ścieżką. Na odcinku ok. 10 cm od linii ścieżki, czyli nad betonem mocującym ekobord (dodatkowo dali beton, oprócz szpilek wbijanych), trawa była bardzo niska i sucha - niedopuszczalne jak dla mnie.

http://i51.tinypic.com/28157bb.jpg

U Ciebie od samej linii ścieżki jest taka sama jak dalej, stąd moje pytanie.

EDIT: popatrzyłem w Twój dziennik. Czyżby kostka na obrzeżach była mocowana betonem tylko od strony utwardzonej nawierzchni, a od strony trawnika jest pełna grubość ziemi? Pewnie to ten przepis...

Edytowane przez budowlany_laik

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

M.A.G., widzę, że przy obrzeżach trawę też masz ładną. Jaki jest na to przepis? Myślę o tym, że obrzeża pewnie są mocowane na beton po boku.

Sam mam plastikowe ekobordy jako obrzeże ścieżek w ogrodzie. Robiłem latem próbę - wysiana trawa (jakiś 1 m2) równo ze ścieżką. Na odcinku ok. 10 cm od linii ścieżki, czyli nad betonem mocującym ekobord (dodatkowo dali beton, oprócz szpilek wbijanych), trawa była bardzo niska i sucha - niedopuszczalne jak dla mnie.

http://i51.tinypic.com/28157bb.jpg

U Ciebie od samej linii ścieżki jest taka sama jak dalej, stąd moje pytanie.

EDIT: popatrzyłem w Twój dziennik. Czyżby kostka na obrzeżach była mocowana betonem tylko od strony utwardzonej nawierzchni, a od strony trawnika jest pełna grubość ziemi? Pewnie to ten przepis...

U mnie jest tak

28157bb.jpg

od trawnika zakładamy deski jako taki niewielki szalunek żeby się beton nie wysypywał za szeroko. no i woda, woda, woda... ważne też że krawędziuję obrzeża czyli wycinam 1,5-2cm darni od kostki żeby nie właziła na kostkę i w tym miejscu tworzy się taka mini rynienka na wodę. Po podlewaniu zbiera się tam więcej wody i zapobiega to wysychaniu :) taki patent :) i sprawdza się w każdym ogrodzie - wytestowane !

Zależy co masz do zrobienia...

Ja póki co zamówiłem trawę i nawóz. Tam, gdzie będę siał trawę, za tydzień ruszę ziemię i rozsypię nawóz. Po kolejnych dwóch, pod koniec miesiąca sianie.

Tam, gdzie trawnik jest OK, tylko intensywne wyczesywanie i nawóz - za jakiś tydzień, dwa.

rozważałem posianie wapna, ale nigdzie go jeszcze nie ma:( Zastanawiam się też jak z aeracją, czy inną wertykulacją.....

A skąd wiesz, że wapno jest tam potrzebne ? Swoją drogą, widziałem dziś wapno w Casto

Jaki nawóz przed zasianiem trawy; a jak sprawa z odchwaszczenie? Zrobiłeś jesienią ?

Tak, miałem tam starą, zachwaszczoną trawę, przeleciałem Roundapem, odczekałełem trzy tygodnie, wjechałem na 20cm glebogryzarką, zwałowałem i posiałem w październiku resztkę trawy Barenbrug, jaką miałem. Trawka wzeszła, ale było je zbyt mało wysiana, dlatego teraz chcę to tylko spulchnić wertykulatorem z wierzchu i dosiać nowej.

Na start mam taki nawóz, jeszcze z zeszłego sezonu: http://sklep.rtdsystem.ogicom.pl/go/_info/?user_id=224&lang=pl

Edytowane przez fotohobby

jaki nawóz z azotem stosujecie wiosną/latem? tylko nie żaden mercedes ;). już dwóch sprzedawców polecało mi Amofoskę jako nawóz do trawnika. nie wiem tylko czy nie dlatego, że akurat mieli. jeden twierdził, że na tym nawozie trawa ma ładny kolor, ale nie rośnie zbyt szybko (pewnie przez niezbyt dużą ilość azotu)

włąśnie zerwałam stary 12 letni trawinik

nowy będzie siany jak poprzedni....dobre odchwaszczenie, nawóz hydrokomplex i nasiona traw na to...i cieńko przysypie ziemią.....i podlewanie, podlewanie....

Jaki był powód zerwania tego starego trawnika?

Jakie nasiona zamierzasz wysiać? Przed rokiem posiałem jakieś Kiepenkerl ( o ile pamiętam Supreme), trawka jest taka delikatna, wąskie, cienkie łodygi. Mam nadzieję, że z czasem zagęści się, podłoże mam słabe, luźny piasek.

Edit

Moja obecność na tym forum wydaje się długa, ale Ty......to chyba od początku tutaj?

Edytowane przez noc

Jaki był powód zerwania tego starego trawnika?

Jakie nasiona zamierzasz wysiać? Przed rokiem posiałem jakieś Kiepenkerl ( o ile pamiętam Supreme), trawka jest taka delikatna, wąskie, cienkie łodygi. Mam nadzieję, że z czasem zagęści się, podłoże mam słabe, luźny piasek.

Edit

Moja obecność na tym forum wydaje się długa, ale Ty......to chyba od początku tutaj?

tak,prawie od początku:)

Trawę zerwałam, bo była już beznadziejna, stara, ciągłe dosiewki, chwasty tzw dzika trawa nasiała się z pól.. itp... przez dwa lata tępiłam pedraki chrabąszcza majowego..Częśc trawnika chcę wogóle zlikwidować..

Nasiona kupuję barenbrug exelsior...moim zdaniem piękne zdzbła, cieńkie - dzieci mam dorosłe, wnuków brak:) zwierząt też wiec chcę trawnik reprezentacyjny....no i teraz położę siatkę na krety.Trawę będę siała dopiero lipiec poczekam aż chrabąszcze majowe polecą w siną dal..

Narazie będę zbijać taras, kłaśc płyty granitowe, robić na częsci zlikwidowanego trawnika ścieżki...mieszkam już ponad 13lat więc i remonty mnie dopadają...

Jestem laikiem ale udało się w poprzednim sezonie założyć nawadnianie w ogrodzie i wreszcie posiać trawę (koniec września - Barenbrug sport).

Trawa dość ładnie wzeszła. Jest niewiele miejsc, gdzie trzeba by ją było dosiać (planuję to za ok. miesiąc, bo chyba jeszcze trochę za zimno). Czy powinnam robić coś teraz z moim trawnikiem, nawozić czymś?