Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może ktoś mi podpowiedzieć co mam robić? Mój trawnik przez kilka lat wyglądał bardzo dobrze. Nawoziłem go 2-3 razy w roku, systematycznie był strzyżony, raz w roku na wiosnę zawsze dosiewałem nasion. Teraz śnieg stopniał i widzę, że trawa praktycznie wyginęła. Czy wiecie jaki może być tego powód? I co zrobić, aby odżyła. Czytałem trochę na ten temat, ale nie uzyskałem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi. może tutaj wśród praktyków znajdzie się ktoś, kto mi podpowie;)

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odczyn?

wertykulacja?

Po co, co roku dosiewki?

Elfir, jako NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! FORUMOWICZ WIELKI SERCEM i MODERATOR FORUM powinnaś moim zdaniem wybrać się na choć jedno profesjonalne szkolenie zamiast zgłębiać wiedzę w internetach i potem pytać po co co roku dosiewać.... Podobnie jest z wertykulacją. Od zawsze utarło się że zabieg robi się wiosną i tak wszyscy bobrują te trawniki wiosną...

Mieloneq wrzuć zdjęcie jakieś.

MAG - czy ja napisałam o tym, że ma to robić wiosną? Spytałam czy w ogóle robił takie zabiegi na tym trawniku? Czy sprawdzał odczyn? Bo chcę dojść do tego dlaczego nagle kilkuletni trawnik wygląda źle.

Skoro ty zalecasz mi szkolenie, to ja proponuję kurs czytania ze zrozumieniem.

Jeszcze poczekajcie :) przecież mamy nadal luty. Jeszcze może przymrozić :)

Pod koniec marca.

no chyba, że nagle od początku marca zrobi się ciepło i trawa zacznie rosnąć.

No faktycznie marzec to nie wiosna....

Nie pisze żeby Ci dogryźć, tylko żeby nie szerzyć błędnie utrwalonych teorii. prawdziwą wiedzę wynosi się z praktyki porównawczej- albo swojej albo cudzej a już na pewno od ludzi którzy zajmują się tą wąską specjalizacją na najwyzszym poziomie a takimi w zakresie trawników są profesjonalni grasskiperzy...

Edytowane przez M.A.G.

Cytujesz mój post z 26 lutego... I kompletnie jest to inna odpowiedź, dotycząca czegoś innego, skierowana do innego użytkownika niż ta, którą skomentowałeś wyżej.

Mogę się założyć, że zanim poszedłeś na szkolenie, robiłeś, jak 90% firm ogrodniczych w Polsce wertykulację wiosną. Bo takie zalecenie jest nawet w podręczniku SGGW do pielęgnacji terenów zieleni.

Ok, super, że podzieliłeś się wiedzą, że jesienna wertykulacja daje lepsze efekty od wiosennej. Jestem wdzięczna, bo nie zajmuję się zakładaniem ogrodów.

Teraz już to wiem i tak będę radzić, jak ktoś zapyta. Od czasu, kiedy napisałeś o lepszych wynikach jesiennej wertykulacji ani razu nie poradziłam wiosennej.

Teraz czekam na opis efektów twoich eksperymentów z nawożeniem pod koniec lutego. Czy trawa jest w stanie wykorzystać azot w tym okresie.

Edytowane przez Elfir

Cytujesz mój post z 26 lutego... I kompletnie jest to inna odpowiedź, dotycząca czegoś innego, skierowana do innego użytkownika niż ta, którą skomentowałeś wyżej.

Mogę się założyć, że zanim poszedłeś na szkolenie, robiłeś, jak 90% firm ogrodniczych w Polsce wertykulację wiosną. Bo takie zalecenie jest nawet w podręczniku SGGW do pielęgnacji terenów zieleni.

Ok, super, że podzieliłeś się wiedzą, że jesienna wertykulacja daje lepsze efekty od wiosennej. Jestem wdzięczna, bo nie zajmuję się zakładaniem ogrodów.

Teraz już to wiem i tak będę radzić, jak ktoś zapyta. Od czasu, kiedy napisałeś o lepszych wynikach jesiennej wertykulacji ani razu nie poradziłam wiosennej.

Teraz czekam na opis efektów twoich eksperymentów z nawożeniem pod koniec lutego. Czy trawa jest w stanie wykorzystać azot w tym okresie.

Tak, przez pierwsze lata wertykulowaliśmy wiosną. Różnica jest taka, że nie mnie całe lata mają tutaj za "eksperta" a Ciebie więc ty powinnaś już dawno takie rzeczy wiedzieć ;) W sobotę uruchamiam nawadnianie bo się przeliczyłem i nic u nas nie popadało więc i nawóz nie działa... wrzucę zdjęcia jak znajdę chwilę zeby pstryknąć.

MAG, po wertykulacji zalecasz uzycie piasku plukanego dla rozluznienia. W jaki sposob go rozsypac na trawniku tak by sie dostal w naciecia ?

Tzw. sipą z dużym zamachem :) a potem szczotka na kiju ulicznica ze sztywnym włosiem i krzyżowo możesz zamieść. W ostateczności może być plastikowymi grabkami do liści.

Jeszcze lepszy efekt daje piach rozsypany przed wertykulacją bo piach wprawiony w ruch nożami również wydziera martwe części roślin i w rezultacie masz jeszcze dokładniej wyczesany trawnik a i piach się automatycznie chowa w ziemię.

MAG - nie ja dopisuję sobie tytuły. Ani ich nie nadaję.

Myślę, że jest wiele działów ogrodnictwa w których moja wiedza nie jest wystarczająca, bo się nią na co dzień nie zajmuję, tylko tyle co wyniosłam w czasie studiów i czytania specjalistycznych lektur. Chociażby nasiennictwo i szkółkarstwo.

Ale nie da się być alfą i omegą we wszystkim.

Witam,

planuję założyć trawnik na działce letniskowej. Gleba jest dość żyzna, PH 7. Trawnik nie będzie bardzo intensywnie użytkowany, ale na pewno będę czasem chciał się bawić na nim z moim synkiem. Rozważałem dwie mieszanki - Agro Land Diana i Brandenburg Watersaver. Za tą drugą przemawia jej mniejsze zapotrzebowanie na wodę (nie chce być niewolnikiem trawnika), jednak nie wiem jak kostrzewa trzcinowa sprawdza się w praktyce. Czy taka trawa nadaje się, żeby chodzić po niej na bosaka? Nie jest nieprzyjemna w dotyku?

kostrzewa trzcinowa z reguły szybko rośnie, co ma wpływ na częstość koszenia. Dzika forma ma szerokie liście.

Niestety Barenbrug nie podaje nazwy odmiany.

Na każdym opakowaniu jest podana nazwa odmiany. Poszczególne partie mogą się między sobą różnić.

Przed zakupem (jeśłi online) można wysłać maila z prośbą o podanie aktualnego składu.

Zakupiłem nawóz Yara Mila Complex. W internecie jest mnóstwo różnych informacji ile tego nawozu sypać. Mam trawnik siany w zeszłym roku pod koniec sierpnia, ile powinienem rozsypać nawozu? Na razie użyłem tyle co napisali na opakowaniu tzn 1 kg na 100m2.

Rozsypuj jak Kargul z ręki, raz wzdłuż a później w poprzek tak mnie nauczył ojciec (zawsze miał jeden z najładniejszych trawników na ROD)

Zawsze tak robię i myślę że mój też nie wygląda najgorzej ;)1.jpg A później woda woda i jeszcze raz woda.

kostrzewa trzcinowa z reguły szybko rośnie, co ma wpływ na częstość koszenia. Dzika forma ma szerokie liście.

Niestety Barenbrug nie podaje nazwy odmiany.

Koszenie tak bardzo mnie nie przeraża. Bardziej mnie zastanawia jaką fakturę mają liście tej trawy. Czy są przyjemne w dotyku, czy raczej nie. Miał z nią może ktoś osobisty kontakt?

Zakupiłem nawóz Yara Mila Complex. W internecie jest mnóstwo różnych informacji ile tego nawozu sypać. Mam trawnik siany w zeszłym roku pod koniec sierpnia, ile powinienem rozsypać nawozu? Na razie użyłem tyle co napisali na opakowaniu tzn 1 kg na 100m2.

1 kg/ 100m2 to bezpiecznie (malo).

Zrobilem badanie ziemi i na tej podstawie ulozylem plan nawozenia. Wyszlo, ze musze sypac 3kg/100m2 yara milla complex (to daje 0,36 kg N/dawka, wiec nie ma tu przesady) 7 razy w sezonie, a i tak na koniec musze dosypac jeszcze potas.

Nalezy jednak pamietac o bardzo dobrej zasadzie przy nawozeniu - lepiej mniej, a czesciej.