Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ty na pewno miałeś - pospolita na łąkach :D

zapewne miałem, tak jak i z setkami innych roślin. Niestety nie miały etykietek z nazwą gatunku...

Boję się, czy to nie jest taka trawa z ostrymi brzegami, którą można się pociąć. Może jednak ktoś podpowie, zanim strzelę sobie w kolano i założę trawnik, z którego nie będę zadowolony?

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1 kg/ 100m2 to bezpiecznie (malo).

Zrobilem badanie ziemi i na tej podstawie ulozylem plan nawozenia. Wyszlo, ze musze sypac 3kg/100m2 yara milla complex (to daje 0,36 kg N/dawka, wiec nie ma tu przesady) 7 razy w sezonie, a i tak na koniec musze dosypac jeszcze potas.

Nalezy jednak pamietac o bardzo dobrej zasadzie przy nawozeniu - lepiej mniej, a czesciej.

Muszę trochę sprostować, ponieważ chyba nie do końca zrozumiałem co na opakowaniu tego nawozu jest napisane. Są dwie kolumny. Pierwsza informuje o ilości nawozu w okresie wegetacji, druga informuje o liczbie dawek. Dla trawników podają 3-4 kg na 100 m2 w 3-4 dawkach. Policzyłem sobie, że ma być 1kg/100m2, 3-4 razy w roku. Ale nie zauważyłem, że w pierwszej kolumnie w nawiasie, dla trawników, jest napisane "w jednorazowej dawce". Wnioskuję z tego, że sugerowana dawka to 3-4 kg/100m2 3-4 razy w roku. Zastanawiam się i pewnie tak zrobię, żeby podwoić dawkę nawozu.

Zachęcony tym:

Clipboard01.jpg

Obsiałem dziś 120m2 trawą Barenbrug Green Universal i Shadow.

Teren miałem przygotowany - przejechany glebogryzarką i zwalcowany - rok temu, dziś wystarczyło przejechać go "na krzyż" elektrycznym wertykulatorem.

Niby zabawka, ale dała radę.

Jeszcze ze 80m2 zostało, ale ten będe zakładał w czerwcu, jak ekipa mi podjazd zrobi.

Teraz będę trzymał kciuki za tę prognozę :)

Trawa właśnie wybudziła się ze snu na moim trawniku, powinno urosnąć i Tobie.

Zachęcony wiosną, wyrwałem parę chwastów, posypałem nawozem i podlałem dość obficie. Mam bardzo słabą ziemię, bez nawozu to trawa nie bardzo chce się zagęszczać. Zobaczymy co osiągnę kilkukrotnym nawożeniem w tym roku.

Muszę dosiać trawnik do mojego obecnego 2-letniego (trawnik dekoarycyjno-sportowy, w większej części nasłoneczniony). Na co mam zwrócić uwagę przy mieszance traw? Miałam wysianą trawę AGROLAND DIANA, ale w zasadzie jest ona nie do kupienia teraz w Krakowie, dlatego muszę jakąś inną wybrać.

http://agro-land.eu/oferta/mieszanki-gazonowe/diana-mieszanka-dekoracyjno-sportowa/

I jeszcze jedno - czy mogę siać trawę i od razu posypać też nawozem Multigreen Printempo lub jakimś innym? Czy nie można razem z nasionami trawy?

Edytowane przez Basia_KRK

Witam, wreszcie wiosna sie rozkreca i powoli zabieram sie za ostatni temat czyli ogrod. Mam do Was 2 pytania:

- czy mam czekac az chwasty zaczna rosnac i dopiero je psikac roundapem czy juz atakowac miejsca gdzie wiem ze zawsze rosna ?

- jaka macie opinie o siatce na krety ? juz teraz mam na dzialce kopki kreta ale fachowcy z okolic odradzaja siatke ze to nic nie warte. mysle w ogole jak mialbym zastosowac siatke, bo jak koparka rozwozi ziemie to na pewno ja zniszczy czyli tylko reczne nawozenie ziemi wchodzi w gre ?

z gory dzieki za sugestie.

roundap, jak to jest napisane z pewnością w instrukcji użycia, działa na zielone części roślin a nie na glebę.

Siatkę w ogrodach w terenach otwartych to chyba już standardowo firmy zakładają.

akurat ja sam bede robil trawnik i przygotowywal trawnik i zastanawiam sie wlasnie jak to jest z ta siatka na krety.

tzn. jak ja ulozyc zeby potem koparka nie zniszczyla jej. firymy chca bardzi duzo kasy, ktorej po prostu nie mam ;)

- jaka macie opinie o siatce na krety ? juz teraz mam na dzialce kopki kreta ale fachowcy z okolic odradzaja siatke ze to nic nie warte. mysle w ogole jak mialbym zastosowac siatke, bo jak koparka rozwozi ziemie to na pewno ja zniszczy czyli tylko reczne nawozenie ziemi wchodzi w gre ?

z gory dzieki za sugestie.

Najlepsza rzecz jaką zrobiłem w ogrodzie to siatka na krety REWELACJA!!! ani jednego kopca, a wiem że kret grasuje po mojej działce.

W miejscu gdzie mam POŚ nie położyłem siatki i tam są kopce.

Ja rozwoziłem ziemię taczką (ok. 1000m2 oczywiście nie sam bo do dzisiaj bym woził), ale jak pomyśle o tym to jeszcze bolą mnie plecy :mad:

Dzisiaj zrobiłbym to inaczej użył bym koparki. U mnie ziemi na siatce jest około 10cm.

Przyszedł czas i na mój trawnik:) studiowałem przez zimę wiele wątków z trawnikiem i szczerze mówiąc wszystko mi się pomieszało i proszę o radę.

W tamtym roku spryskałem roundapem chwasty, w tym zostało ich niewiele (albo niedokładnie to zrobiłem albo wysiały się nowe). Spryskać to teraz jeszcze raz i co potem? Odczekać dwa tygodnie i przekopać ziemię? Chodzi o to, że nie wiem czy należy to robić po spryskaniu roundapem. Następnie nawozić? Nie nawozić? Chciałbym to zrobić raz a porządnie, żeby nie wracać do tematu. Mieć taką "instrukcję" i robić to według niej.

Chciałbym posiać trawę Barenburg Solide

Edytowane przez mest

jak już raz miałeś przekopane to starczy wygrabić.

Jeśli nie to najpierw przekop, wyrównaj, potem odczekaj na chwasty (wówczas wykiełkują także te w nasionach). Zastosuj herbicyd. Zagrab, wyrównaj docelowo, zwałuj i siej.

Jak przekopiesz po herbicydzie to znów ci wzejdą chwasty z nasion znajdujących się głębiej w ziemi.

Najlepsza rzecz jaką zrobiłem w ogrodzie to siatka na krety REWELACJA!!! ani jednego kopca, a wiem że kret grasuje po mojej działce.

W miejscu gdzie mam POŚ nie położyłem siatki i tam są kopce.

Ja rozwoziłem ziemię taczką (ok. 1000m2 oczywiście nie sam bo do dzisiaj bym woził), ale jak pomyśle o tym to jeszcze bolą mnie plecy :mad:

Dzisiaj zrobiłbym to inaczej użył bym koparki. U mnie ziemi na siatce jest około 10cm.

No wlasnie tylko zeby uzyc koparki to nie takie proste bo jak uloze juz siatke to ciezko potem wjechac koparka bo pewnie porwie to.

tez bylem nastawiony na siatke ale 800m2 nawozenia ziemi taczka mnie przeraza :)

Z tego co wiem, to najpierw przygotowujesz ziemię. Herbicyd, grabienie, wzbogacanie, rozluźnianie, grabienie itp.

Dopiero jak masz gotową ziemię, to ręcznie odsypujesz 10 cm z szerokości roboczej siatki na krety (np. 2 mb) ziemię np. na lewo, kładziesz siatkę i zasypujesz ziemią leżącą z prawej. Tam kładziesz znowu siatkę z zakładem itd.

Później - wiadomo, wałowanie, grabienie, zraszanie, siew itd.