Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak już raz miałeś przekopane to starczy wygrabić.

Jeśli nie to najpierw przekop, wyrównaj, potem odczekaj na chwasty (wówczas wykiełkują także te w nasionach). Zastosuj herbicyd. Zagrab, wyrównaj docelowo, zwałuj i siej.

Jak przekopiesz po herbicydzie to znów ci wzejdą chwasty z nasion znajdujących się głębiej w ziemi.

W miejscu zakładania trawnika miałem dół, nawiozłem ziemię, wstępnie wyrównałem, chwasty wyszły i spryskałem. Teraz zostały jakieś takie niedobitki i ostateczne wyrównanie działki (dosłownie kosmetyczne). Także nie wiem czy w tym przypadku przekopywać czy nie?

No wlasnie tylko zeby uzyc koparki to nie takie proste bo jak uloze juz siatke to ciezko potem wjechac koparka bo pewnie porwie to.

tez bylem nastawiony na siatke ale 800m2 nawozenia ziemi taczka mnie przeraza :)

Tak jak pisałem wcześniej użyłbym koparki i spróbowałbym w ten sposób że siatka jest w rolkach więc rozwijasz na dwa metry koparka podjeżdża do rolki i wysypuje łychę rozgrabisz, rozwijasz kolejne dwa metry kolejna łycha i tak dalej.

Oczywiście musimy pamiętać żeby zachować zakładkę siatki na szerokości, ale to jest do opanowania.

Zastanawiam się nad zastosowaniem siatki przeciw kretom. Tak jak napisał kolega zieli warto. Zastanawia mnie jedna kwestia- na co przed zakupem zwrócić uwagę?

Co do siatki to zauważyłem że ona nie wiele różni się od siatki elewacyjnej nie wiem jak to wychodzi cenowo, ale na sam koniec zabrakło mi tej dedykowanej na krety więc użyłem tej do elewacji której mi zostało dużo i po prawie trzech latach wszystko jest ok.

Dodam jeszcze że kupiłem też śledzie do siatki ale wychodzą one drogo, więc użyłem drutu który został mi z montażu ogrodzenia robiłem tak zwane skoble i uważam że wystarczy, mają one za zadanie tylko przytrzymanie siatki do momentu przysypania.

Więc ja bym kierował się ceną przy wyborze siatki.

- jaka macie opinie o siatce na krety ? juz teraz mam na dzialce kopki kreta ale fachowcy z okolic odradzaja siatke ze to nic nie warte. mysle w ogole jak mialbym zastosowac siatke, bo jak koparka rozwozi ziemie to na pewno ja zniszczy czyli tylko reczne nawozenie ziemi wchodzi w gre ?

z gory dzieki za sugestie.

U nas też od kilku lat jest siatka na krety i nie ma ani jednego kopca, a kret buszuje u każdego naszego sąsiada, tak więc polecam!

no chyba jednak poloze ta siatke bo widze ze kret u mnie sie zadomowil i mu dobrze. na jaka glebokosc dajecie siatke ? aczkolwiek troche skomplikowana sprawa zeby to ogarnac z koparka bo przeciez ta ziemie nalezaloby wymieszac z obecna wiec wydaje mi sie ze najlepiej nawiezc nowa ziemie normalnie koparka, calosc przejechac glebogryzarka, potem odgrabic/wykopac ok.10-20cm ziemi, polozyc siatke i znow ziemie recznie nasypac.

nawodnienie idzie na siatke ?

Gość grend

TRAWA to inaczej chwasty - typu wiechlina, życica, kostrzewa itd. Odmiany traw różnią się tylko procentowym udziałem danych gatunków. Kazdy chwast bedzie rósł inaczej w zależnosci od gleby na która się posieje, więc dany rodzaj trawy nie bedzie rósł wszedzie tak samo.

NAWÓZ - nawóz to takze TE SAME składniki typu - Azot, Potas, Fosfor i inne typu magnez ... .Te cudowne nawozy jakoby do traw różnia się głownie nazwa i małą różnica w proporcjach. Kosztują 100pln za 10 kg. Ja polecam kupic np 50kg nawozu rolniczego wieloskładnikowego i 50 kg azotu za ..... 100pln. Efekt ten sam.

Trawnik to sianie chwastów i zwyczajne nawozenie które robi 1 mln rolników w Polsce - to nie jest żadna sztuka....

Gość grend

zboża to trawy....

.... dlatego to napisałem aby "ochłodzić troche głowy" bo przejrzałem ten watek i się troche przeraziłem :) Takich przykładów można mnozyc - np super nawóz dla borówki amerykańskiej 10 pln za 2 kg, a to zwykły siarczan amonu tylko z inna etykieta i cała otoczka merketingową

witam wszystkich,

temat założyłem w nieodpowiednim dziale - przenoszę się tutaj :rolleyes:

Lada dzień będę zakładał trawnik na powierzchni około 2000m2. Podłoże, orane, traktowane glebogryzarkami, kultywatorami. Jesienią siałem gorczycę, którą przed zimą zaorałem. Obecnie całość wyrównana, pozbawiona większych kamieni, kłączy, gałązek etc. Czytając to i owo, a także mając na względzie miejscowe warunki - przez cały dzień pełne nasłonecznienie (brak cienia), kiepską bardzo przepuszczalną glebę zdecydowałem się na zakup mieszkanki traw Barenbrug Watersaver Sahara. Kupiłem tego 45kg co MUSI mi wystarczyć na w/w powierzchnię.

Trawę będę siał małym siewnikiem typu "podłużna doniczka na kółkach":)

1. Czy trawę mam wysiewać na ubitą walcem ziemie?
  2. Czy po wysianiu trawy powinienem ręcznie - grabiami wzruszyć tą ziemię i tak zostawić czy wzruszyć i znów zwalcować?
  3. Czy obecna aura tj. niemal codzienne lekkie-przelotne deszcze, 10 stopni za dnia i kilka stopni w nocy, momentami minus 1-2 stopnie nad ranem to odpowiedni czas na wysiew i wzrost trawy?
  4. Czy o czymś jeszcze powinienem pamiętać - chodzi mi głównie wykonywane prace i ich kolejność?
  5. Czy jeden dzień mi na to wystarczy? (wysiew będzie z buta, ale do walcowania będę używał traktorka-kosiarki)

Z góry dziękuję ze wszelkie rady!

Pozdrawiam,

witam,

na jakiej minimalnej glebokosci moga byc rury z nawodnieniem. mysle nad kolejnoscia prac do wykonania i najlatwiej byloby mi zrobic tak:

1. nawiezienie pierwszej warstwy ziemi

2. ukladanie siatki

3. kolejna warstwa ziemie (ok.10cm)

4. ulozenie nawodnienia

Problem taki zeby nie niszczyc siatki musialbym zakopac rury od nawodnienia ok.10cm, za malo ??

Pozdrawiam,