Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prosiłbym doświadczonych o radę dot. jednorazowej dawki podlewania urośniętego (nie młodego) trawnika. Gleba chyba średnia (nie piasek, a piaski gliniaste + torf). Choć jeszcze nie zasiany (czekam na wzrost chwastów), ale już pytam.

Piszą w necie o 3 mm opadu (3 l/m2), raz o 5 mm, a raz o 8-12 mm. Duża rozbieżność.

Czy po prostu zbadać po podlaniu wilgotność na 10 cm głębokości?

Ja zazwyczaj ustawiam gw dawki 3mm na srednioprzepuszczalnych glebach. natomiast i tak ta ilość będzie różna każdego dnia ze względu na różną ewapotranspirację. Najlepiej popróbować przez miesiąc różnych ustawień i wybrać optymalne dla tego konkretnego trawnika. Pamiętaj tylko że trawę lepiej podlewać rzadziej a większymi dawkami niż częściej mniejszymi.

Walcze z grzybami, ktore rosna w coraz wiekszej ilosci na moim trawniku.To jego drugi sezon. Trawnik nawozony i koszony co tydzien.Oprysk topsinem nic nie dal. Moze za male stezenie? Moze powinienem podlac w miejscach gdzie pojawiaja sie grzybki, a nie robic oprysk calosci ? Stosowac inny srodek np Miedzian 50WP?

Wersja hard z wymiana gleby nie wchodzi w gre z przyczyn oczywistych - finanse.

Jakies pomysly?

wzruc foto.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miałem takie mały grzybki jak podlewałem skąpo i często i nie stosowałem wieloskładnikowego nawozu.

Po tym, jak zmieniłem sposób podlewania i zastosowałem nawóz wieloskładnikowy (a także - zrobiłem wertykulację) trawa się zagęściła, grzybki zniknęły.

Posiałem trawnik dwa tygodnie temu i po tym czasie wygląda on w ten sposób.

trawa1.jpg

trawa2.jpg

Teraz moje pytania:

Czy nie za mało jej posiałem, że są takie puste miejsca?

Może jestem w gorącej wodzie kąpany i należy jeszcze poczekać?

Jeśli jest jej za mało to kiedy będzie czas by ją dosiać? Przed koszeniem? Po koszeniu?

Kiedy ją zacząć nawozić?

Nie ukrywam, że jakoś mało cierpliwy jestem w tej kwestii.

Jak trawa będzie miała około 10 cm. Najlepiej wtedy lekko zwałuj a potem przytnij na wysokość około 5 cm. U mnie po 2,5 tygodnia wygląda tak:

ip_2_20170613122152.jpg

A rośnie jak głupia zwłaszcza w miejscu gdzie była podlewana. Na górze sąsiad nie mógł już dostać to i efekt widać:yes: Jest już nawet po pierwszym "rżnięciu" które odbyło się w sobotę.

Miałem takie mały grzybki jak podlewałem skąpo i często i nie stosowałem wieloskładnikowego nawozu.

Po tym, jak zmieniłem sposób podlewania i zastosowałem nawóz wieloskładnikowy (a także - zrobiłem wertykulację) trawa się zagęściła, grzybki zniknęły.

Podlewam solidnie, nawoz obecnie ten sam co Ty. Czy problemem moze byc to, ze ( z trawnikiem sie wtedy nie doktoryzowalem i zlecilem "specjaliscie") gleba zostala niewlasciwie przygotowana ? Wykopana glina zostala rozplantowana po dzialce i przysypana ok 10cm nawiezionej ziemi ? Na drugiej czesci dzialkii, bez nawiezionej ziemi tez jest trawa, ale inna i grzybki tez sie plenia.

IMG_1240.jpgIMG_1241.jpgIMG_1242.jpgIMG_1243.jpgIMG_1244.jpg

Podlewam solidnie, nawoz obecnie ten sam co Ty. Czy problemem moze byc to, ze ( z trawnikiem sie wtedy nie doktoryzowalem i zlecilem "specjaliscie") gleba zostala niewlasciwie przygotowana ? Wykopana glina zostala rozplantowana po dzialce i przysypana ok 10cm nawiezionej ziemi ? Na drugiej czesci dzialkii, bez nawiezionej ziemi tez jest trawa, ale inna i grzybki tez sie plenia.

[ATTACH=CONFIG]391150[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]391151[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]391152[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]391153[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]391154[/ATTACH]

Podlewasz wieczorem ? Jeśli tak, to zmień na rano, ew popołudnie.

U mnie problem znikł w tym roku po zmianie sposobu podlewania, żadnej chemii nie stosowałem.

I jeszcze takie badziewie mi na trawniku wyskoczyło. Co to jest? Jak i kiedy się tego pozbyć żeby sobie szkód nie narobić z trawą? Oj powoli zakładanie trawnika staje się wyzwaniem:) Chodzi mi o te "piękne roślinki" w czerwonych kółeczkach.

[ATTACH=CONFIG]391174[/ATTACH]

W chwili obecnej tylko manualne usuwanie nieproszonych gości, chemią na dwulistne będziesz się mógł wspomóc, dopiero, jak k trawa się dobrze ukorzeni, czyli na jesień, a lepiej na przyszłą wiosnę.

A co ty MAG sądzisz?

@fotohobby - mam do podlania ok 1200-1300m2. To trwa kilka godzin. W nocy.

Nic groźnego. U mnie też są takie :) jeśli wizualnie Ci przeszkadzają to walcz chemią (Amistar 250 SC lub Dobromir 250 SC) Natomiast do póki nie układają się w czarcie kręgi to jest to nieszkodliwe.

Nic groźnego. U mnie też są takie :) jeśli wizualnie Ci przeszkadzają to walcz chemią (Amistar 250 SC lub Dobromir 250 SC) Natomiast do póki nie układają się w czarcie kręgi to jest to nieszkodliwe.

Ale oprysk czy podlewanie w rejonie wystepowania grzybka ? Gdzies wyczytalem taka porade:

Zwalczanie grzybów na trawniku prowadzi się stosując związki miedzi w formie siarczanu miedzi lub preparatu Miedzian 50 WP. Ta druga forma jest bezpieczniejsza dla traw. Stosuje się go w stężeniu 6-10 dkg na 10 litrów wody i obficie polewa się preparatem miejsca występowania grzybów.

Z innej beczki, czy aeracje mozna przeprowadzac w trakcie sezonu ? Bo wertykulacje na wiosne lub nawet lepiej na zime po ostatnim koszeniu ( by MAG :) )

Napiszcie mi proszę, w którym momencie dosiać trawę? Przed koszeniem? Po koszeniu? Czy miejsca, w których będę dosiewał mam znowu jakoś specjalnie przygotować? Ziemia nie jest zbita bo ostatecznie wałowanie chciałem przeprowadzić po koszeniu, natomiast widzę że ogólnie wysiałem za mało nasion i n a całości są takie wolne przestrzenie. Po prostu nie robi się ona gęsta, tylko rośnie w górę.

Z innej beczki, czy aeracje mozna przeprowadzac w trakcie sezonu ? Bo wertykulacje na wiosne lub nawet lepiej na zime po ostatnim koszeniu ( by MAG :) )

Tak się właśnie zastanawiam jak to jest z wertykulacją na jesień. Z jednej strony na zimę nie należy kosić trawy zbyt nisko, bo zwiększa się prawdopodobieństwo przemarznięcia, a z drugiej strony przed wertykulacją należy skosić trawnik bardzo nisko. Czyli jak w końcu robimy?

Cześć

Potrzebowałbym pomocy w ratowaniu trawnika

Trawnik zakładany w sierpniu 2016, w tamtym roku był super gęsty i zielony, średnio przeżył zimę (w dużej ilości miejsc zaczał gnić, na wiosnę po wyczesaniu zrobiło się sporo dziur). Do tego już się przyzwyczaiłem, dziury powoli zarastają, trawa była nadal ładna i zielona.

Niestety ale na początku czerwca wyjechaliśmy na jakiś czas. I nie wiem przez co:

- może automatyczne podlewanie niedolewało w te upały (co 2 dni, 10-15 min na strefę)

- może przez to, że nie nawiozłem po raz drugi

- albo przez to, że przez brak koszenia trawa zakwitła

Nie wiem przez co, ale ... trawnik cały zżółkł i zrobił się twardy (i nieprzyjemny w dotyku)

ostatnie 2-3 tygodnie to walka (nawiozłem Hydrocomplexem), upewniałem się, że trawa jest dolewana, co 4 dni kosiłem na 4-5cm

Nowa trawa rośnie ładna. Ale od spodu jest sporo żółtych i twardych "pędów"

Wygląda to tak (właśnie skończyłem kosić):

trawa 1.jpg

trawa 2.jpg

trawa 3.jpg

Ktoś podpowie co z tym zrobić?

Mój jedyny pomysł to poczekać na zapowiadane opady, skosić najniżej jak pozwala kosiarka (2-3cm) i może to coś da ...

A - trawnik zakładany na "piasko-glinie" (do tego parę cm ziemi czarnej), trawa to BARENBRUG Trawnik Polski UNIVERSAL

POMOCY !!!!