Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak powoli rozglądam się za jakimś wertykulatorem. Przy moim małym trawniku - ok 150m2 - zastanawiam się czy jest sens kupować urządzenie mechaniczne za kilkaset złotych i oglądam sobie wertykulatory ręczne. Czy ktoś ma z nimi doświadczenia? Widzę, że występują dwa rodzaje takich wertykulatorów - z kółkami i bez. Po co są te kółka? Czy one ułatwiają pracę i można używać mniej siły? Czy to tylko zbędny dodatek za kupę kasy?

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W końcu dotarłem do etapu TRAWNIK, pewnie był już poruszany co można zrobić, aby sie nie narobić a trawnik cieszył :-)

Czekam na dobre rady dotyczące czynności, narzędzi.

Założenie trawnika zlecę firmie, planowany trawnik to jakieś 480 m2, na pewno będzie siatka na krety, z warstwą 10 cm przesiewanej ziemi o właściwym PH plus system nawadniania. Kształt prosty ( łatwiej się kosi ), bez udziwnień ( szpaler tuj i inne iglaki ). Kosiarka będzie elektryczna ( bez zabaw z benzyną, olejem ) tylko jaka ? Czytałem o nawożeniu pokostem, wygląda na to że to ułatwia sprawę, tylko czy się sprawdza ? Na razie wiem że nic nie wiem.

Pewnie wertkulacja wtedy, kiedy trwa jeszcze okres wegetacyjny i trawa jeszcze rośnie

M.A.G. pisał, że lepsze efekty daje wertykulacja na jesień, a trawę polecał ściąć nisko na zimę (nie wiem na ile cm) - choć ja zawsze myślałem by była wysoka. Chodzi może o choroby grzybowe - nie wiem.

Trzeba trafić w termin, to fakt. Może być wcześniej , byle nie przed samymi mrozami. Trawa po zabiegu powinna jeszcze delikatnie podrosnąć. i w razie potrzeby być skoszona. Ja koszę właściwie aż do sniegów momo że nie przyrasta jakoś cudownie.

Cześć

Potrzebowałbym pomocy w ratowaniu trawnika

Trawnik zakładany w sierpniu 2016, w tamtym roku był super gęsty i zielony, średnio przeżył zimę (w dużej ilości miejsc zaczał gnić, na wiosnę po wyczesaniu zrobiło się sporo dziur). Do tego już się przyzwyczaiłem, dziury powoli zarastają, trawa była nadal ładna i zielona.

Niestety ale na początku czerwca wyjechaliśmy na jakiś czas. I nie wiem przez co:

- może automatyczne podlewanie niedolewało w te upały (co 2 dni, 10-15 min na strefę)

- może przez to, że nie nawiozłem po raz drugi

- albo przez to, że przez brak koszenia trawa zakwitła

Nie wiem przez co, ale ... trawnik cały zżółkł i zrobił się twardy (i nieprzyjemny w dotyku)

ostatnie 2-3 tygodnie to walka (nawiozłem Hydrocomplexem), upewniałem się, że trawa jest dolewana, co 4 dni kosiłem na 4-5cm

Nowa trawa rośnie ładna. Ale od spodu jest sporo żółtych i twardych "pędów"

Wygląda to tak (właśnie skończyłem kosić):

[ATTACH=CONFIG]391506[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]391507[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]391508[/ATTACH]

Ktoś podpowie co z tym zrobić?

Mój jedyny pomysł to poczekać na zapowiadane opady, skosić najniżej jak pozwala kosiarka (2-3cm) i może to coś da ...

A - trawnik zakładany na "piasko-glinie" (do tego parę cm ziemi czarnej), trawa to BARENBRUG Trawnik Polski UNIVERSAL

POMOCY !!!!

Trawnik jest twardy właśnie przez zbyt długi brak koszenia. Trawa zdążyła zakwitnąć a to bardzo źle. Kłosy mają taką właśnie twardą łodygę. Ale najważniejsze to naostrzyć nóż bo rwiesz źdźbła.

Nie masakruj teraz trawnika tak niskim koszeniem. Łodygi po kwitnieniu i tak usuniesz dopiero wertykulacją. Koś na rozsądnej wysokości, podlewaj i nawoź. Czyli taktyka na przeczekanie :)

W końcu dotarłem do etapu TRAWNIK, pewnie był już poruszany co można zrobić, aby sie nie narobić a trawnik cieszył :-)

Czekam na dobre rady dotyczące czynności, narzędzi.

Założenie trawnika zlecę firmie, planowany trawnik to jakieś 480 m2, na pewno będzie siatka na krety, z warstwą 10 cm przesiewanej ziemi o właściwym PH plus system nawadniania. Kształt prosty ( łatwiej się kosi ), bez udziwnień ( szpaler tuj i inne iglaki ). Kosiarka będzie elektryczna ( bez zabaw z benzyną, olejem ) tylko jaka ? Czytałem o nawożeniu pokostem, wygląda na to że to ułatwia sprawę, tylko czy się sprawdza ? Na razie wiem że nic nie wiem.

Jeśli zakładanie trawnika zlecasz firmie a nie robisz samodzielnie, to odpuść sobie obciążanie głowy jeszcze tym :)

Pokostem nawożenie?? chyba coś nie teges...

Kosiarka elektryczna to najgorsze z możliwych rozwiązań... 480m2 to jakieś 40 minut koszenia kosiarką z napędem. Umęczysz się z tymi kablami a dobra kosiarka akumulatorowa kosztuje sporo.

Trzeba trafić w termin, to fakt. Może być wcześniej , byle nie przed samymi mrozami. Trawa po zabiegu powinna jeszcze delikatnie podrosnąć. i w razie potrzeby być skoszona. Ja koszę właściwie aż do sniegów momo że nie przyrasta jakoś cudownie.

Trawnik jest twardy właśnie przez zbyt długi brak koszenia. Trawa zdążyła zakwitnąć a to bardzo źle. Kłosy mają taką właśnie twardą łodygę. Ale najważniejsze to naostrzyć nóż bo rwiesz źdźbła.

Nie masakruj teraz trawnika tak niskim koszeniem. Łodygi po kwitnieniu i tak usuniesz dopiero wertykulacją. Koś na rozsądnej wysokości, podlewaj i nawoź. Czyli taktyka na przeczekanie :)

tez tak myslalem ... jest problem z koszeniem jak sie wyjezdza na troche dluzej ....

co do ostrzenia noza - mam kosiarke Oleo GV 53 TK ALLROAD PLUS - kupiona 11 miesiecy temu, kosi te 800-900m2

Wlasnie oddalem ja do serwisu na przeglad gwarancyjny proszac o naostrzenie noza. Dostalem odpowiedz, ze serwis mi tego nie wykona, bo uwazaja, ze:

- noze to w sumie za bardzo nie trzeba ostrzyc

- nadal (po prawie roku) wyglada OK

- oni zalecaja ostrzyc noz tylko jak ostrze bije albo jest pouszkadzane (np. kamieniami)

Rozumiem, ze pieprz@ glupoty ?

tez tak myslalem ... jest problem z koszeniem jak sie wyjezdza na troche dluzej ....

Mam chyba tę samą trawę co Ty tzn. Barenbrug Uniwersal (chyba bo moja się nie nazywa Trawnik Polski). I u mnie trawnik wygląda podobnie, trawa jest wyschnięta przy gruncie i ewidentnie wymaga wertykulacji. Ja jednak poczekam do wiosny bo trawnik młodziutki (siane koniec sierpnia roku poprzedniego). I też u mnie zakwitła, z tym, że ja nigdzie nie wyjeżdżałem. Chciałem zastosować Chwastox, a tam jak byk piszą, żeby stosować tydzień po ostatnim koszeniu i nie kosić tydzień po oprysku. Niestety dwa dni po oprysku (czyli dziewięć dni po koszeniu) zauważyłem kłosy na trawniku. Pech chciał, że akurat był okres mocnych opadów i musiałem z koszeniem poczekać jeszcze dwa dni. Nie spodziewałem się, że trawa zakwitnie tak szybko. Efektem są brzydkie grube łodygi.

• 4 weeks później...

Proszę o pilną poradę podczas nieobecności M.A.G.-a.

Trawnik założony 4 tygodnie temu. Stan jak na fotach - załamka generalnie... Prawie wszędzie trawa cienka, brązowa, niska.

- siatka na krety -10 cm,

- rodzime piaski gliniaste o PH 7 zmieszane z 1/4 torfu kwaśnego, co miało dać odpowiednie PH,

- czekane na chwasty 2 tygodnie, Roundup + pielenie,

- brak nawozu przed siewem,

- zasiane 17.06.2017 r. 20 g/m2 siewnikiem rotacyjnym na krzyż,

- zasypane ok. 3 mm piaskiem,

- zwałowane walcem 7 kg,

- podlewane systemem nawadniania - nie wiem czy dobre dawki - na początku było ciepło, to 3-4 razy na dzień, a aktualnie 2 razy/dzień (po 4 min. sekcja),

- przykryte włókniną białą cienką (wiatry, moje 2 koty, ew. ulewy) na 10 dni.

Dziś przejechałem kosiarką ustawioną na 7,5 cm - prawie nic nie zebrała.

Co jest przyczyną? Co robić? Czy mogę sypnąć nawozu (NPK czy jesiennego bez azotu, w jakiej dawce)?

18.07 5.jpg

18.07 6 oddalenie.jpg

18.07 6 zblizenie.jpg

18.07 8 oddalenie.jpg

18.07 8 zblizenie.jpg

Edytowane przez budowlany_laik

Proszę o pilną poradę podczas nieobecności M.A.G.-a.

Trawnik założony 4 tygodnie temu. Stan jak na fotach - załamka generalnie... Prawie wszędzie trawa cienka, brązowa, niska.

- siatka na krety -10 cm,

- rodzime piaski gliniaste o PH 7 zmieszane z 1/4 torfu kwaśnego, co miało dać odpowiednie PH,

- czekane na chwasty 2 tygodnie, Roundup + pielenie,

- brak nawozu przed siewem,

- zasiane 17.06.2017 r. 20 g/m2 siewnikiem rotacyjnym na krzyż,

- zasypane ok. 3 mm piaskiem,

- zwałowane walcem 7 kg,

- podlewane systemem nawadniania - nie wiem czy dobre dawki - na początku było ciepło, to 3-4 razy na dzień, a aktualnie 2 razy/dzień (po 4 min. sekcja),

- przykryte włókniną białą cienką (wiatry, moje 2 koty, ew. ulewy) na 10 dni.

Dziś przejechałem kosiarką ustawioną na 7,5 cm - prawie nic nie zebrała.

Co jest przyczyną? Co robić? Czy mogę sypnąć nawozu (NPK czy jesiennego bez azotu, w jakiej dawce)?

M.A.G jest online, wczoraj z nim rozmawiałem by tel.

A mam pytanie czy ten murek oporowy to z bloczków fundamentowych ? Nieźle wyglada.

Chwasty? Dzięki :)

To szałwia. Niedawno posadzona, małe sadzonki. W planie jest by się rozrosła i wypełniła tę przestrzeń.

Ogrodnikiem nie jestem, sadzimy czytając w necie - na pewno robimy błędy.

Żwir masz na glebie, czy agrotkanina pod nim? Ja na sporej części mam agrotkaninę, mimo jej wad, o których się dużo pisze. Pod rośliny wycinam koła w niej (na rozrośnięcie się rośliny) i sadzimy.

Ew. rozważ rośliny okrywowe.

Edytowane przez budowlany_laik

Chwasty? Dzięki :)

To szałwia. Niedawno posadzona, małe sadzonki. W planie jest by się rozrosła i wypełniła tę przestrzeń.

Ogrodnikiem nie jestem, sadzimy czytając w necie - na pewno robimy błędy.

Żwir masz na glebie, czy agrotkanina pod nim? Ja na sporej części mam agrotkaninę, mimo jej wad, o których się dużo pisze. Pod rośliny wycinam koła w niej (na rozrośnięcie się rośliny) i sadzimy.

Ew. rozważ rośliny okrywowe.

Na części żwir jest na włókninach, a na części na warstwie suchego betonu. Przyjedzie ekipa od trawnika to z nimi pogadam na temat chemii na te " kamyki "