Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla przypomnienia.

Trawnik 2 tygodnie temu:

18.07 6 oddalenie.jpg

Wysypany nawóz Yara Mila Complex 20 g/m2 zgodnie z zaleceniem M.A.G.-a.

Dziś:

03.08 2.jpg

2 tygodnie temu:

18.07 5.jpg

Dziś:

03.08 4.jpg

Dziś sypnięte 15 g/m2 nawozu.

Ktoś widzi różnicę? Ja widzę! Odjechałem taczką na drugim zdjęciu :)

No i wniosek - brakowało papu - nie nawoziłem przedsiewnie. Po rozrzuceniu nawozu widoczny efekt wystartowania trawy było widać 4 dni później.

Stara zasada - by trawa była ładna, musi:

- jeść,

- pić,

- chodzić do fryzjera i na solarium.

A 2 razy w roku pociąć się żyletkami :)

Poczekam 2 tygodnie, zobaczę co wyszło i zrobię ew. dosiewki.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym tygodniu trwa u mnie akcja trawnik, powierzchnia to około 280 m2 i na tym siatka na krety i system nawadniania.

- tydzień wcześniej wykonano oprysk chwastobójczy

- 4 osoby przez cały dzień widłami przekopywały teren i usuwały rośliny i resztki korzeni

- po całości pojechała glebogryzarka

- rozłożono system nawadniania ( problem z 1 elektrozaworem i opóźniona dostawa części elementów )

- montaż siatki na krety, do mocowania zamiast szpilek użyte dyble do styropianu elewacyjnego

- dostawa ziemi przesiewanej i rozwożenie po działce

CDN.

c9205bfa63ef2da5med.jpg

68c658c089a601ecmed.jpg

Dla przypomnienia.

Trawnik 2 tygodnie temu:

[ATTACH=CONFIG]394195[/ATTACH]

Wysypany nawóz Yara Mila Complex 20 g/m2 zgodnie z zaleceniem M.A.G.-a.

Dziś:

[ATTACH=CONFIG]394196[/ATTACH]

2 tygodnie temu:

[ATTACH=CONFIG]394197[/ATTACH]

Dziś:

[ATTACH=CONFIG]394198[/ATTACH]

Dziś sypnięte 15 g/m2 nawozu.

Ktoś widzi różnicę? Ja widzę! Odjechałem taczką na drugim zdjęciu :)

No i wniosek - brakowało papu - nie nawoziłem przedsiewnie. Po rozrzuceniu nawozu widoczny efekt wystartowania trawy było widać 4 dni później.

Stara zasada - by trawa była ładna, musi:

- jeść,

- pić,

- chodzić do fryzjera i na solarium.

A 2 razy w roku pociąć się żyletkami :)

Poczekam 2 tygodnie, zobaczę co wyszło i zrobię ew. dosiewki.

No i brawo ! Widać jeszcze braki w nawożeniu ale już ruszyła. Teraz będzie już tylko lepiej. Nawodnienie w taką pogodę ustaw nawet na 4-5 razy dziennie. Nie bój się nie spalisz trawy wbrew powszechnej opinii.

Jaki skład ma Twoj nawóz ? Bo widzę kilka wersji Yara Mila Complex na alle.

Najlepiej używać takiego

https://www.fungichem.pl/yara-mila-complex-hydrocomplex-25kg-12-11-18.html

W tym tygodniu trwa u mnie akcja trawnik, powierzchnia to około 280 m2 i na tym siatka na krety i system nawadniania.

- tydzień wcześniej wykonano oprysk chwastobójczy

- 4 osoby przez cały dzień widłami przekopywały teren i usuwały rośliny i resztki korzeni

- po całości pojechała glebogryzarka

- rozłożono system nawadniania ( problem z 1 elektrozaworem i opóźniona dostawa części elementów )

- montaż siatki na krety, do mocowania zamiast szpilek użyte dyble do styropianu elewacyjnego

- dostawa ziemi przesiewanej i rozwożenie po działce

CDN.

c9205bfa63ef2da5med.jpg

68c658c089a601ecmed.jpg

Dzieje się ! Zadziałał w końcu elektrozawór?

DLa młodego trawnika OK, czy jednak później nie lepszy taki z jednocyfrową zawartością fosforu ?

Np

http://allegro.pl/nawoz-compo-novatec-classic-12-8-16-3-25kg-i6615416283.html

Po 6 dniach prace nad trawnikiem zostały ukończone, teraz czekam na efekt tych zabiegów.

Muszę jeszcze delikatnie ustawić zraszacze, mam też pytanie czy nawadnianie 15 min. 0 6:00 i 20:00 wystarczy ? Czy profilaktycznie w okresie wzrostu puścić jeszcze trochę wody w ciągu dnia ?

bc2d026527e9994dmed.jpg

7059cb761d2f54d6med.jpg

Ustaw tyle startow na ile pozwala sterownik. 6 razy dziennie po 8-10 minut powinno pozwolic na utrzymanie gleby w ciągłym stanie wilgotności. To spowoduje ze nasiona szybciej skielkuja i kielki nie ulegną wysuszeniu. Pamietaj ze ostatnie odmiany z tej mieszanki zaczynają kielkowanie nawet po 6 tygodniach od siewu !

Pytanie o trawnik.. moj ogrod obecnie wyglada tak:

IMG_1059.jpgIMG_1060.jpg

Plan jest taki - w ciagu 1-2miesiecy nawiezc okolo 10-15cm ziemi (podloze jest gliniaste) na wiosne chcialbym zabrac sie za trawnik.

Czy obecne roslinki potraktowac jakims srodkiem i jak uschna to sie ich pozbyc przed nasypaniem ziemi? Czy moge smialo nasypac ziemie, wyrownac a na wiosne zajac sie tym co wyrosnie, wywidlowac/wygrabic uzyc glebogryzarki i zajac zakladaniem trawnika?

jakie powinno być dawkowanie tego nawozu Yara? ile na m2, to można wyczytać, ale jak często i czy ten tylko ten nawóz czy coś jeszcze?

jaki nawóz polecacie na jesień (od kiedy i jakie dawkowanie?)?

Jeśli pytasz o częstotliwość to bywa różnie w zależności od gleby. Na piaszczystch będzie to częściej nawet co 3 tygodnie a na gliniastych może wystarczyć co 5-6 tygodni. Nawozić należy kiedy zauważysz że trawa traci intensywny kolor.

jesienią natomiast wypróbowany i sprawdzony - Multigreen Autuno. Minusem jest cena. ale faktycznie wiosną lepiej te trawniki wyglądają. Termin zależy od pogody. Wrzesień/ pażddziernik.

Witam,

Po perypetiach z dwoma firmami ogrodniczymi postanowiliśmy sami założyć trawnik, niestety ostatni z czterech, ale może kiedyś tamte się wymieni ;) jesteśmy na etapie przejechania glebogryzarką po posianym poplonie i z wartswą żwiru. czekamy na chwasty, które wyrwiemy ręcznie, ale podejrzewam, że nie będzie ich dużo, bo odchwaszczany teren był regularnie. Kostkę - obrzeża, niestety położyła firma, która nie trzymała jednego poziomu trawnika. Moje pytanie jest takie.

Gleba pod trawę powinna być na wysokości kostki po której jedzie kółko kosiarki? Z drugiej strony tam gdzie rabaty ten sam poziom co trawy, żeby kora nie wysypywała się? ( jedna kostka wyższa oddziela )

Jeśli poziomy kostki są nie równe to czy tarwnik lepiej, żeby był lekko pofalowany czy od kostki robić poziom, a na środku górkę lub dołek?

Jak najlpiej te poziomy wyznaczać, sznurkiem i patykami? ;)

Czy rozsiać nawóz pod siany trawnik jeśli to będzie za 2-3 tyg? Jesienny czy normalny?

Nawodnienie też skopane, chcemy sami pod ten kawałek zrobić, ale może być to utrudnione z uwagi na czas, system to będzie Toro, gdyż taki już mamy, czy możecie polecić kogoś kto przygotuje profi projekt i gdzie kupić części?okolice Poznania. Pseudo firma ogrodnicza niestety nie przeniosła dokładnie z projektu obrzeży, czy mamy je pomierzyć dokładnie co do metra?czy przybliżone odległości wystarczą. I w jaki sposób to zrobić jeśli linia jest falowana i nie umiemy obsłużyć autocada choć go mamy ;P

będę bardzo wdzięczna za cenne rady, gdyż od miesiąca wertuję różne, strony www, książki, znajomych działkowiczów i fora i im dalej w las tym bardziej wydaje mi się, że mniej wiem ;) ta część ok 80 m. kw.

Witam Was

zalaczam 8 zdjec mojej dzialki;

http://imgur.com/a/E0wvu

szykuje sie do siania trawy, pytanie do Was; czy potraktowac w obecnym stanie trawe roundup-em i moge siac trawe (jezeli tak to po jakim czasie, jaki odstep czasowy?)

czy tez druga opcja; wykosic trawe jak do jak najkrotszej dlugosci i moge wchodzic z glebogryzarka i walcowaniem oraz sianiem?

prosze o podpowiedzi