Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Yara Vila jesienny: tlenek magnezu (MgO): 2%

Znów zwykły nawóz azotowy Yara ma 2,7% MgO, więc to chyba nie jest składnik wybarwiający trawę.

Z ciekawostek: mam 3 plamy ciemnozielone na trawniku z wyższą trawą - widziałem jak kot tam się załatwiał :)

Edytowane przez budowlany_laik

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do wyglądu trawnika, nie mam żadnych zastrzeżeń, jak z obrazka. Trawnik mały ale o skomplikowanym kształcie.

Jest jedynie parę małych zniszczonych punktów, w których trawa zbrązowiała i stała się bardzo cienka, pokręcona. Wygląda jak pukiel lekko kręconych włosów, na głowie piegowatego rudzielca. To raczej robota sąsiedzkich kotów, o ile pamiętam, to tam zbierałem ich nieczystości:mad:.

Przygotowałem właśnie Yara Vila jesienny, w najbliższych dniach posypię i trawa niech już zapada w zimowy letarg.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
czy u Was też w tym roku tak mokro? U nas woda stoi mimo dwudziestu paru dziur drenujących na dole ogrodu....czy w związku z tym jest sens wertykulować tej jesieni, czy lepiej poczekać na wiosnę?

W tym roku tyle padało, że tylko raz, i chyba niepotrzebnie, podlewałem trawnik. Trawa jest pożółkła, a mimo, że sportowa to prawie nie rosła. Ale ja mam wysoki poziom wody gruntowej, w tym roku była masakra.

a była nawożona?

Ogromne ilości wody wypłukują składniki pokarmowe.

Chyba, że żółknie z powodu nadmiaru wody - gnicia korzeni?

Nawoziłem co 3 tygodnie 0.5 kg na 45 m2. Obstawiam raczej gnicie korzeni. W narożniku działki woda wręcz stała na powierzchni. Na trawniku jest kilka zielonych plam wielkości piłki, w tych miejscach trawa normalnie rośnie, czy to może być spowodowane grzybnią pod trawnikiem?

Trawnik "przygotowany" został na zimę. Przed dwoma miesiącami wykosiłem i sypnąłem nawóz bezazotowy.

Teraz było dość ciepło i trawa podrosła nieco. Wczoraj postanowiłem jeszcze raz wykosić przed zimą, nie zaszkodzi? Trawnik wygląda dość dobrze, choć pojawiły się żółte źdźbła w niewielkiej ilość. Było sucho przy koszeniu.

Nie zaszkodzi to koszenie grudniowe?

Zalanie korzeni nie jest jedyną przyczyną żółknięcia.

Żółknięcie oznacza albo zagłodzenie albo uszkodzenie systemu korzeniowego.

A uszkodzenie może być wielorakie, poza gniciem to szkodniki, choroby.

Kluczowe pytanie - masz glebę nieprzepuszczalną, na której w tym roku stała woda po ulewach?

Poza tym ten trawnik nie wygląda źle. Gdyby trawa gniła miałbyś niejednorodne place bo różne gatunki traw w różnym czasie wykazywałyby zmiany, zależnie od stopnia wrażliwości na brak tlenu w podłożu.

Takie jednorodne tracenie soczystej zieleni to w większości przypadków za słabe nawożenie.

Edytowane przez Elfir

Zalanie korzeni nie jest jedyną przyczyną żółknięcia.

Żółknięcie oznacza albo zagłodzenie albo uszkodzenie systemu korzeniowego.

A uszkodzenie może być wielorakie, poza gniciem to szkodniki, choroby.

Kluczowe pytanie - masz glebę nieprzepuszczalną, na której w tym roku stała woda po ulewach?

Poza tym ten trawnik nie wygląda źle. Gdyby trawa gniła miałbyś niejednorodne place bo różne gatunki traw w różnym czasie wykazywałyby zmiany, zależnie od stopnia wrażliwości na brak tlenu w podłożu.

Takie jednorodne tracenie soczystej zieleni to w większości przypadków za słabe nawożenie.

Mam glinę, sporych ulew nie pamiętam. Woda nie stała na działce, z racji realizacji ogrodu latem posiana trawa była mocno podlewana. Może korzenie są zbyt krótkie by ogpowiednio odżywićroślinę? Mam problem z tylko jednym rodzajem trawy bo drugi utrzymywał odpowiednią barwę. Trawnik w sezonie był dwukrotnie nawożony i raz jesienią. Ogrodniczka po konsultacjach podejżewa, że spora ilość margla w glebie może przyczyniać się do takiego stanu rzeczy.

7,5 to zdecydowanie za dużo.

Tobie nie pomoże, ale rada dla innych posiadaczy margli - kwaśny torf + siarka pylista. Siarkę pylistą najlepiej przekopać pod docelowym podłożem dla trawnika, aby margiel nie zobojętniał podłoża pod trawnik, a torf kwaśny wymieszać z piaskiem i glebą jako wierzchnie 10 cm pod trawnik.

U ciebie sprawdziłoby się nawożenie nawozami dolistnymi, póki nie zbijesz pH - ponieważ są wchłaniane przez liście, nie zdążą się uwstecznić w glebie.

Edytowane przez Elfir

Teraz nie ma sensu nawozić.

A nawóz dolistny jest w płynie.

Masz ogrodnika na miejscu - widać, ze kompetentna.

Pogadaj z nią co możecie jeszcze zastosować?

Pylistą siarkę można stosować nasypowo, ale ona bardzo wolno reaguje z glebą. Więc do zastosowania, ale bez liczenia na natychmiastowy efekt.

Można wymieszać ją z piaskiem i zastosować głęboką aerację (w sensie specjalnym urządzeniem a nie butami z kolcami).