Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli metodą prób i błędów doszedłem do tych samych wniosków. Na ile w Gardenie ustawiasz rozsiewanie, chodzi mi o cyferkę, mam chyba taki sam siewnik.

Siewnik masz moze taki sam, ale nawoz inny :)

A rozne nawozy maja różnej wielkosci granulki.

Ja mam pozycję nr 4 dla Novatec Classic.

Ale kiedy mialem Multigreen Classic Printempo siewnik ustawiony był na 3, bo granulki były mniejsze.

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Siewnik masz moze taki sam, ale nawoz inny :)

A rozne nawozy maja różnej wielkosci granulki.

Ja mam pozycję nr 4 dla Novatec Classic.

Ale kiedy mialem Multigreen Classic Printempo siewnik ustawiony był na 3, bo granulki były mniejsze.

Masz rację, teraz kupiłem ten :

http://vila-nawozy.pl/produkt/21/nawoz-do-trawnika-pro-complex-25-kg.html

Poprzednio miałem ten, i miał moim zdaniem spore granulki :

http://www.yara.pl/crop-nutrition/products/yaramila/6114-yaramila-complex-Remove/

Na nawozie mistrzowski trawnik było podane ustawienie siewnika.

• 4 weeks później...
Trawa siana wiosną. Niestety część trawy nie wzeszła / została wywiana przez wiatr. Reszta ładnie się rozkrzewiła i była wielokrotnie koszona. Jest jednak trochę rzadka. Koszę minimum raz w tygodniu. Nawadnianie jest. Nawożę regularnie. Jak dosiać trawę aby nie została wciągnięta przez kosiarkę ?

I ja zwracam sie z prosba o porade. Zakladamy trawnik.

Nawiezlismy kompost, poczekalismy na chwasty. Wszystko co sie dalo wyrwalam recznie.

Nastepnie przekopalismy glebogryzarka i wstepnie wyrownalismy teren.

Wczoraj zostaly ulozone elementy architektury ogrodowej.

Pozostalo dopiescic wyrownywanie terenu.

Zauwazylam ze z ziemi zaczely wyrastac malutkie chwasciory, a planowalismy sianie trawy na weekend. Co w tej sytuacji zrobic?

- probowac wszystko recznie usunac i w weekend siac trawe.

- uzyc roundapu,dzis lub jutro i w weekend posiac trawe. Czy 3 dni przerwy miedzy herbicydem a sianiem sa ok? Czy te malenkie chwasciory moga zostac w glebie?

I kiedy wysypac w tej sytuacji nawoz? Po herbicydzie? Wystarczy np 2 dni przed sianiem?

Trawa siana wiosną. Niestety część trawy nie wzeszła / została wywiana przez wiatr. Reszta ładnie się rozkrzewiła i była wielokrotnie koszona. Jest jednak trochę rzadka. Koszę minimum raz w tygodniu. Nawadnianie jest. Nawożę regularnie. Jak dosiać trawę aby nie została wciągnięta przez kosiarkę ?

Ponawiam pytanie

Jak powinno się podlewać młodą trawę przy obecnej pogodzie?

Posiana została 8 dni temu, od 2 dni trawa jest widoczna. Z jednej strony powinno się utrzymywać wilgotną glebę (czyli podlewać ze 3 razy dziennie), z drugiej strony czytałem, że nie dobrze jest podlewać trawę w mocnym słońcu (dla trawy która już wyrosła).

Próbuje walczyć z wiechliną roczną na moim trawniku, do tej pory ograniczyłem podlewanie ( chwast podobno lubi wilgloć ), nawożenie ( podobno trzeba ograniczyć azot ) i kosiłem nisko raz w tygodniu. Efektów brak. Na pewno nie pomaga mi to że działkę mam wśród sadów / pól i nasiona są nawiewane.

Trawnik wygląda słabo z powodu słońca i upałów, dlatego wczoraj skosiłem trawę, użyłem nawozu i obficie podlałem. Inna szkoła mówi, że jeśli trawnik wzmocnimy to chwast nie będzie miał miejsca na ekspansję. Nie bardzo w to wierzę ale sprawdzenie mnie nic nie kosztuje. Podobno w tej walce pomaga oprysk Stomp, skorzystam z niego w ostateczności.

Użyłem nawozu Vila Yara nawóz do trawników PRO-COMPLEX, granulki mają spory rozmiar i w siewniku Gardeny od poziomu 4 zaczęło coś sypać. Na trawnik poszło 10 kg nawozu zamiast zalecanych 5 kg, a to dlatego że chodziłem z siewnikiem prostopadle i równolegle.

Jakie nawozy z niewielkimi granulkami polecacie ?

• 2 weeks później...

Wiem że było wiele razy w tym watku ale dla uściślenia...

Mam zaledwie 250m2 do zrobienia. Teren przekopany ręcznie z 3 miesiące temu, teraz rosnie troche mieszaniny chwastów i dzikiej trawy. Tydzien temu nawiozlem troche ziemi ogrodowej w miejsca gdzie byly miejscowe obnizenia terenu. Odczekam jeszcze kilka dni bo po obecnych deszczach na pewno szybko pokażą sie chwasty i przelece wszystko herbicydem.

Po tygodniu zamierzam glebogryzarką przejechać calość i wyrównać grabiami. Po tym rozumiem że następny ktok to nawoz i walec? Siać moge od razu po walcowaniu czy coś pominalem? Jaką metodą polecacie na przykrycie nasion? Jedni pisza o grabieniu, inni o rozrzuceniu nowej ziemi nawet ręcznie z taczki.

Potem podlanie i czekanie tak? Czy walec po sianiu?

Taka trawa może być: http://allegro.pl/trawa-ogrodowa-rekreacyjna-wiosenna-promocja-10kg-i7282776616.html ?

Życica wielokwiatowa westerwoldzka to sie na pasze nadaje.

Wiec jak masz jakac owieczkę... :)

http://sprzedaznasion.pl/sklep/trawy-pastewne/zycica-wielokwiatowa-westerwoldzka-kajana-c1-nasiona/

Kup cos takiego, lub z podobnym składem

http://e-hortico.pl/pl/p/TRAWNIK-POLSKI-UNIVERSAL-5-KG-trawnik-rekreacyjny/1019?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc

Ja nasiona przykrywalem grabiac ziemie cienkimi grabiami "ząbkami"

Wazne, zeby nie ciagnać grabiami zadnych smieci, tylko wzruszac ziemie.

Mozna potem wywalcowac, szczegolnie, jesli wiatr wywiewa nasiona.

Edytowane przez fotohobby

• 4 weeks później...
Po długich poszukiwaniach odpowiedniej mieszanki trawy zdecydowałem się na trawę Trawnik Polski GAZON. Obszar trawnika to ok 500m2. Proszę o podpowiedź co będę potrzebował do pielęgnacji trawnika. Na pewno nawóz, ale jaki i ile? Chciałbym od razu mieć zapas na rok. Zraszacz pulsacyjny do ogrodu, trawy wbijany. Co jeszcze mi się przyda? Chciałbym zrobić od razu większe zamówienie.

Siewnik, środek na chwasty dwuliścienne.

Nawóz NPK 25kg i z 10kg PK

Wertykulator i kosiarkę :)

Możesz polecić jakiś konkretny nawóz NPK i PK, Chodzi mi o firmę. Strasznie dużo tego, a różnią się jakością i składem. Kosiarkę kupię na przyszły sezon:)

Jaki zraszacz ogrodowy polecacie?

- ZRASZACZ OGRODOWY PULSACYJNY METALOWY

- LINIA KROPLUJĄCA 15MB PŁASKA WĄŻ ZRASZACZ OGRODOWY

- Rain Bird Zraszacz - Statyczny Wynurzalny

sens ma wyłącznie automatyczny system nawadniania.

Żadnych tam węzy i spryskiwaczy. Nie jesteś w stanie prawidłowo podlać większego trawnika w taką suszę i upały. Poza tym musiałby zrezygnować z wakacji poza domem.

Nawóz - Yara mila Complex.