Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak założyć trawnik na miejscu na którym był świerk?

drzewo usunięte, korzeń wyfrezowany 30cm poniżej poziomu gleby. Wybrałem ziemi tyle ile się dało.

Na to pójdzie ziemia ogrodowa. Czy trzeba to jakoś specjalnie nawozić czy można siać?

Jakie nasiona kupić jeśli nie mam pojęcia jakie zostały użyte na trawniku wokół?

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir, mam problem z grzybami na trawniku. Miedzian nic wiele nie pomógł, zaczyna ich być co raz więcej. Zaproponowano mi spryskać trawnik topsinem 60ml/10 litrów wody. Co o tym myślisz?

Kumpel, który zakłada ogrody powiedział, że wybił grzyba Huwa Sanem

Niestety przegrywam tą walkę....

Wyrywamy z Żoną te chwasty od tygodnia po 2 h dziennie ale końca nie widać...:sick: trawnik 18 arów więc trochę tego jest.

Muszę się jakoś wspomóc, znalazłem taki środek Puma Universal 069 EW czy ktoś z Was go używał? Jakieś doświadczenia ewentualne inne pomysły na walkę z chwastnicą ....

Mam informację, że Puma da radę, ale zabije też wiechlinę łąkowa w trawniku, jeśli jest w mieszance.

• 2 weeks później...

Teraz to już po ptakach ale napisze, może ktoś potwierdzi moją teorie.

Zakładałem trawnik 3 tygodnie temu, przygotowałem cały obszar (jakies 300m2) w ten sam sposob. Siałem pasami po okolo dwa metry szerokosci, nastepnie przysypywałem cieniutko czarmoziemem i następny pas. W polowie tej roboty zaczeło niezle padać więc drugą połowe dokonczyłem nastepnego dnia. I teraz po okolo 3 tygodniach od wysiania ta pierwsza połowa bardzo ładnie sie zazieleniła, plamy gdzie trawa gorzej wzeszla są naprawde malutkie i jest ich może z kilka. Natomiast ta druga polowa ktora byla wysiana i przygotowana w ten sam sposob wzeszla bardzo słabo, mniej wiecej polowa powierzchni ma tylko pojedyczne źdzbła, w ogóle wygląda to bardzo biednie. Robie w tym tygodniu dosiewke w najgorszych miejscach czyli prawie wszedzie.

Jaka jest przyczyna że na tje drugiej cześci jest tak źle? Moje przepuszczenie to że deszcz bardzo zbił glebę i zrobić taką ala skoróbke i nasiona nie chciałby na tym wyrastać ? Co moglo być jeszcze nie tak ?

• 2 weeks później...

Czy może ktoś ma do odsprzedania 1 kg nasion Kiepenkerl Majestic Classic, w ofercie znalazłem opakowania 10 kg a takiej ilości nie potrzebuję. Sa w ofercie też opakowania 1 kg, ale w Niemczech i nie wysyłają do Polski.

Chyba, że mogę kupić opakowanie nasion do dosiewki z tej firmy i pomimo troche innego składu dużej różnicy nie będzie ?

• 4 months później...

Cześć jak najlepiej oddzielić trawę od kamieni tak aby kosząc nie wpadały pod nóż . Aktualnie nie kosze czesci trawy i przez to dziko rośnie :) palisady jak poniżej raczej niezbędna pasowały wokół domu

F0278264-F6AD-4346-8B94-3DB484A830A8.jpg

Położyłem palisady z najazdem ale niestety kosiarka i także większości miejsc nie kosi , przez to trawa przyctych palisadach jest długa i brzydka jak to ogarnąć czy przekopać z 5cm pas trawy od palisad czy jest jakiś inny sposób ?

8EB0E430-FCC0-4A68-AF08-DD1DE64767CF.jpg

• 3 months później...

Witam

Bardzo Was proszę o pomoc.

Zakładam swój pierwszy trawnik. Po długich zastanowieniach zdecydowałem się na mieszankę Barenbrug Bar Fescue (trawa golfowa) o następującym składzie:

Festuca rubra litoralis 20% (BARPEARL)

Festuca rubra litoralis 20% (BARCROWN)

Festuca rubra commutata 9% (BARGREEN)

Festuca rubra commutata 21% ( (BARGREEN II)

Festuca rubra commutata 30% ( (BARLINEUS)

Nie wiem, dlaczego w mieszance znajduje się Kostrzewa czerwona kępowa oraz półkępowa, skoro według producenta, powinna być to Kostrzewa czerwona kępowa (50%) oraz rozłogowa (50%). Ale nie o to chciałem spytać.

Mam wrażenie, że dokonałem niewłaściwego wyboru, a trawa niestety została już wysiana.

Było to moje drugie podejście (przy pierwszym siewie, ulewa zmyła mi praktycznie 90% nasion). Na chwilę obecną trawa nie zaczęła jeszcze kiełkować (jedynie pojedyncze plamki, które są wynikiem nagromadzenia się nasion po pierwszym wysiewie).

I tu pojawia się moje pytanie. Jest to trawnik przydomowy. Mam dwójkę dzieci, więc na pewno będzie w jakimś stopniu eksploatowany.

Przedstawiciel Barenbruga stwierdził, że jeśli nie będę na trawie rozgrywał meczów piłkarskich ,trawa wytrzyma deptania. Czytając jednak Wasze komentarze, mam co do tego wątpliwości.

Pomóżcie i poradźcie coś proszę. Czy teraz, na etapie, kiedy trawa jeszcze nie wykiełkowała, powinienem dokupić i np dosiać życicę trwałą, żeby całość wzmocnić? Czy jednak zaryzykować i poczekać co z tego wyjdzie?

Trochę mnie to podłamało, bo za mieszankę zapłaciłem niemałą kwotę.

Jak myślicie, jest szansa, że coś z takiego trawnika będzie?

z góry dziękuję i pozdrawiam

Kuba