Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Perz i mlecze (u mnie były problemem) wytępiłem środkami chemicznymi, których nazw nie pamiętam, ale informacje można otrzymać w każdym większym sklepie ogrodniczym. Natomiast istnieje inne - mniej znane rozwiązanie - zastosowanie biowłókniny. Rozwiązanie takie bywa przydatne szczególnie na mniejszych powierzchniach (chodzi o koszty), ale przy zastosowaniu takiej opcji mamy z głowy wszelkie chwasty, a trawnik wygląda rewelacyjnie. Odsyłam do strony http://www.travasystem.prv.pl

Pozdrowienia dla wszystkich

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Was serdecznie! Pytanie do forumowiczów z Krakowa i okolic: gdzie moge kupić nasiona trawy ogrodowej, dobrej jakości i za dobrą cenę? kompletnie sie nie orientuję. słyszałam też, że popularna robi się trawa w rolkach...będę wdzięczna za ewentualne adresy czy wskazówki :)

Witam,

Mam zagarniety na jesien przez spychacza humus. Niestety pod spodem sa powyrywane, calkowicie wysiane lebiody, stara trawa i inne zielska. Czy moge na tak przygotowany teraz siac trawe czy tez powinnam poczekac az wzejda chwasty i jak beda male to je wyrwac i dopiero wtedy zasiac trawe?

A moze po wyrosnieciu chwastow potraktowac jekims srodkiem typu roundup (chyba tak to sie pisze) ?

Ale boje sie ze wtedy to juz i trawa moze mi nie wyrosnac.

Chcialabym pod koniec lata miec juz ladny trawnik, an ktorym bedzi emozna sie rozlozyc z lezaczkiem.

Prosze rowniez o sugestie co do gatunku trawy, zeby byla gesta, zielona i po prostu ladna. Nie chce eksperymentowac, jak moja siostra, ktora kupila cos, z czego wyrosla rzadka i pozolkla trawa, ktora cala poszla w zdzbla z nasionami.

bede wdzieczna za porady,

Pozdrawiam

Anula

Jeżeli macie ziemię zepchnieta przez spychacz czy zaoraną to i tak przed zasianiem traw musicie dobrze przygotować podłoże - można czekać aż wyrosną chwasty i wtedy je niszczyć ( mechanicznie czy chemicznie) ale potem znów konieczne będzie mieszanie gleby, grabienie itp... zabiegi które wyciągną na swiatło nasiona chwastów - a to podudzi je do wzrostu...

Sądze więc że powinniście dobrze przyfgotować podłoże pod trawnik wysiać nasiona traw a z chwastami walczyć jak już trawa bedzie - wyrywając młode chwasty przed wzejściem traw ( można sie tak bawić na małej powierzchni) albo niszczyć chwasty przez częste koszenie jak juz trawa wzejdzie.

• 2 months później...

Witam,

Zawsze chciałem mieć ładny trawnik wokół domu. Teraz próbuję to marzenie zrealizować. Teren był mocno pofałdowany (koleiny po ciężarówkach, dawna miedza itp) - po kilku zabiegach typu talerzowanie i bronowanie jest całkiem nieźle ale ciągle nie to. Pozostały łagodne nierówności. Jak sobie z nimi poradzić? Kto z Was przygotowywał teren pod duży trawnik? - jak to robiliście?

Grabić, podlać i odczekać. Grabić, podlać i odczekać. .......aż ziemia ulegnie.

Czynności te powtarzać aż powierzchnia będzie równa czyli taka jaka Cię zadowoli.

Wał to raczej po siewie trawy.

Moim zdaniem grabienie pozwala uzykać powierzchnie tylko pozornie równą - gdy zależy mi na niemal idealnie równej powierzchni używam np. palety ... do palety dowiązuje sznur, na palete wrzucam np: bloczek fundamentowy żeby była cięższa, zaprzębam do palety pracownika i jazda...;)

Jeżdząca paleta "ścina" najmniejsze góreczki w nadmiar ziemi wsuwa w dołeczki, potem wałowanie, grabienie...itd...

A potem jest już tak równo że można nawet kłaść terakotę...;)

Jatola ma rację. Robiłem podobnie. Ciągałem zbite pod kątem prostym dwie deski(jak grabie, ale 2 metrowej szerokości). Podlewałem, czekałem,ciągałem dechy, podlewałem, czekałem, ciągałem dechy. Gdy było równo poczekałem 2-3 tygodnie aby wzeszły chwasty i spryskałem Randapem.Po tygodniu wysiałem trawę.

Moze masz w rodzinie kogos kto chce stracić troche na wadze to mozesz go zaprzac.

Ja spróbuje wynajac traktor z pługiem, glebogryzarka i brona jak pojeżdzi troche to jest szansa ze bedzie równiej. Mam ciut wiecej do wyrównania a wlasnie spychaczem mi rozplantowali na tym ziemie. Czekam az sie ulezy i zgnije zielsko pod nia i wpuszczam traktor.

• 3 weeks później...

ja w poprzednim domu zrobiłem tak (pomimo, że kilka osób mi to odradzało - nie mieli racji... :D ):

najpierw traktor z pługiem wszystko dokładnie przeorał, potem glebogryzarka (bardzo dokładnie rozdrobniła ziemię) a potem za traktor facet zaczepił bardzo grubą deskę tzw "forszt" (deska gr 6 - 8 cm i długości jakieś 5 m) i wyrównywał teren we wszystkie strony. Później trochę poprawek grabkami i ręczne sianie trawy - wyszło naprawdę cudnie!!!

...ale niestety (a może stety) sprzedaliśmy ten dom i dudujemy nowy; nasza działka nie jest duża bo 10,5 ara ale wiem, że zrobię podobnie :wink:

• 2 weeks później...

Rbit, żadnego turlania.

Agnes nie chciała tupać na deseczce, jest na to rozwiązanie :lol: .

Dużą deseczkę kroimy na mniejsze. Jak się gril rozkręci to nową zabawę inicjujemy 8) .

Deseczki sznureczkami do butów, jamnik z disco na full power i mamy:

"Gorączkę sobotniej nocy"

Goście :o

My trawkę w nasionkach tylko na klepisko dorzucamy. 8)

A sąsiedzi, którzy się nei przyłaczyli :evil: .