Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie chcąc zakładać nowego wątku postanowiłem dołączyć do tego :) Wysiałem na jesień barenbrga sportowego (orginał) , dość długo czekałem na efekt (prawie 4 tyg) i zdążyłem nawet skosić kilka razy, oczywiście przed założeniem trawnika ziemia została podsypana nawozem. Wszystko było pieknie do maja tego roku, trawa pomimo regularnego koszenia (dość nisko raz na tydzień) zakwitła :( - puściała pędy, zrobiła się łykowata i teraz obserwuję, że zaczyna żółknąć. Było pieknie, delikatnie zielono, obecnie jest łykowato, żótawo a pędy zaczęły roznąć jeszcze szybciej niż sama trawa. Co robić moi drodzy forumowicze ? podlewać i czekać czy przymierzać się do założenia nowego trawnika ?

Tak na moje, jeszcze mało co doświadczone, oko to za rzadko kosisz - raz na tydzień trochę długo, ja swoją koszę co 3 dni, a przyczyną żółknięcia może być brak nawozu.

Nawoziłeś na wiosnę, bo piszesz tylko o jesieni?

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kupiłam wczoraj nawóz z firmy Sumin przeciwko żółknięciu źdźbeł trawy. Użyję go za jakiś tydzień, bo 3 tygodnie temu podsypywaliśmy hydrocomplexem.

Acha, ta dosiewana trawa zaczyna powoli wzrastać. :D

Sypałaś Hydrokomplex przed wzejściem trawy? To chyba coś nie tak.. :-? .

Nie chcąc zakładać nowego wątku postanowiłem dołączyć do tego :) Wysiałem na jesień barenbrga sportowego (orginał) , dość długo czekałem na efekt (prawie 4 tyg) i zdążyłem nawet skosić kilka razy, oczywiście przed założeniem trawnika ziemia została podsypana nawozem. Wszystko było pieknie do maja tego roku, trawa pomimo regularnego koszenia (dość nisko raz na tydzień) zakwitła :( - puściała pędy, zrobiła się łykowata i teraz obserwuję, że zaczyna żółknąć. Było pieknie, delikatnie zielono, obecnie jest łykowato, żótawo a pędy zaczęły roznąć jeszcze szybciej niż sama trawa. Co robić moi drodzy forumowicze ? podlewać i czekać czy przymierzać się do założenia nowego trawnika ?

Jesteś pewien, że te pędy to trawy? :roll: Niektóre chwasty są łudząco podobne.

A jak się narzuca ziemię z nasionami to nie robią się góry i doliny :-? ?

najłatwiej nasypać ziemi do np. skrzynki plastikowej z otworami i przesiewać ziemie na wysianą trawę (sypiac ok 1-2cm). potem zwałować , lać wode i czekać na efekt.

Jeżeli ziemia zbyt ciężka lepiej zastosować np. substrat torfowy. Poza tym ma on ta zalete ze nie wymaga przez kilka pierwszych tyg. nawożenia. Sprawdzone empirycznie - tak przykryta trawa szybciej wzejdzie i ma ciemniejszą barwę.

http://foto0.m.onet.pl/_m/1b41b69d62c75fad9b3308140c110108,5,19,0.jpg

U mnie jest podobnie,nierównomierne sypanie nawozu,lub co gorsza trawa miejscami przenawożona /też potrafi się robić żółtawa.

Recepta:lać,lać,lać wodę w tą suszę.

http://foto1.m.onet.pl/_m/faeaf230f321a96982987ba3f5cf4775,5,19,0.jpg

Moim zdaniem trawa usycha w tym miejscu

http://foto2.m.onet.pl/_m/9e07aab503cc0bdc6d9d0295526081f6,5,19,0.jpg

Wygrabić zeszchły "filc" areatorem lub grabkami,podlać spróbować nawieźć,polecam floravit.

Ja bym tak zrobił,u mnie się sprawdziło.Może ktoś inny ma jednak inną receptę...

wstaję codziennie o 3.30 i podlewam trawniki, bo wieczorem jest u nas kiepskie ciśnienie wody. Trawa była nawożona tylko raz hydrocomplexem, niewiele się po nim zmieniło. Niby podlewamy, ale za kilka godzin ziemia jest sucha. Teraz wypatruję chmur deszczowych i ...nie mogę się doczekać. :roll: :wink:

Grabiliśmy wertykulatorem (specjalnie kupiony) i do tego ręcznie grabkami....

Na pierwszym zdjęciu widac,że 90% trawnika jest o.k. tyle,że podejrzewam nierównomiernie nawiezione.Ten fragmencik w lewym górnym rogu ,który pokazany jest potem na zdjęciach poniżej,moim zdaniem obsycha...

Zamiast hydrokompleksu polecam Floravit.Po doświadczeniach sąsiada /wieloletnich/ z róznymi nawozami polecał wyłącznie Floravit...z tym,że nalezy się liczyć z tym,że co 5-7dni trawa do koszenia tak szybko odbija...

ziemie jest u nas troche gliniasta. Podejrzewam, że to co lejemy to po prostu jak zraszanie, a nie podlewanie. Jeśli nie przyjdzie porządny deszcz to (....) to wszystko trafi :roll:

KOszenie to akurat nie problem. Dodatkowo uruchomimy studnię i będziemy podlewać wodą z przydomowej oczyszczalni.

jak masz gliniastą ziemię to powinna dobrze trzymać wodę, ja mam piaski i wszystko momentalnie przelatuje:(

A co do trawnika, to się nie znam:((( sama raczkuję w tym temacie (2,5 tygodnia temu sialiśmy po raz pierwszy), dla mnie (czyli laika) wygląda na przesuszoną i tak jak pisano wcześniej - nie wygrabiony filc. A może za gęsto była siana? A planujesz coś z tymi miejscami, gdzie trawa nie wyrosła? Bo u nas też takie są, i nie wiem, czy się rozkrzewi, czy dosiewać

P.S. pojęcia nie miałam, ile dla trawy znaczą podlewanie i nawożenie:( Przedtem mieliśmy trawo-koniczyno-chwasto coś tam:) i wystarczało koszenie...

A ten „filc" to nie chroni Waszym zdaniem ziemi przed wysychaniem :wink:

Co Wam przeszkadza ten filc (stara trawa), zwłaszcza, że macie problemy z podlewaniem :wink: .

Jeżeli trawa dostanie odpowiedieniej wilgoci i pokarmu to i filcu nie będzie widać :) . Zaschnięta trwa w trawniku spełnia podobną rolę w zakresie utrzymania wilgoci jak kora na ziemi pod roślinami.

U mnie trawnik ładnie rośnie ale żadnego filcu nie wygrabiam, chociaz jest go sporo (pod zieloną trawą niewidoczny :) ).

..

Czy wałować trawnik po pierwszym koszeniu? Spotkałam się z taką poradą na stronie chyba Leroy. Mnie by to pasowało, bo muszę podosiewać trawy (są miejsca gdzie nasiona nie wykiełkowały), ale boję się, że zniszczę sobie to co już wyrosło.

Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby nie wałować jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości do zasadności takiego zabiegu ;)