Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i posiałam, dzisiaj. Kiedy mogę się spodziewać, że coś będzie widać?

Mieszanka trawnikowa skomponowana jest z różnych gatunków traw, które wschodzą w róznym czasie. Niektóre po tygodniu, inne po 3-4 tygodniach. Za tydzien (jeśli nie będzie zbyt zimno...) powinno już być "coś" widać, natomiast przez 4-5 tygodni od wysiania mogą jeszcze być widoczne "placki".

Hmmm... niby teraz najlepsza pora, ale u nas po wysianiu nasion jakieś 1,5 tyg. temu nic nie widać. Nic kompletnie nie kiełkuje. Zrobiłam "próbkę" w domu, w doniczce i trawkę dziś musiałam przystrzyc, bo już była spora. Oczywiście niektóre nasiona dopiero kiełkują, czyli prawidłowo. A te na dworze nic. Wiem, że jest zimno, ale się zastanawiam, czy przed zimą w ogóle ma to szanse wzejść, bo ocieplenia nie widać, jeśli już to jakieś 1 - 2 dniowe.

Jedną część trawnika zakładaliśmy mniej więcej w tym terminie, bo Małaż sie uparł, pozostałe części no wiosnę, bo ja sie uparłam. Trawnik Małża wyglądał słabo po zimie, mój wiosenny dogonił zakładany jesienią, trawa na " moim” zeszła szybciej i równiej i co najważniejsze, ja miałam szanse wyrównać podłoże któro przez zimę poosiadało. Śnieg też nie był litościwy dla trawnika, biedna młoda trawka została miejscami przygnieciona przez zaspy, które na przedwiośniu zamieniły się w kodowe tafle. Dodatkowo ptaki przed zima są u nas bardziej żarłoczne i powyjadały dużą część nasion, no i jeszcze sprawa suki, która całą zimę nie mogła swobodnie biegać po nowym trawniku, szczególnie jej niszczycielskie działanie były widoczne na przedwiośniu. Wiosną poszło mi jak z płatka, było wilgotno i ciepło, pierwsze koszenie było wspólne na” moim” i Małża trawniku. Ja jeszcze jesienią dałam obornik, zostawiłam glebę w ostrej skibie, a wyrównywaniem zajęłam się bardzo wczesną wiosną , miałam czas na osiadanie podłoża. Małż tego wszystkiego nie zdążył zrobić, efekty są widoczne do dziś, moja trawa jest lepiej odżywiona, równiejsza. Małż posiłkuje się nawozami znacznie częściej niż ja, wchłanianie wody w podłoże też jest inne, bo ja sobie podłoże zdążyłam rozluźnić, on siał na tym co miał. Ja po wałowaniu to mam pole golfowe, Małż nigdy takiego efektu nie uzyskuje, bo podłoże jednak siadło. Opłaciło się bardzo długo przygotowywać podłoże, od czasu tego doświadczenia staje po stronie siewu wiosennego. Nie ma to jak dwie uparte osoby w jednym ogrodzie :lol: .

Ja posialem próbnie trawnik - mieszanka Diana i Stadion - http://www.agro-land.pl/produkty.html - (ok 25m2) 6wrzesnia w sobotę a już w nastepnym tygodniu w czwartek 11go wyszly pierwsz zielone "źdźbła". Na chwile obecna trawnik juz zielony na wys 2-3 cm, ale sa jeszcze puste place - głównie pod samym budynkiem (tam trzeba gesciej wysiac??) Mam do obsiania jeszcze ok 100m i zastanawiam sie czy mozna jeszcze teraz... ??

Wiesz Irma, troszkę przeżywam ten Twój trawnik :-?

tak na pewniaka poradziłam, a teraz pogoda pod psem,

a i mokka opisała swoje doświadczenia....

ale mimo wszystko mam nadzieję że będzie dobrze :roll:

specjalnie przewertowałam Galerię Soniki , i znalazłam, że ona siała ok. 15 września ....

a przecież wszyscy wiedzą jaki trawnik ma Sonika

a, jeszcze jedno , pogoda ma się poprawic za parę dni :roll:

a ziarenka to i parę tygodni mogą poczekac z kiełkowaniem

pozdrawiam

ps

pewnie że się podoba, może w końcu się ujawnię 8)

Mój był siany przed tym chłodem. Trawa wzeszła i po tych deszczach to już calkiem zielono mam.

Natomiast trawniki zakładane w tym roku wiosną i latem wyróżniają się na działce soczystą zielenią. Wyglądają jak pomalowane farbą, wręcz nierzeczywiste. To pewnie zależy też od gatunku traw bo to już inne mieszanki. :roll:

Irmo czekaj, daj jej jeszcze troche czasu.

Witajcie :)

mam dokładnie te same zmartwienia, że trawa nie wschodzi... i co z nią dalej będzie...

wysialiśmy 31 sierpnia... mieszanka "trawniki polskie" uniwersalna...

gleba gliniasta, nawieziona trochę taka czarna ale tez gliniastawą :wink: wszystko wyrównane grabiami, wałowane, potem grabione, wałowane, potem deską jeszcze równane, grabione, wałowane, grabione, zasiane, wałkowane... podlewane jak nie padało...

tak było mniej więcej...

no i po tygodniu pojawiły się małe źdźbła, ale nie na całej powierzchni... placami pojawił się zielony "nalot" jak sie patrzyło z daleka...

10 września wyjechalismy na 2 tygodnie, rodzice podlewali pod nasza nieobecność, ponoc było bardzo zimno...wrócilismy i jestem załamana :(

tam gdzie wtedy był "nalot" jest taka trawka 3 cm mniej więcej, ale to tylko 1/3 całego trawnika... 2/3 w ogóle nie wzeszło.. jakby to ziarno "zginęło", nie widac go dobrze (ptaki zjadły? wywiało?weszło w ziemię?- nie mam pojęcia :( )

i tak czytam Wasze posty i chyba to normalne.. jak sie zrobi zimno to nie wschodzi ta trawka...ale pojawiły sie małe chwaściki... mam je zostawic? czy wyrywać? (wtedy musiałabym wejść na trawnik...

nie wiem :(

pozostaje podlewac i czekac, tak?

ah.. jak dam rade zrobie zdjęcia żebyście zobaczyli moją "rozpacz" :)

A mnie powschodziła :D hura, choć martwiłam się że przez te chłody nic z niej nie będzie ...oczywiście nie równomiernie ...ale myśle że reszta też powschodzi ,część nasion zakupiłam na allegro

http://www.allegro.pl/item429550973_trawa_na_tegoroczna_susze_25kg_desert_holandia.html