Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Więc :

- byłam u Yurec :wink:

- rozmawiałam

- zakupiłam

- zbronowałam

i... zasiałam !!!

:D

Następnie zwalcowałam i ładnie podlałam.

Skończyliśmy już po ciemku, ale daliśmy radę, hahaha !

Yurec,

bardzo dziękujemy za profesjonalną usługę, zbadanie próbek ziemi, cenne rady w sprawie założenia naszego trawnika i... wypożyczenie walca.

:wink:

Jeszcze się zgłosimy !

To ja mam pytanie, poniewaz jeszcze minie sporo czasu do wprowadzenia sie do mojego domu(ze dwa lata), a na działce mam wszystkie rodzaje chwastów :-? , trawę, łąkę, kwiatki polne itp....to czy mogłabym wysypać czymś całą działkę, niech to jakoś sobie zginie i za jakiś czas zacząć wszystko od początku...czyli od zera??? Można coś takiego zrobić w ogóle, i jak zareagują tuje które rosną przy płocie...

Łąka kwiatki polne... to ładne :D

No ale jak musisz.. ja stosuję taką tanią mieszankę traw "Agro-trawnik", po usunięciu tego ładnego oczywiście. Bardzo szybko zadarnia a po 2, 3 sezonach świetnie nadaje się do uszlachetnienia, oczywiście trzeba ze 2-3 razy w sezonie skosić.

anka76 - niby jeszcze można pryskać tylko czy warto? Najpierw daj ziemię do zbadania np. do stacji chemiczno rolniczej, bo dziwna zbieranina w Twoim trawniku (pielęgnowanym??) Jak już doprowadzisz warunki glebowe do optimum, zastanów się nad opryskiem.

dzień dobry.

Chciałbym przed domem posadzić trawę.

Wile czytałem na ten temat.

Ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, czy mogę w następnym tygodniu posadzić trawę?

Jaka jest szansa że urośnie a jaka że nie urośnie?

yurec właśnie zastanawiam się czy warto. Z ziemią to faktycznie mam kłopot ale tłumaczę sobie tym że działka dość duża (ok. 30 arów) i ukształtowanie terenu różne. Z jednej strony wyżej (sucho, rośnie szczaw, jeżyny, wilczomlecz) dalej mlecze, koniczyna, powój, skrzyp. Niżej gdzie niby sucho ale gdy leje przez kilka dni to woda stoi (poziom wód gruntowych wysoki?) turzyca, perz, Podagrycznik pospolity, babka zwyczajna i lancetowata, żółtlica drobnokwiatowa, pięciornik gęsi, stokrotki, długo by jeszcze wymieniać. Szczerze mowiąc to nie wiem co u mnie nie rośnie, różnorodne chwasty i wg nich nie potrafię określić jaka gleba. Ziemia jest nawożona, kopiąc pod fundamenty można było zobaczyć warstwy jak w torcie. Wszystko po 10-15 cm do głębokości nawet 1,5 metra. Czego tam nie było! Piasek biały, żółty, ziemia rodna z pozostałościami po korzeniach (na głębokości 40 cm), glina, żwirek jak w strumyku płukany, drobniutki, kamienie wapienne i piaskowce. Jak tu i z której strony wziąźć próbkę do badania? Po ukończeniu budowy większość podwórka była uprawiona wg "przepisu na trawnik". Niektóre chwasty być może przeszły z sąsiednich nieużytków a część pewnie miala nasiona w glebie. Turzycę przywlekliśmy z piaskiem do budowy a szczawik z sadzonkami ze szkółki. Najbardziej przeszkadzają nam turzyca, mniszki i mniszkopodobne o podobnym ulistnieniu bo zagłuszają trawę i coraz bardziej się panoszą. Co radzisz? Z drugiej strony ciekawe co działo się na tej ziemi lata temu skoro taka różnorodna prawda? Pozdrawiam A.

mariusz12 - mateuszowi4363 zapewne chodzi o rożnego rodzaju trawy ozdobne do kupienia w centrach ogrodniczych w doniczkach. Takie długie ładne krzaczaste rozłożyste rożnego rodzaju trawy np: miscant chiński; perłówka; kostrzewa; trawa pampasowa itd. Nie jestem fachowcem ale co do sadzenia wydaję mi się że na wiosnę lub do połowy jesieni.

ja planowałam posiać trawę na jesieni, ale niestety jeszcze nie skończyłam porządków na działce, obawiam się ze już jest za późno na sianie - nie wiadomo jak długo będzie jeszcze ciepło. Zdecydowałam, że poczekam do wiosny. Mam dosyć sporą powierzchnię do obsiania i szkoda by było, jakby nie wzeszło.