Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

asizo - spokojnie, wykiełkuje :) My sialiśmy trawnik w połowie października, zaczął nieśmiało kiełkować i.. przysypał go pierwszy śnieg. Myślałam, że po nim, ale nie - teraz, na wiosnę ruszył jak ciasto drożdżowe!:rotfl:

Gdyby ktoś chciał "przepis na trawnik" to takowy jest w moim dzienniku.

Dzisiaj był u mnie kultywator. Rozpulchnił ziemie,jestem na etapie zbierania kamieni itd. Jutro zamówiona ziemia spod pieczarek 5 kubików.

Mam w zwiazku z tym pytanie: jaka jest kolejnosć siania trawy. Wysiac nasiona,potem poprószyc tą lepszą ziemia i wymieszać? Czy poprószyc najpierw tą lepszą ziemię,potem wysiać.potem zwałować ? sam nie wiem jak to zrobić by nie pomylić kolejności. Prosiłbym o jakies sugestie. Pozdr

Mam w zwiazku z tym pytanie: jaka jest kolejnosć siania trawy. Wysiac nasiona,potem poprószyc tą lepszą ziemia i wymieszać? Czy poprószyc najpierw tą lepszą ziemię,potem wysiać.potem zwałować ? sam nie wiem jak to zrobić by nie pomylić kolejności. Prosiłbym o jakies sugestie. Pozdr

No toż piszę - zaglądnij do mojego dziennika tam jest przepis :)

Witam mam mały problem przygotowywałem się do nowego trawnika od zeszłego roku wreszcie nadszedł ten moment i mam spore rozterki.

Wszędzie czytałem że podczas wysiewu trawy należy najpierw wysiać trawę i dopiero następnie zgrabić podłoże i na koniez zwalcować ale że wydawało i nadal wydaje mi się ze w ten sposób tylko poprzesuwam równiutko wysiane nasiona w kupy i dzięki temu stworzę gęste placki trawy i łyse pola bez trawy to zrobiłem po swojemu najpierw zgrabiłem teren później posiałem trawę i następnie dopiero zwałowałem teren i wydaje mi sie teraz ze popełniłem jednak błąd bo nasiona są widoczne przyciąga to ptaki itd i sam sie zaczynam zastanawiać czy nie powinno się czasem zasypać tych nasion ale już teraz to po faworkach ..... prosze doradzcie mi coś

najpierw się wałuje i grabi aż powierzchnia będzie idealnie równa. Kiedy nogi człowieka nie będą się zapadać przy chodzeniu w gruncie, należy wysiać trawę na krzyż. Po posianiu, aby wiatr nie zdmuchnął nasion, należy przysypać nasiona cieniutką warstwą przesianego piasku, zwałować lekkim wałem (ok 50 kg) lub lekko zagrabić z wierzchu (na 1-0,5 cm głębokości)

Witam mam mały problem przygotowywałem się do nowego trawnika od zeszłego roku wreszcie nadszedł ten moment i mam spore rozterki.

Wszędzie czytałem że podczas wysiewu trawy należy najpierw wysiać trawę i dopiero następnie zgrabić podłoże i na koniez zwalcować ale że wydawało i nadal wydaje mi się ze w ten sposób tylko poprzesuwam równiutko wysiane nasiona w kupy i dzięki temu stworzę gęste placki trawy i łyse pola bez trawy to zrobiłem po swojemu najpierw zgrabiłem teren później posiałem trawę i następnie dopiero zwałowałem teren i wydaje mi sie teraz ze popełniłem jednak błąd bo nasiona są widoczne przyciąga to ptaki itd i sam sie zaczynam zastanawiać czy nie powinno się czasem zasypać tych nasion ale już teraz to po faworkach ..... prosze doradzcie mi coś

Oto moje trzy sposoby:

1. siejesz (na krzyż) na przegrabioną na 2 cm glebę i potem wałujesz

2. siejesz i grabisz na krzyż grabkami drucianymi do liści ... potem wałujesz

3. siejesz wałujesz i zasypujesz ziemią 0,5-1 cm i wałujesz

Nie no ja teren to miałem idealnie równy rok gleba leżała wyrównana wygrabiona odchwaszczona itd teraz po dwóch tygodniach słońca ciężko ją było jeszcze raz przegrabić ale udało się teren był równy zgrabiłem na 1cm głębokości wysiałem trawę i zwałowałem teren ale jeśli miałbym to teraz zasypać to już nie mam czym niestety.

Mam jeszcze kilka pytan jeśi macie chwilkę by odpowiedzieć

1. czy środkiem azotowym przeciw chwastom i mchom można już zasypać czy trzeba poczekać az trawa się wzniesie ?

2. Czy istnieje coś na przyśpieszenie wzrostu ? Kupiłem trawę szybko wzrastającą " niby " ale na czym to polega to nie wiem.

3. jaka długa trawa powinna być do pierwszego koszenia i na jaką wysokość kosić pierwszą trawkę ?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi

Nie no ja teren to miałem idealnie równy rok gleba leżała wyrównana wygrabiona odchwaszczona itd teraz po dwóch tygodniach słońca ciężko ją było jeszcze raz przegrabić ale udało się teren był równy zgrabiłem na 1cm głębokości wysiałem trawę i zwałowałem teren ale jeśli miałbym to teraz zasypać to już nie mam czym niestety.

Mam jeszcze kilka pytan jeśi macie chwilkę by odpowiedzieć

1. czy środkiem azotowym przeciw chwastom i mchom można już zasypać czy trzeba poczekać az trawa się wzniesie ?

2. Czy istnieje coś na przyśpieszenie wzrostu ? Kupiłem trawę szybko wzrastającą " niby " ale na czym to polega to nie wiem.

3. jaka długa trawa powinna być do pierwszego koszenia i na jaką wysokość kosić pierwszą trawkę ?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi

Ja przez kilka m-cy bym niczym nie sypał.

Koszenie pierwsze gdy trawka osiągnie ponad 10 cm, skracamy do 5 cm. Noże w kosiarce powinny być ostre (bo może wyrywać).

Resztę doczytaj sobie:

http://www.studioatrium.pl/Siew-trawy,163.html

http://www.iglak.pl/trawnik/koszenie.htm

Wklejam z mojego dziennika

Przepis na super trawnik

Na pierwszy ogień idzie sprzątanie - usunięcie pozostałości materiałów budowlanych, dużych kamieni, wystających korzeni, pozostałości po wykarczowanych krzewach itp.

Po takim pierwszym sprzątaniu trzeba wyrównac teren. Najprościej jest utrzymać trawnik prawie płaski, o spadku 3%, który to spadek rozwiązuje problem z odprowadzaniem wody z opadów. Maksymalny dopuszczalny spadek terenu, na którym będziemy zakładać trawnik, powinien wynosić 20% - na takim "stoku" da się jeszcze w miare wygodnie operowac kosiarką.

Następnie sprawdzamy glebe. Trawy na trawniki preferują ziemię przepuszczalną, piaszczysto-gliniastą o lekko kwaśnym pH. Na ciężkiej, gliniastej glebie konieczne jest drenowanie. Drenowanie jest niezbędne wszędzie tam, gdzie na wiosnę pojawiają się kałuże ze stojącą w nich wodą. Przy podejmowaniu decyzji - drenować czy nie - warto zrobić proste doświadczenie. Należy wykopać kilka dołków 40 x 40 cm o głębokości 70 cm i wypełnić je całkowicie woda. Jeżeli utrzymuje się ona we wszystkich powyżej 20 minut, należy założyć dren.

Najistotniejsze dla rozwoju traw jest przygotowanie wierzchniej warstwy ziemi - warstwy nośnej. Wystarczająca grubość tej warstwy wynosi 10 - 15 cm - na taką głębokość korzenia się trawy, choć niektórzy "trawiarze" podają że wystarczy 5 cm, gdyż główna masa korzeniowa traw mieści się właśnie w tej płytkiej, wierzchniej warstwie gleby.

Ziemię trzeba przekopać szpadlem, a glebe ciężką - widłami. Ziemi nie należy całkowicie odwracać, zeby nie "wyciągnąć" na powierzchnię podglebia. Podczas przekopywania trzeba zrobić drugi etap "sprzątania" - usuwać kamienie, korzenie i chwasty (zwłaszcza rozłogowe). Przy przekopywaniu ziemia nie może być zbyt mokra ani zbyt sucha (bo się za bardzo zmęczymy )

Po przekopaniu trzeba rozbić bryły. Najlepiej grabiami, widłami amerykańskimi, a na cięższych glebach łopatą.

Kolejny krok: powierzchnię wyrównać grabiami. Na tym etapie, jeśli stan gleby tego wymaga, powinno się dodać piasku oraz torfu w ilości nie mniejszej niż 5 l/m2 ( do 20 l/m2 w przypadku bardzo luźnej, piaszczystej ziemi )

Kolejny etap - wałowanie, po którym trzeba zrobić 3 - 8 tygodniowy okres przerwy w pracach by ziemia miała czas na "uleżenie się". W tym czasie oczywiście zaczną się rozwijać chwasty, które trzeba będzie zwalczać...

Ostatnim krokiem - po przerwie a przed przystąpieniem do siewu - jest bardzo dokładne wyrównanie powierzchni. Grabiami trzeba lekko wzruszyć glebę (max. 5 cm wgłąb) rozbijając jednocześnie wszystkie bryłki ziemi - mozna to też zrobić takim małym ręcznym kultywatorem np. gardeny (tylko niestety troche kosztuje - ok. 115 zł...) Tak rozpulchnioną górną warstwę znów delikatnie wyrównać i... siać. Po siewie zwałować lub udeptać oraz delikatnie podlać - by nie spłukać nasion. Nie chodzić po tym co posialiśmy!!! Siedzieć na leżaczku na tarasie, pić to, co kto lubi najbardziej ;-) i patrzeć jak trawa kiełkuje.

Najlepiej siać w kwietniu - maju lub w drugiej połowie sierpnia i na początku września - wtedy łatwiej utrzymać wilgoć w glebie zwłaszcza że rano jest rosa. Mieszankę traw oczywiście dobieramy do potrzeb i stanowiska.

Pod trawnik "z rolki" albo inaczej darniowy glebe przygotowuje się identycznie, mocno podlewa, a gdy gleba troszkę (!) obeschnie układa sie darń pasami z przesunięciem tak jak cegły w murze. Następnie obficie podlewa i utrzymuje stosunkowo wysoka wilgotność gleby przez następne 7-10 dni by trawnik dobrze się ukorzeniał.

Witam dzieki za wszystkie podpowiedzi sporo mi to pomogło zrodziło mi sie natomiast jeszcze kilka pytań :)

1. Trawka już 7 dni leży posiana i nic nie wschodzi czy zatem przyczyną może byc ze nie przysypalem ziemią ?

2. Jak patrze na rozsypane nasiona po podwórku widze takie placji gdzie jest gęściej i gdzie rzadziej czy jak trawa sie dobrze ukorzeni to rozrośnie sie tak ze te placki się wyrównają czy lepiej dosiać trawy ? wysypałem jej naprawde sporo ale nie siałem na krzyż niestety :( i dlatego nie jest zbyt równo co z tym zrobić dosiać ?

3. czy jeśli trawa nie jest zasypana jest tak na powierzchni zwalowana nasiona puszcza korzenie czy musza byc przysypane ?

No to prawdopodobnie będzie ta przyczyna w nocy temperatura schodzi nawet do 5 stopni wiec w nocy ją wymrozi i później w dzień nawet jak jest cieplej ciężko jej o jaki kolwiek start :( nic poczekam może bedzie po prostu dłużej wschodzić ale nie powinno być chyba takiej sytuacji ze nic nie wykiełkuje ?