Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Próbowałem - i nie potrafie albo się nie da bez dosiewania później ...

taki obszar 10x10 próbowałem siać z ręki ... jest ciemno nie ma jak zdjęcia zrobić - są placki bardzo dużo trawy a są prześwity jak bym miał krowe na łąńcuchu ..

Można ręcznie tylko trzeba siać gęsto i darować sobie to co pisze na opakowaniu z nasionami trawy.

Po zasianiu nasiona przykryć warstwą ok 1 cm dobrej ziemi ogrodniczej i nie dopuszczać do jej wyschnięcia.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czemu Pani uważa, że dobrze jest mieszać różne mieszanki? Zdecyduj się na jeden konkretny typ i trzymaj się go.

Któraś z mieszanek będzie miała np. znacznie ciemniejszy kolor, będzie miała szersze źdźbła, będzie miała szybszy wzrost.

To wyobraź sobie jak będzie wyglądał trawnik gdy na wiosnę okaże się, że w kilku miejscach trawa jest do dosiania a w innych się ładnie ukorzeniła i zagęściła i dosiejesz tam tej "droższej" mieszanki

mam ciezką ziemie (przeorana glina z wierzchnią ) i podobno taka najmniejsze ma wymagania

Czyli ziemia zasobna w składniki, ale dla trawy może się okazać za ciężka (nie widzę gleby więc takie moje przypuszczenia) a pH sprawdzone? woda po deszczu nie stoi?

Jeżeli stoi w tych miejscach trawa będzie źle rosła.

Co do mieszania różnych mieszanek-odradzam powody już opisała 'e-mól'.

Poczytaj jeszcze wątki o zakładaniu trawnika.

Przygotowanie gleby to podstawa-jeżeli teraz źle zrobisz już zawsze będziesz dosiewał,a efekt będzie nie najlepszy

Poradnik zakładanie trawnika

Pozdrawiam

Wojtek

Ok jade do Casto oddac trawe i wezme ta ktora chcialem od poczatku - mieszkanie uniwersalna traw z iławy dzieki

ph gleby nie sprawdzalem - stala ziemia bo to byla glina ale rozrzucilem humus

Zastanawiam sie caly czas nad walcem czy go potrzebuje:/ 180 zl mnie nie swędzi a z drugiej strony chce to zrobić dobrze

Ok jade do Casto oddac trawe i wezme ta ktora chcialem od poczatku - mieszkanie uniwersalna traw z iławy dzieki

ph gleby nie sprawdzalem - stala ziemia bo to byla glina ale rozrzucilem humus

Zastanawiam sie caly czas nad walcem czy go potrzebuje:/ 180 zl mnie nie swędzi a z drugiej strony chce to zrobić dobrze

Po pierwsze - nie kupuj trawy w markecie

Po drugie - kupuj w sklepie ogrodniczym

Po trzecie - jak ja kupowałem w sklepie ogrodniczym to za zakup 25kg trawy wypożyczyli mi gratis i siewnik i walec

Jak chcesz to odszukam gdzie kupowałem trawę w KRK.

Mamy tu jednego Wojtka z leroy merlin i może nam uświadomić pewne tematy związane z marketami

Nie ma co uświadamiać - wystarczy poświecić kilka godzin na jazdę do marketów i tożsamych sklepów ogrodniczych i różnicę widać jak na dłoni ...

Ja tak robiłem - co prawda zakładałem trawnik 3 lata temu - ale na pewno nic w temacie się nie zmieniło do dzisiaj. Najpierw wykonałem rajd po marketach - odpisałem ceny traw różnych producentów i odmian , następnie sprawdziłem ofertę w kilku sklepach ogrodniczych w mojej okolicy - cenowo było różnawo - ale - w żadnym markecie nie zaoferowano mi wypożyczenia gratis siewnika i walca - w żadnym - a byłem zainteresowany zakupem ca 30kg trawy ...

Nie ma co uświadamiać - wystarczy poświecić kilka godzin na jazdę do marketów i tożsamych sklepów ogrodniczych i różnicę widać jak na dłoni ...

Ja tak robiłem - co prawda zakładałem trawnik 3 lata temu - ale na pewno nic w temacie się nie zmieniło do dzisiaj. Najpierw wykonałem rajd po marketach - odpisałem ceny traw różnych producentów i odmian , następnie sprawdziłem ofertę w kilku sklepach ogrodniczych w mojej okolicy - cenowo było różnawo - ale - w żadnym markecie nie zaoferowano mi wypożyczenia gratis siewnika i walca - w żadnym - a byłem zainteresowany zakupem ca 30kg trawy ...

Markety mają inną politykę sprzedaży,a małe sklepy i centra ogrodnicze inną i w tej kwestii nikogo nie trzeba uświadamiać. Klienci przecież są różni jeden pójdzie do marketu inny do małego sklepiku bo lubi np.pogadać ze sprzedawcą.

L M nie ma sprzętu na wynajem ;)

Pozdrawiam

Wojtek

Masz rację , co prawda pierwszy kawałek jakiś czas temu zasiałem z mieszanki kupionej w casto później żonce zmieniła się trochę koncepcja i musiałem dosiać kawałek i już była różnica w wyglądzie trawy pomimo kupienia tej samej mieszanki , na pozostały kawałek kupiłem barenburga (25 kg). i wygląda ekstra no i oczywiście siewnik i walec gratis , teraz jak kupuję nawozy to siewnik oczywiście mam do dyspozycji .

Pablitto pewnie chodzi o Makuszyńskiego...

Zwariowalem teraz -twierdzicie ze trawa ktora jest tego samego producenta jakosciowo nie jest to to samo w sklepie A co w sklepie B??

Zbronowalem dzisiaj miejsce gdzie mam siać trawę zasieje trawe i na wierzch chce czymś sypnąć...na wierzch ? Czym?:))

Nie pamiętam kosztów ale byłem mile zaskoczony tym że dostałem walec i siewnik i nie musiałem się legitymować , wpłacać kaucji itp.Teraz jestem można powiedzieć stałym klientem , a że mam bzika na punkcie trawnika to trochę na mnie zarabiają Ten punkt mieści się w okolicach Skierniewic .