Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też mam 20kg barenbruga i już zamówiłam siewnik, i ciągle nie mam pomysłu czym zastąpić walec.

Gdzie tak rozpieszczają klientów?

Nie wiem jaka masz powierzchnię trawnika, ale może jednak warto przemyśleć zakup walca? Może na spółkę z sąsiadami, albo znajomymi z forum? Walec można też zrobić samemu np z niepotrzebnego kawałka rury kanalizacyjnej PCV (min 20cm średnicy). W środku rury trzeba centralnie umieścić cienką rurkę

np wodociągową, a przestrzeń pomiędzy nimi zalać betonem. Po zastygnięciu betonu w rurkę wodociągową wsadzić nagwintowany z obu stron pręt

i przykręcić uchwyt do ciągnięcia. Taki walec zrobił kiedyś mój znajomy. Przewaga walca kupnego polega na tym tylko, że po wylaniu z niego wody jest lekki i łatwy do przenoszenia.

nie sadzilem ze zakladanie trawnika to taka ciezka praca:(

najpierw kultywator pozniej brony a i tak w 100% z efektu zadowolony nie jestem...

trawa zasiana , zwałowana i zroszona na wieczor

Nie chcę się wtrącać, ale czy trochę nie za szybko posiałeś tę trawę? Może dlatego nie jesteś do końca zadowolony z efektu?

Podłoże pod przyszły trawnik warto dokładnie, kilkakrotnie zwałować wyrównując górki i dołki grabiami pomiędzy kolejnymi wałowaniami.

Po wysiewie polecam nasiona lekko zwałować aby je docisnąć do podłoża, a następnie przykryć cienką, 1-2cm, warstwą przesianej ziemi i tak zostawić tzn już nie wałować.

Moim zdaniem przygotowanie podłoża pod trawnik daje 80% sukcesu w dalszej pielęgnacji trawnika. Przez kilka lat obserwuję "koleje losu" rożnych trawników, które dane mi było zakładać (z zachowaniem pełnej staranności i tak, by ich powierzchnia była maksymalnie wyrównana) i widzę, że nawet jeśli będą okresowo zaniedbane, niekoszone, zachwaszczone, łatwo je właściwą pielęgnacją przywrócić do stanu świetności.

Nie chcę się wtrącać, ale czy trochę nie za szybko posiałeś tę trawę? Może dlatego nie jesteś do końca zadowolony z efektu?

Podłoże pod przyszły trawnik warto dokładnie, kilkakrotnie zwałować wyrównując górki i dołki grabiami pomiędzy kolejnymi wałowaniami.

Po wysiewie polecam nasiona lekko zwałować aby je docisnąć do podłoża, a następnie przykryć cienką, 1-2cm, warstwą przesianej ziemi i tak zostawić tzn już nie wałować.

Moim zdaniem przygotowanie podłoża pod trawnik daje 80% sukcesu w dalszej pielęgnacji trawnika. Przez kilka lat obserwuję "koleje losu" rożnych trawników, które dane mi było zakładać (z zachowaniem pełnej staranności i tak, by ich powierzchnia była maksymalnie wyrównana) i widzę, że nawet jeśli będą okresowo zaniedbane, niekoszone, zachwaszczone, łatwo je właściwą pielęgnacją przywrócić do stanu świetności.

Midori , nie mialem czasu by czekać co wyjdzie to wyjdzie:) jak będize zle wszystko zleje roundupem i posieje na nowo na wiosne

Midori , nie mialem czasu by czekać co wyjdzie to wyjdzie:) jak będize zle wszystko zleje roundupem i posieje na nowo na wiosne

Dobrze będzie jak gdzieś się zapadnie podsyp ziemią i posiej trawę. Jak wyrośnie rzadko to dosiej. Jak wyskoczą chwasty późna wiosną je po pryskaj. A resztę rób jak Midori radzi.

e-mól - ciężko wytłumaczyć jak siać bez siewnika - trzymaj ziarno w garści i staraj się równomiernie pokrywać teren ;) uważaj na wiatr żeby Ci trawnik nie wyrósł na rabatach ;)

Proponuję oglądnąć dokładnie znakomity film instruktażowy - "Chłopi" - jeden z głównych bohaterów daje tam pokaz siewu z ręki :D

• 3 weeks później...

Hej.

Właśnie wczoraj koparka skończyła wyrównywanie terenu, dzisiaj traktor przejechał czymś takim z talerzami i bardziej wyrównał oraz porozbijał bruzdy ziemi a jutro przejedzie traktor z broną. W związku z tymi wykonywanymi oraz wykonanymi pracami mam pytanie czy mogę jeszcze w sobotę wysiać trawę? Czy nie jest już za zimno? W poniedziałek o 5 rano było -0,5 st. a dzisiaj o 5 rano było +3,5 st.

Jaką trawę polecacie żeby była mocna i nie do zdarcia?

Yurec coś mi się wydaje że u Ciebie nie zamknęli sklepu z dopalaczami ,napisałeś że tam nie ma co kiełkować później niż 14 dni ,w skład tej mieszanki wchodzi życica i ta wschodzi po ok. 7 dniach oraz kostrzewy czerwona i kępkowa , a te kiełkują 2-3 tygodnie w dobrych warunkach , jakbyś nie miał termometru to podam że temperatura za oknem spada poniżej zera , a to nie jest dobra temperatura do wzrostu jakiejkolwiek rośliny .

Mało się w tym roku wypowiadałem na forum, słusznie chyba.

Amber, czytałem niektóre Twoje posty i znaczna część było rozsądnych, ale jak przeczytasz gdzieś jakieś bzdury to najpierw je zweryfikuj.

Nie wiem czym się zajmujesz zawodowo, i jakie masz wykształcenie ale teraz piszesz bzdurki.

Co ma temperatura za oknem do tego - pisałem o dobrych warunkach.

Kostrzewa nie dzieli się na czerwoną i kępową.

Ja zajmuję się trawą zawodowo, http://www.trawy.com.pl

ale nie tą którą Ty palisz.

Co do jesiennego siewu, jesienny przymrozek mniej szkodzi trawie niż wiosenna susza.

ALE NIKOGO NIE NAMAWIAM !!!