Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam, liczę na Waszą pomoc :-) Otóż mam tzw. trawnik; developer w zeszłym roku na jesieni wysypał coś co miało być czarnoziemiem, do tego niedokładnie ukształtował teren (jest kilka wgłębień) i posypał trawą. Na wiosnę moim oczom ukazała sie "skała" - twarde, gliniaste podłoże, z którego wychodzi mocno przerzedzona trawka. Nawet chwasty mają problem żeby sie przebić. Teraz nadszedł czas żebym coś z tym zrobiła ale niestety nie stać mnie na trawe z rolki, więc muszę zastosować tradycyjna metodę siewu :-o No i pytanie, jak to zrobić:

1. Czy teren potraktować glebogryzałką albo wertykulatorem przed wysypaniem nowej warstwy ziemi? A moze tylko wysypać nowe podłoże i zostawić tamto tak jak jest (przekopać się tego z nową ziemię nie da, łopata by się złamała :-( ) ?

2. Jakie podłoże zastosować - czarnoziem czy trof (chcę wyrównać kilka wgłębień, ale głównie zależy mi na uzyskaniu podłoża pod trawkę. Nie potrzebuję podnosic terenu)? Ile będę tego potrzebowała na 200m2?

3. Jak zasieję trawę to będę chciała dać trawniczkowi jakąś odżywkę. Jaki nawóz polecacie? Widziałam, że substral ma jakiś nawóz do zakładanych trawników, ale czy on jest ok. A może humus - nawóż który podobno jest tak samo skuteczny jak obornik.

Bardzo proszę o pomoc :-)

Witam,

Proponuję przygotować podłoże pod trawnik usuwając min. 30 cm warstwę obecnej ''skorupy'' z pozostałościami trawy i korzeni. Takie działanie pozwoli odzyskać bardziej odpowiednie warunki dla planowanego trawnika oraz ewentualnych później dosadzanych roślin. Przed założeniem trawnika można zastosować dwukrotne chemiczne odchwaszczenie. Należy zachować dwutygodniowy odstęp pomiędzy opryskami i pomiędzy ostatnim opryskiem i sadzeniem roślin. Należy postępować zgodnie z instrukcjami producenta.

Zapraszam do zapoznania się z obrazową instrukcją i poradą dotyczącą zakładania trawnika: http://www.leroymerlin.pl/porady/zakladanie-trawnika,1102496950.html#etape5

Pozdrawiam, Wojtek

Ekspert Leroy Merlin

Edytowane przez E***in

Ja bym to jednak uprościła, choćby ze względu na koszty (oczywiście metoda Wojtka jest idealna, bo wymienia się ziemię głęboko). Jeżeli teren nie jest zaperzony, darowałabym mu chemię, bo to jednak trucizna. Najpierw zafudowałabym trawnikowi duże, nawet kilkudniowe podlewanie, żeby glina 'puściła', potem, jak wsiąknie, warto spróbować przejechać to glebogryzarką, wybierając różne skarby typu gruz i korzenie,potem dodać warstwę ziemi urodzajnej- min. 5 cm. To wyrównać, porządnie, wielokrotnie zagrabić, zwałować , i siać bogatą w gatunki mieszankę.

Jeżeli nie chcesz robić, aż takiej przewałki, to kup dobrej ziemi i piasku, przedtem porządnie wygrab trawę i podłoże, zasyp dołki mieszanką piasku i ziemi, a całość posyp warstwą tej mieszanki - tak ze 3 cm. Dołki dobrze udepcz, podlej i dosiej trawę. Napewno poprawi to stan trawnika, choć pewnie takich zabiegów trzeba będzie zrobić jeszcze kilka co sezon, żeby dojść do stanu ładnej trawy. Ziemi szukaj dobrej, czarnej, ale musisz mieć jej sporo, więc szukaj ziemi w wywrotce. Możesz policzyć, ile jej potrzebujesz- powierzchnia trawy x grubość warstwy w metrach (np 3 cm= 0.03 m) . Wynik będzie w metrach sześciennych.

Nawozów mineralnych w pierwszym sezonie się nie stosuje ( dotyczy to trawy i innych roślin).

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Developer nawiózł ziemię pod trawnik. Widziałam co było pod nią - łąka, która po zastosowaniu odchwaszczacza została wygrabiona. Ziemia maiała być czarnoziemem, ale jak tylko ją nawiózł to nie wyglądało mi to na dobrą ziemie.

A póxniej zrobila się z tego skorupa w kolorze jasenj gliny, ktora do tego strasznie sie kurzy :-(

Czy wystrczy, ze będzie to czarnoziem czy szukac jakiejś mieszanki torfowej? i czy ten piasek jest niezbędny?

Pewnie nawiózł ziemi gliniastej, nie z wykopów głębokich,więc kolor miała wstępnie ok., ale jednak to glina. W takim razie piasek jest bardzo wskazany. Nie bój się go, trawa lubi lżejsze podłoże, a i woda będzie lepiej wsiąkała. Mieszanka torfowa będzie ok. a czarna ziemia- dobrze jest ją mieć sprawdzoną, pewną, bo czasem na wierzchu jest czarnoziemem, a w środku pryzmy gruz albo glina.

tak, wyrośnie- trawnik potrzebuje gleby z powietrzem, nie zbyt zbitej, i to ma dać piasek. czy będzie stabilne po wałowaniu- tak, nawet sam piasek po dobrym ubiciu jest stabilny. Po wyrównaniu i dodaniu ziemi, możesz zrobić przerwę kilka dni, żeby całość osiadła. Ile piasku dodać?- ja bym dała co najmniej 25 % piasku do 75 % czarnoziemu.

Witam

A ja bym do tych wszystkich cennych porad dodał jedna moim zdaniem najważniejszą . Jeśli chcesz mieć ładny trawnik to połóż sobie 10cm pod powierzchnią przyszlego trawnika siatkę na krety .Cóż bowiem po twojej swietnej ziemi ,odchwaszczonej i posypanej odżywkami z drogą trawą która pięknie wzejdzie kiedy prędzej czy póżniej pojaw sie ON ,czyli kret i wszystko zniszczy. Jeśli myslisz że może jakoś tam będzie i na twój trawnik kret nie przyjdzie to się mylisz - przyjdzie na pewno i będzie to szybciej niz ci sie wydaje bo ziemia będzie dobra a trawnik podlewany czyli najlepsze warunki do kreciego rycia.

pozdrawiam

Ja akurat mam wątpliwości czy zalecać siatkę na krety. Kret to drapieżnik, zjada pędraki i larwy . A większym utrapieniem właściciela trawnika jest pędrak wyryzający korzenie trawy, niż kret ze swoimi kopcami. Nie ma gwarancji że każdy będzie miał pędraki , ale ten problem jest jednak coraz szerszy i sposób na kreta może przynieść skutki w postaci epidemii pędraka, bo zwalczy się ich naturalnego wroga. Przyroda zawsze dąży do równowagi, więc coś za coś. Jest na forum watek dot. pędraków, to są dopiero zniszczenia.

Ja akurat mam wątpliwości czy zalecać siatkę na krety. coś. Jest na forum watek dot. pędraków, to są dopiero zniszczenia.

Witam

Masz racje jednak ja pozostane przy swoim zdaniu . Przerobiłem to już i miałem inwazję kretow , wszystko zryte dokładnie . Krajobraz jak po bombardowaniu,i po każdym powrocie z pracy dziesiątki nowych kretowisk. A pędraki jak były tak są . Teraz po położeniu siatki w kilku miejscach trawa rośnie a kretowisk brak . Kazdy musi sobie odpowiedziec na pytanie co woli -kretowiska wszędzie i stwierdzenie "ryj sobie kreciku ryj bo wyjadasz pędraki ",czy może ładny trawnik bez kretowisk z być może pędrakami . Dla mnie robienie trawnika dużym nakładem kosztów , stosowanie dobrej ziemi i drogiej trawy jest pozbawione sensu kiedy ma być (a będzie) zryty przez krety. Co innego jak ktoś robi wiejski ogród bez specjalnego przejmowania się trawą -wtedy i kretowisko nie razi . Mam siatke drugi rok i trawa pięknie rośnie chociaz pedraki są wszędzie bo każda wykopana łopata ziemi odkrywa przynajmniej jednego . Jest to inwazja przejsciowa i krety ich populacji nie zmniejszą .

Czysty torf (a w zasadzie substrat torfowy) nie jest dobrym podłożem - kiedy się wysuszy - pęka, rozrywając cienkie korzonki trawy. Poza tym jest jałowy.

Najlepsza jest typowa ziemia ogrodnicza lub z żyznego pola. Trawa powinna mieć glebę piaszczysto-próchniczną, czyli przepuszczalną (piasek), ale gromadzącą wodę i składniki pokarmowe (próchnica). Glina jest zbyt zbita i nie dopuszcza tlenu do korzeni. Dlatego robiąc trawnik na glinie trzeba go zdrenować drobnym żwirkiem (gruby piach) i rozluźnić próchnicą (najlepszy byłby kompost, ale pasuje też np. obornik, ewentualnie mieszanka substratu torfowego z ziemią). Kiedy ma się czas można dosypać nawet drobno mielone trociny, liście, pokos trawy lub sieczkę słomianą - w glebie stopniowo się rozłoży do próchnicy.

Wszystko, co nawiezie się na starą glebę, trzeba z nią wymieszać, by nie tworzyć odrębnych warstw. W przeciwnym wypadku wierzchnia, nawieziona i nie wymieszana, warstwa szybko przeschnie i większy wiatr może ją z ogrodu wywiać. Zakłócone jest też podsiąkanie kapilarne.