Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przepraszam z góry za pytanie laika - czy trawa wyrośnie na mieszance czarnoziemu z piachem? czy to podłoże będzie stabilne po wałowaniu? jakie maja byc proporcje piachu do czarnoziemu? ciężko mi sobie wyobrazić trawe rosnącą na piasku :-(

Edak, odpowiem Ci z własnego doświadczenia. Mam glebę gliniastą, gdzieś tam głębiej podobno jest piasek, ale widać go tylko przy głębszych wykopach (fundamenty, szambo). Zakładając trawnik nawiozłam czystego piasku, który był przeorany z rodzimym podłożem. Sąsiad zrobił podobnie, tylko nawiózł czarnej ziemi, dodatkowo stosuje nawozy pod trawę. Teraz równo kosimy swoje trawniki, rosną równie dobrze (za dobrze!) jeden i drugi. U mnie jest więcej tzw. chwastów jednorocznych (jakieś rumianki, chabry itp.), zapewne dlatego, że mój trawnik jest młodszy. Zresztą na części działki będzie łąka kwietna, więc one się wpisują w klimat :)

Tego piasku po przeoraniu nie widać, on tylko rozluźnia ziemię - nie ma się czego bać :) Orzesz/Przekopujesz nie tylko czarnoziem i piach, ale i to, co masz pod spodem

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziękuję za wszystkie porady. W takim razie dodam piasku, ruszę glebogryzałką, dodam czarnoziem (o dobry w mojej okolicy jest strasznie trudno, sama glina i grudy :-( ) i treaz pozostał wybór trawy...jaką? Czytałam o Barenbrugu sport - zreszta widziałam trawnik z tą trawą - dla mnie idealny. Patrzyłam w necie na nasiona i jest holenderski Barenburg sport ale też tańszy odpowiednik "Trawnik Polski", który ma mieszkankę sport z nasion Barenburga. Co kupić? Czy ten polski produkt jest dobry i nie ma co przepłacać - holenderski Barenbrug około 300zł za 15kg, a "polski Barenbrug" - około 200zł za tą samą pojemność.

• 2 months później...

Pod koniec tego tygodnia zamierzam wysiać trawnik

Pojechałem dzisiaj do ogrodnika aby zaopatrzyć się w nawóz

ale sprzedawca zbił mnie z tropu

Powiedział że przed wysiewem to można co najwyżej na wiosnę

Teraz już za późno na nawóz bo trawa będzie zbyt obficie rosnąć

i mogą ją złapać jesienne przymrozki w trakcie intensywnej wegetacji

I bądź tu człowieku mądry

Ziemię mam lichą i chciałem ją zasilić trochę nawozem

aby trawa miała lepszy start i dobrze się rozkrzewiła

Czytałem wiele opini że osoby które nie zasiliły trawnika przed wysiewem miały liche wschody trawy

Chciałbym tego uniknąć ale ewentualne jej wymarznięcie też mnie przeraża

Poradźcie co robić

Nawieźliśmy ziemi, odczekaliśmy aż wzrosną chwasty, rundapem popryskaliśmy, chwasty uschnęły, teraz czekamy aż ziemi wyschnie i wjeżdżamy orką i bronami (nawieźliśmy tego sporo). Mam pytanie, czy po tych czynnościach odczekac i jeszcze raz rundapem opryskać, czy nie czekać tylko siać ?

a jaki nawóz?

Jednak zrezygnowłem z nawozu

Sypałem dwie warstwy ziemi ogrodowej ulepszonej do trawnikow (przed wysiewem i do jej przykrycia)

Więc myślę że to na pocztek powinno wystarczyc

Ziemia ta ma ponoć;) torf wysoki,niski,obornik i nawóz na start

Tak przynajmniej napisali na workach

Myślę że na początek to wystarczy

edycja

Dodam tylko ze koleżanka Elfir ma rację pisząc przy każdej okazji że substrat torfowy nie nadaje się jako podłoże pod trawnik

Zrobiłem błąd że nie wymieszałem tego z rodzimym gruntem bo mi się nie chciało

a wiedziałem że tak powinienem zrobic

Teraz pomimo obfitego podlewania niedługo po jego zakonczeniu w pełnym słoncu ten substrat mi pęka

Dobrze że jest jego bardzo cienka warstwa może ze 2cm więc korzonki będą miały blisko do rodzimego gruntu

Póki co dopóki trawa nie wzejdzie podlewam bardzo często po trochu aby nie dopuscic do wysychania wierzchniej warstwy

Całe szczęście że mam instalację nawadniającą bo podlewać to ręcznie to byłaby załamka;)

A miała być w tych workach ziemia ogrodowa a nie substrat:bash:

Edytowane przez hamlet

• 2 weeks później...
Planuje zasiac trawke w przyszlym tygodniu, wszystko jest juz przygotowane. Chcialam tylko zastosowac nawoz do siewu nasion trawy Substral 100 dni. Czy ktos mial kiedykolwiek do czynienia z nim? Oplaca sie kupowac? I jak w ogole go stosowac? W ten sam dzien kiedy wysiewam trawe czy tydzien wczesniej, bo tak chyba gdzies czytalam...? Na opakowaniu nic nie jest napisane odnosnie stosowania.... Z gory dziekuje za odpowiedz :)

Jestem na tym samym etapie. Mam o tyle lepiej, że w mojej miejscowości jest sklep i firma specjalizująca się w trawach. Zbadali mi ph gleby i okazało się, że mam za bardzo zasadową i muszę unikać np. wapna. Dobrali mi jakiś nawóz, chyba hydrocomplex (teraz w pracy nie mam dostępu do wodrka aby odczytać nazwę), w ten weekend sieję już trawę. Jak zima nie przyjdzie zbyt szybko to w październiku powinnam sierką ogrodniczą sypnąć.

A w przyszłym roku niemal co miesiąc siarczanem amonu.

Co do pozostałych pytań: najlepiej jak nawóz się rozpuści (u nas tej nocy padało), ale też trzeba uważać z czekaniem bo chwasty wzejdą znowu.