Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W gleboznawstwie humus to nic innego jak próchnica, czyli mówiąc w skrócie, substancje organiczne zawarte w glebie. Czasami w ogrodnictwie, a szczególnie w jezyku potocznym, humusem nazywa się powierzchniową, żyzną warstwę gleby zawierającą w swym składzie próchnicę. Tak więc jeśli gleba powstała na podłożu gliniastym, to jej wierzchnia warstwa (tzw humus) będzie zachowywać właściwości charakterystyczne dla utworów gliniastych.

Dorota: ziemię ogrodniczą też można w workach kupić ;)

Ja nie widziałam. Widziałam tylko substraty torfowe i podłoża ogrodnicze wytworzone na bazie torfu. Ekonomicznie jest to nieopłacalne - "prawdziwa" ziemia jest za ciężka.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej witam wszystkich forumowiczów :welcome: Dobra, przyznam że spóźniłam się z tym trawnikiem! Z tego co czytam to już na jesień powinnam się za niego wziąć ;/ Moja sytuacja jest skomplikowana przez to że na ogródku już rośnie trawnik (brzydki jak nie wiem co) ale nie na całóści bo kiedyś dziadkowie męża mieli połowę na warzywka, ja chcę mieć też własne warzywka ale w innym miejscu. Fakt faktem że w miejscu gdzie był ogródek warzywny są chwasty i taka dziwna dzika trawa. Pytanie brzmi: czy jeśli tą brzydką trawę (z całości) z chwastami i dziurami po krecie i psie spryskam roundupem następnie użyję glebogryzarki, później walca (czy czegoś podobnego) i podleję glebę to mogę już wysiewać? Strasznie mi się nie chce przerabiać tego w wersji od jesieni i wolałabym już w te wakacje jakąś trawkę tam mieć a to co wyczytałam tutaj zajmie mi pół życia :bash: i nie do końca wiem o co chodzi z tą dechą którą trzeba ciągać po ziemi :confused: czy ktoś może mi to streścić? I czy możemy sami zrobić drenaż? Jeśli tak to czy ktoś wie jak to zrobić domowym sposobem?

Jaki drenaż chcesz robić i gdzie go chcesz wyprowadzić?

Trawnik od biedy możesz zrobić tak, jak opisałaś, ale efektów szczególnych się nie spodziewaj. Trawka będzie, ale zachwaszczona na pewno...

Jak masz walec, to po co deska? Chyba, że do wyrównania powierzchni... Do wyrównania przydadzą się dwie osoby i długa deska. Osoby idą po obu stronach deski i ciągną ją po ziemi tak, aby wyrównywać wszystkie górki i zasypywać dołki. Można to grabiami też zrobić (albo połączyć obie metody - najpierw grabiami, później deską). Później ubić walcem, wysiać trawę, przegrabić na powierzchni tak, aby nasionka pokryć cienką warstwą gleby i ponownie zwalcować.

Jak gleba jest dobra (przepuszczalna i bogata w składniki mineralne), to trawka powinna dość szybko wybić. Trzeba tylko pilnować się przed chwastami wieloliściennymi i ew. herbicydem je potraktować, albo mechanicznie oczyszczać co jakiś czas, dopóki trawa się nie wzmocni i nie zagłuszy chwastów.

Pracy trochę jest, nie powiem, że nie ma - ale wcale nie zabierze to całego życia ;)

Dziękuję wam za objaśnienie :D pytałam o tą dechę bo gdzieś czytałam żeby tak zrobić przed sianiem ale nie kumałam do końca co z czym i dlaczego :( ale raczej użyjemy grabi i walca, z tym drenażem trochę spaliłam :oops: w zeszłym roku jak byłam tam na wiosnę stała ogromna kałuża wody na trawniku ale po przeprowadzeniu wywiadu dowiedziałam się że to było wypompowane ze studni a że wąż był za krótki i nie chciało się go przedłużyć do rowu płynącego zaraz za płotem to właśnie taki efekt otrzymaliśmy :bash: niestety co roku jeśli nie wypompujemy wody ze studni do odpowiedniego poziomu to zalewa nam piwnicę wiosną :mad: nie mogę się zdecydować czy używać tego roundupu ale chyba zastosuję go tylko na miejsca zachwaszczone a na starą trawę nic nie będę robić chyba że znajdę tam jakieś chwasty. Dziękuję za link do filmiku, nawet nie pomyślałam żeby wskoczyć na youtuba po poradę :rolleyes:

kochani nie jestem w stanie przeczytać całego wątku , a do soboty mam podjąć decyzję która klasa ziemi będzie lepsza pod założenie trawnika jakaś 4 b ( cokolwiek to znaczy ) czy druga ? Mój mąż chce tą 4 bo uważa że druga będzie " czarną mazią ", ciężką , której on nie da rady rozplantować , że niby na trawę wystarczy lekka - ta 4 właśnie . Co myślicie ? Oczywiście pod spodem mam piaski ale trawa chyba nie ma dużego systemu korzeniowego ?

duduś, zrozum, nikt Ci nie odpowie na to pytanie, bo sama klasa gleby (IVb) to za mało informacji.

Masz np tu :

gleby ciężkie klasy IVb mogą być podmokłe, zbyt trudne do uprawy albo położone w złych warunkach fizjograficznych, np. na stokach o dużym nachyleniu czy zerodowanych szczytach wzgórz. Do klasy tej należą gleby, w których poziom wód gruntowych jest zbyt wysoki (oglejenie występuje na głębokości mniejszej niż 50cm) – gleby gruntowo-glejowe, czarne ziemie glejowe, mady właciwe lub próchniczne zaliczane do kompleksu zbożowo- pastewnego mocnego, ale również i takie, które są podścielone bardzo płytko piaskiem lub żwirem, co powoduje, że są za suche (np. mady brunatne) i zaliczane w związku z tym do kompleksów żytnich. W klasie tej bardzo często klasyfikuje się rędziny, zwłaszcza wytworzone z twardszych skał węglanowych.

gleby lekkie klasy IVb to zwykle gleby brunatne o uziarnieniu piasków – od słabo gliniastych do gliniastych mocnych. Należą one zwykle do kompleksów żytnich.

Bądź tu mądry i pisz wiersze.

• 2 weeks później...

przepraszam, jeśli powtarzam czyjes pytanie ale sprawa pilna..

rozsypałąm na trawniku nawóż Biopon do trawnikó w granulkach, podlałąm....ale- mam 2 psy, które kilka razy dziennie są wypuszczane do ogrodu.. na opakowaniu nawozu nie podano żadnej informacji, aby chronic zwierzęta albo że nawóz szkodliwy- jednak teraz mam wątpliwości..

czy nic się psom nie stanie, jesli biegają po takim trawniku..

bedę wdzięczna za odpowiedz!

• 3 weeks później...

Witam wszystkich i proszę o poradę :)

Chcę założyć trawnik ( i to bardzo) Chciałam poczekać, aż wykonane zostanie ocieplenie elewacji, ale wykonawca przesunął termin, a czas leci, tylko patrzeć, a będzie lato.

U mnie na działce przed budową wykonawca zebrał i wywiózł humus ( twierdził, ze i tak będziemy kupować ziemie) Pozostało podłoże piaszczysto - żwirowe o bardzo dobrej przepuszczalności ( nawet w wielkie ulewy woda nie stoi na działce) ale też nic tu nie rośnie oprócz pojedynczych krzewinek.

Poradzcie proszę, czy wystarczy w tym przypadku nawieść 10 cm ziemi z pola? Czy standardem jest teraz kładzenie maty antychwastowej?

Nie jestem pewna, czy przy takiej glebie w miejsca sadzenia thujek powinnam również do wykopanych dołków nasypać żyznej ziemi?

( tylko nie denerwujcie sie, jesli odpowiedzi na pytania wydają sie Wam oczywiste) :)

Wykonawca w brzydki sposób wykorzystał Waszą niewiedzę. Zebraną żyzną warstwę można, a nawet trzeba, zeskładować na działce.

Pod trawnik 10 cm może wystarczyć, ale dla krzewów to trochę mało, szczególnie że po zagęszczeniu zrobi się z tego pewnie 7cm.

Wybieraj rośliny, którym odpowiada piaszczysta gleba - żywotnik (thuja) nie należy do tego grona.

kasę to wzial od nas za zebranie i wywóż - tak się później okazało.

Nie ma co - dalismy się wrobic, ale przy tezie - to dom Pani buduje a na dobrą ziemię Pani nie stać - opadły mi ręce. Zresztą i tak było juz po wszystkim.

Wstepnie zamówiłam juz ziemię - trochę torfową, od lokalnego "potentata". Rozmawiałam też z miejscową firma ( też korzystaja z ziemi od tego dostawcy) w sprawie założenia trawnika ( namawiaja na siatkę przeciw kretom, chociaz na piaszczystej ziemi dotychczas nie widziałam kretowisk i na sysyem nawodnienia - nie wiem jeszcze na ile to wycenia, choć trawnik malutki - niecałe 200m). Muszę się spieszyć, bo lato za pasaem - dobrze, ze od środy ma popadać ;)