Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dlaczego by miała nie przetrwać ? Ja siałam w październiku w zeszłym roku. Zakiełkowało może z 10% nasion. Resztę pokryły totalnie chwasty.Ręcznie wyplewiłam jeszcze przed zimą 1/3 (reszty nie dałam rady) i na wiosnę miałam piękny trawnik. Doplewiłam resztę i te nasionka wykiełkowały wiosną. Nie dosiewałam prawie nic. Trawa nie przemarza. Tylko nie wolno po niej deptać i pilnować trzeba żeby się chwasty nie rozrosły/

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, w tym sezonie planuję wykonać trawnik wokół domu i mam mały problem ponieważ nie wiem jak się do tego zabrać.

Podczas wykopywania fundamentów koparka rozplantowała gline równomiernie po całej działce związku z tym nie wiem czy jest sens ją zdzierać do ziemi która jest pod spodem?

Proszę wziąć pod uwagę to że cały gród będę jeszcze podnosić o 15-20cm.

Więc jak radzicie to wykonać?

PS. Mam do dyspozycji 2 palety wapna, czy można je rozsymać po działce ażeby trawka lepiej rosła?

artykułów na temat zakładania trawnika jest bez liku

na tym forum też napewno wiele znajdziesz

po pierwsze zanim zaczniesz stosować jakikolwiek nawóz powinieneś, moim zdaniem, zbadać skład chemiczny gleby i w stacji badawczej poprosić o plan nawożenia

dopiero wtedy mając taka wiedzę powinieneś stosować nawozy

a o samym wapnowaniu :

"Zabieg wapnowania ma podwójne znaczenie w uprawie roślin. Dostarczany do gleby wapń ma znaczący wpływ na właściwy rozwój większości roślin, a jednocześnie bardzo poprawia jakość gleby poprzez polepszenie jej przewiewności, struktury i pojemności wodnej. Wapń w glebie mocno ogranicza także akumulację metali ciężkich przez rośliny.

Kiedy wapnujemy glebę?

Nawozy wapniowe stosuje się, gdy gleba jest zbyt kwaśna (pH poniżej 6), co wpływa niekorzystnie na jakość gleby i możliwość pobierania z niej składników pokarmowych przez rośliny (wyjątkiem są rośliny kwaśnolubne). Ważne jest to w przypadku trawników, które należy wapnować średnio co 2-3 lata. Szczególną tendencję do zakwaszania się mają ubogie, piaszczyste i lekkie gleby, które najczęściej porasta skrzyp – oznaką zbyt kwaśnej gleby. Wapnowanie najlepiej przeprowadzać jesienią (październik, listopad), ponieważ proces przyswajania wapnia przez glebę to powolny proces wymagający sporo wilgoci.

Czym i jak wapnować?

Do wapnowania w ogrodach najlepiej używać łagodnych form nawozów wapniowych, czyli kredy lub dolomitu. Do upraw rolniczych często stosowane jest tzw. wapno palone zawierające szybko działający tlenek wapnia, który jest stosowany na ziemię oraną lub przekopaną. Niestety, ma on także działanie żrące dlatego w ogrodzie może być niebezpieczny dla ozdobnych roślin wieloletnich. Kreda zawiera około 50% czystego wapnia. Dolomit ma go nieco mniej, ale dodatkowo zawiera potrzebny roślinom magnez. Jesienią stosuje się dosyć wysokie dawki dolomitu lub kredy ale zawsze należy robić to zgodnie z zaleceniami producenta. Nawozy wapniowe najczęściej mają mało wygodną formę pylistą. W sprzedaży spotkać można już kredę granulowaną, która jest łatwiejsza do rozsypania pod krzewami lub na trawnikach."

http://www.mowimyjak.pl/dom/rosliny-i-ogrod/wapnowanie-gleby-jak-i-kiedy-to-zrobic,12_47114.html

zresztą jak będziesz podnosił poziom działki to powinieneś raczej poczekać z tym zakładaniem trawnika - co zasypiesz ziemią już zasianą trawę?

Ależ oczywiście że samemu nie rozsypał bym gliny, kaparkowy który kopał fundamenty sam wpadł na taki pomysł podczas mojej nie obecności.

Co sądzicie o tym abym nasypał na tą glinę 5cm piasku i resztę wyrównał czarnoziemem?

Czy tak wykonany trawnik nie będzie pływać?

A może zaorał bym wcześniej tą glinę z ziemią która jest pod nią?

Oczywiście, że będzie pływać.

Glinę nalezy zaorać i przede wszystkim wprowadzić tam życie mikrobiologiczne - np. poprzez dodanie obornika. Najlepiej w pierwszym sezonie posiać nawóz zielony - łubin, gorczyce, peluszkę, a trawnik (i w ogóle ogród) założyć w roku następnym.

Oczywiście w międzyczasie trzeba sprawdzić odczyn, bo gleba może wymagać wapnowania (ale nie musi). Wapnuje się jesienią.

Co masz za wapno (gaszone, planowe, hydratyzowane)? W przypadku telnku wapnia stosowac trzeba z najwyższą ostrożnością, bo ma bardzo silne działanie.

Bez pozytecznych mikroorganizmów nic nie będzie na martwicy dobrze rosło.

Edytowane przez Elfir

kiełkują rośliny rudealne - takie o najmniejszych wymaganiach środowiskowych.

Od pokrycia piaskiem nic się nie miesza. Bardziej od kopania :)

Piasek (ale lepsze jest drobne kruszywo - grysik, żwirek) trzeba zawsze przekopać z dodatkiem organicznym (obornik, kompost, torf, traciny, liście, pokos trawy), inaczej zrobisz sobie z gliny beton.

Glina jest dobrą ziemią, ale trzeba ją starannie przygotować. Jest żyzna i dobrze gromadzi wodę. Ale jest zbita - i tylko starczy ją rozluźnić.

w okolicy Piaseczna pod Warszawa chyba nie jest kwasna...

a wiesz moze czy taka glebogryzarka poradzi sobie z przemieszaniem gornej warstwy tej gliny z piaskiem i torfem ? bo ja nie mam z tym jeszcze zadnego doswiadczenia :)

http://www.jula.pl/glebogryzarka-750w-721205

albo czy w ogole ktos wie czy warto kupowac cos takiego? czy taka tania to nic nie warta ?

glina rozrzucona na jesieni jest jeszcze dosc miekka bo lekko sie kopie

Edytowane przez Yaa

• 2 weeks później...

Mam nadzieje, że w dobrym wątku.

Potrzebuję porady w temacie zakupu-doboru właściwego gatunku trawy na dość mokrą działkę z podłożem trudno przepuszczalnym wodę w głąb czyli sporo gliny . Zależy mi na jakimś gatunku który ma mocniej rozwinięty, szybko rozrastający się silny system korzeniowy aby na powierzchni utworzyła się mocna darnina. Część zielona trawy też aby była silna bo wydaje się, że będzie eksploatowana przez dzieci :) Czy może zwykłą najtańsza trawę wsiać i nic nie kombinować ?

Dziękuje z góry za porady.

Edytowane przez borusek