Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zaczynam myślec o trawniku :rolleyes:, w tej chwili jest tak :

http://media-cache-ec3.pinimg.com/736x/ee/7b/93/ee7b9358edbb10765dc0dc5502c7beaa.jpg

trzeba dosypać ziemi bo są duże nierówności. Mam zatem pytanie co zrobić z tym co już rośnie przed dosypaniem ziemi - wyrwać, potraktowac jakimś specyfikiem ?? Po dosypaniu ziemi czymś potraktować czy przymierzyć się można do siania trawy...niestety wiedza zerowa więc liczę na poradę :rolleyes:

to jest aerator, a przecina

To jest to co niektórzy producenci nazywają "areatorem", czyli na walcu są na sprężynach druty, które szarpią tą glebę, ale nie nakłówają.

Ja też mam taki niby "areator" jak dodatek do wertykulatora. Jest jedna wielka lipa i badziew.

Pytanie tylko, czy nazywanie towaru "areatorem", który areatorem nie jest to nie oszukiwanie klienta wbrew prawu?

Ivi - mnie się podoba tak jak jest :) Śliczna, naturalna łąką. Tylko zacząć kosić.

Jak chcesz prawdziwy trawnik:

1. Żyzna, lekka, przepuszczalna, próchniczna ziemia (nie wiem co masz w tej chwili, ale musisz osiągnąć pkt 1)

2. Żadnych chwastów, goła ziemia (sposób odchwaszczenia dowolny, byle skuteczny)

3. Teren idealnie wyrównany, zwałowany walcem 120 kg.

4. Mieszanka nasion dobrej jakości, dobrana do efektu, jaki chcesz uzyskać.

5. Woda (najlepiej system nawadniający)

I mozna siać.

A ja mam takie pytanko

Czy jeżeli są dla mnie akceptowalne chwasty na trawniku, bo i tak będę kosić

To można je zostawić ? Czy zniszczą i zaglusza wysianą trawę ?

Bo po rozplantiwaniu 10-15 cm warstwy gliny Juz widzę ze pokryla się zielenią w postaci perzu, rumianku, dziurawca, skrzypu nawloci i innych których nie potrafię zidentyfikować

Miałam w planach dosypanie trochę pospolki oraz tortu z obornikiem i przeglebogryzalkowanie całości :)

Ale widzę ze pomimo iż warstwa gliny wyciagnieta z głębokości to od razu coś na niej rośnie

Ivi - mnie się podoba tak jak jest :) Śliczna, naturalna łąką. Tylko zacząć kosić.

.

Dziękuje :)

mi tez sie podoba, ale jest tak nierówno, że trzeba sporo ziemi dosypać :cool:

Nie zależy mi na trawniku jak z obrazka, chciała bym żeby było równo i zielono. Działka jest mała wiec trawnika będzie niewiele bo chciala bym tez trochę mniej wymagajacych roślinek które rosnąć bedą na mokrej glinie /wysoko wody / i odłonią mnie od sąsiadów :-)

zalezy jakie chwasty - np koniczyna może zagłuszyć trawę z czasem.

Chwasty rudealne potrrafią rosną na martwicy. Na tym polega ich sukces ewolucyjny.

koniczyny akurat nie ma, ale glownie chodzilo mi o to, ze jezeli dosypie troche pospolki i torfu i przemieszam z nawierzchnią to i tak to co tam teraz rosnie sie przebije

troche chwastow mi nie przeszkadza, moze to byc taki łąkowy trawnik, ale czy to nie bedzie jakas porazka w takim sensie ze trawa którą posieję wcale nie wyrosnie bo zostanie zagluszona przez to co tam jest

na zdjeciach stan obecny

zdjęcie (5).jpg

zdjęcie (2).jpg

1. Żyzna, lekka, przepuszczalna, próchniczna ziemia (nie wiem co masz w tej chwili, ale musisz osiągnąć pkt 1)

2. Żadnych chwastów, goła ziemia (sposób odchwaszczenia dowolny, byle skuteczny)

.

jako że moja łączka będzie przeorana niebawem mam pytanie -czy odchwaszczac teraz np jakąs chemią np.roundap a potem dosypac ziemi...czy w jakiej kolejności ?? i jakachemi może pomoća jednoczenie zeby potem coś rosło :confused:

wody gruntowe są dośc wysoko w moje okolicy niestety.

a jak sprawdzić rodzaj ziemi, da sie jakoś samodzielnie na potrzeby orgodu ??

Najłatwiej określić czy piaszczysta czy gliniasta + odczyn płynem Helliga.

Ilośc próchnicy określa się wrzucając garśc ziemi do przeźroczystego pojemnika, np. słoika. Zalewa się wodą i potrząsa. Chwilę odczekać

Próchnica będzie pływać pod powierzchnią jako czarny korzuch. Im go więcej tym lepiej. Piasek szybko osiada na dnie. Im go więcej tym woda jest bardziej przeźroczysta. A jeśli na dnie jest niewiele osadu a woda jest długo brudno-żółto mętna znaczy, że gleba jest gliniasta/ilasta.

sensie ze trawa którą posieję wcale nie wyrosnie bo zostanie zagluszona przez to co tam jest

Możesz sobie kombinować i iśc na skróty, jak chcesz, twój ogródek.

Prawda jest taka, że zgodnie ze sztuką kazda nawiezinoną ziemię trzeba wymieszać z tym, co na ogrodzie teraz jest, a przed założeniem trawnika dokładnie odchwaścić.