Jezier 19.03.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Grzejniki są miedziane. Miedź kilka razy lepiej przewodzi ciepło niż stal. Może ta różnica uwidatnia się bardziej przy niskich temperaturach zasilania niż wysokich?Wlazłem na stronę Radsona. Mają w ofercie konwektory ale stalowe.Taki konwektor ma 52-53% mocy przy 55/45/20 w porównaniu do 75/65/20. A więc o 1-2% więcej niż płytowy. Tu już chyba nie można mówić o marketingu bo sprzedają i takie i takie a nie widać aby bardziej promowali konwektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.03.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Zacytuję za vademecum "Informatora Instalacyjnego 2006 Murator"" "Grzejniki konwektorowe Grzejniki te prawie całe ciepło oddają poprzez konwekcję. Wymiennikiem ciepła jest rurka metalowa - miedziana lub stalowa, na którą są nałożone lamele (odpowiednio ukształtowane żeberka aluminiowe lub miedziane)." I dalej ważne!: "Stalowa obudowa grzejnika jest dużo wyższa niż wymiennik i tworzy komin konwekcyjny. Wskutek Różnicy temperatur między dolną częścią grzejnika ( z wymiennikiem) a górną następuje ruch powietrza ku górze i oddawanie ciepła." koniec cyt. Jeśli konwektory tak właśnie są pojmowane to regulus absolutnie nie jest konwektorem, lecz jest mu znacznie bliżej do grzejników płytowo-konwektorowych, ze znacznie większą od nich sprawnością pracy. Ta ich większa sprawność wynika z dwóch powodów: - budowa z materiałów świetnie przewodzących ciepło oraz - większa nawet od najlepiej wyposażonych w podwójny konwektor grzejników płytowych powierzchnia grzania. Przykład Stelrad 1000/600 ma powierzchnię wymiany - 7.7m2 Regulus 600 na 1 mb lameli ma powierzchnię wymiany - 9.1m2 I właśnie to + wykazana przez Jeziera znaczna szybkość podjęcia pracy powodują dobrą wydajność przy każdej temperaturze nośnika. Również przy kotłach kondensacyjnych. W typowym konwektorze, tym z przytoczonej definicji Muratora, powierzchnia wymiany jest stosunkowo niewielka. Stąd potrzeba wysokiej temperatury jego pracy. Ten wymóg nie tyczy regulusa. Tyle medycyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 20.03.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 W rzeczywistych warunkach takie założenia nie maja sensu no bo kto w lipcu włącza ogrzewanie??? Ja włączam. O różnych porach roku. Jak tylko jest zimno i nieprzyjemnie (Nie mam kominka ) Szkoda, że jedno niezrozumiane sformułowanie wypaczyło sens mojego wywodu. Komfortowo znaczy przeważnie drożej ale nie w tym akurat przypadku. Moje zużycie gazu po wymianie grzejników, o której uprzednio pisałem spadło co prawda jedynie o około 10 %, lecz jest to też dość dużo, zdecydowanie natomiast wzrósł komfort cieplny i łatwa dostępność tego ciepła o każdej porze roku ( lipiec podałem jako przykład skrajny). Kurna. Czytam, czytam, ale nawet Andrzej Lepp. nie potrafiłby takiego bajeru pociskać. Dołóż jeszcze 10 regulusów i nie bedziesz wogóle musiał gazu dostarczać. Były sobie Convektory chyba z Krakowa, Radiatory chyba z Bielska, jest regulus. Ja firmir życzę jak najlpeiej. Polska firma, nasi mają zatrudnienie choć i tak zyski przejadają w niemieckich hipermarketach albo płacą za ruski gaz, ale niech tam. Tylko nie rozpędzajcie się z tymi obietnicami (tylko 10%! na początek), bo stajecie się bardziej niewiarygodni. A grzejniki o których wspominałem się nie przyjęłu. Nie wiem czemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 20.03.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Skoro myślicie o poziomie forum to stańcie do innej rywalizacji Oto przykładowo mamy dom 200 m2, ściana 25 cm + ocieplony 12 cm styro ( jakie cegiełki nie piszę aby nie wywołać wojny co lepsze) Temperatura na zewnątrz wynosi przykładowo -10 K Dom ma podpiwniczenie I teraz co najważniejsze rozważcie następujące przypadki Dom jest wyposażony w kocioł 20 kW (na potrzeby CO i CW ) kocioł jest modulowany - zamknięta komora spalania + grzejniki - zamknięta komora spalania + podłogówka - kondensacyjny + grzejniki - kondensacyjny + podłogówka - zamknięta komora spalania + grzejniki + podłogówka - kondensacyjny + grzejniki + podłogówka A teraz pytania : Jak powinien pracować kocioł aby uzyskać komfort cieplny przy temperaturze 21K tak aby zapłacić jak najmniejsze rachunki -praca z czujką pogodową -według nastawionego czasu -termostatu pokojowy -czujka i termostat Jak wpłynie ustawienie obniżenia nocnego na 18 K na czas osiągnięcia komfortu cieplnego w poszczególnych przypadkach (odpowiedni kocioł i grzejniki wymienione powyżej) Przez pojęcie komfort rozumiem odczuwalne ciepło a nie tylko uzyskaną temperaturę Ciekaw jestem czy ktos podejmie wyzwanie bez wycieczek który produkt lepszy?! Temp na zewn. -10 K. NIemożliwe, to jakiś matrix... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Andrzej Leppiej pisze: Kurna. Czytam, czytam, ale nawet Andrzej Lepp. nie potrafiłby takiego bajeru pociskać. Dołóż jeszcze 10 regulusów i nie bedziesz wogóle musiał gazu dostarczać. Ty to masz chłopie łeb! Świetny pomysł, że też na to nie wpadłem?? Objaśnij jednak mi to szerzej bo nie całkiem rozumiem jak to zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.03.2006 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Strasznie to wszystko fajnie wyglada - ale na gazie - a tu chodzi o piec na paliwo stałe - czy ktos używa tych "regulusów" w piecu na paliwo stałe ???? W moim domu będzie piec 20-30kW i 10 grzejników o mocy łacznej okolo 15 000W - Zakładajac regulusy bez bufora (zbiornika akumulacyjnego) - tkak sytuacja jest chyba pomyłką - za mało zładu w instalacji - przy płytowych wyglada to juz jakoś sensowniej - ilośc wody w instalcji.Bogusław pomimo tego że wszystko wskazuje na to ze masz lub i możesz miec rację raczej w sytuacji takiej jak moja regulus nie ma sensu - nie mam zamiaru stac przy kotle i modlic sie by się nie zagotowało. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 20.03.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Bogusław zasłoń wlot zimnego powietrza pod grzejnikami i doswiadczalnie sprawdz czy jest to konwektor czy nie, dla mnie grzejnik króry 80% ciepła oddaje na drodxe konwekcji jest typowym konwektorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Jeżyk. Oczywiście, że tak. To jest grzejnik konwektorowy. Tak samo jak grzejniki płytowo-konwektorowe. Piszesz:Bogusław zasłoń wlot zimnego powietrza pod grzejnikami i doswiadczalnie sprawdz czy jest to konwektor czy nie, dla mnie grzejnik króry 80% ciepła oddaje na drodxe konwekcji jest typowym konwektorem. Zrób to samo w panelach zasłaniając przestrzeń miedzy płytami. Co będzie wówczas grzało??? Tylko ich powierzchnie zewnętrzne. Analogicznie w regulusie. Nawet jak zamkniesz przestrzenie kominów wewnętrznych, powierzchnia zewnętrzna grzejników będzie nadal gorąca, będzie nadal intensywnie grzać. Dlatego też twierdzę, że tym grzejnikom bliżej do płytowo-konwektorowych niż do konwektorów ex definizione. A to czy proporcje konwekcji do promieniowania to 80:20 to jest to z pewnością zmienna, zależąca od temperatury nośnika. A propos: O jakim promieniowaniu cieplnym możesz mówić przy temperaturze nośnika np. 40oC.??? Tylko o takim jakie wytwarza z siebie rozgorączkowany, leżący w łóżku chory Powierzchnia ciała, powierzchnia grzewcza dorosłego, nagiego człowieka to ok.2m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 20.03.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Ech, bogusław, Ty mi z łaski swojej powiedz, czy woda nie musi szybciej przez ten twój grzejnik płynąć. Bo skoro jest jej mniej, to aby na wyjściu miała parametry wyjścia nie musi płynąć szybciej (inaczej bedzie 2/3 grzejnika chłodnego czyli bezużytecznego)? Jeśli na powyzsze pytanie padnie odpowiedź - tak woda musi płynąć szybciej? to ==> Czy to nie wiąże się z szumami? Jeśli na powyzsze pytanie padnie odpowiedź - tak MOŻE być słychać bardziej (a skoro może to bedzie) ==> Czy da się tego jakoś uniknąć? Jeśli na powyzsze pytanie padnie odpowiedź - tak da się ==> JAK? A z innej beczki. Na convektora narzekali ze się chyba te rurki jakoś oddzielały od obudowy (inna rozszeszalnąść) i wydajność ich spadała. Ponadto słychac było szum wody, trzaski jakieś, ech... A jak to wygląda w debeściakach regulusach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.03.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 AL napisał Temp na zewn. -10 K. NIemożliwe, to jakiś matrix... bogusław napisał O jakim promieniowaniu cieplnym możesz mówić przy temperaturze nośnika np. 40oC.??? Tylko o takim jakie wytwarza z siebie rozgorączkowany, leżący w łóżku chory no właśnie, w tym wypadku, możesz napisać o promieniowaniu, a nie o konwekcji, tak samo, jak przy podłogówce, ściennym, grzejnikach płytowych, przy temperaturze zasilania 40 C, Jeżyk. Oczywiście, że tak. To jest grzejnik konwektorowy. Tak samo jak grzejniki płytowo-konwektorowe. proponuję żebyś się określił, jak czytałem wyżej, to nie są konwektory, Grzesiek przytoczył Ci fragment opisu ze stron www, a Ty dalej swoje, pomiedzy grzejnikami konwektorowymi i płytowymi jest istotna różnica, nie tylko w nazwie, ale i w budowie, chociaż zarówno jedne jak i drugie grzeją i przez promieniowanie i przez konwekcję, tylko proporcje są inne, tym nie mniej regulus będzie grzejnikiem konwektorowym, a grzejnik płytowy, czy to będzie stelrad, purmo, kermi, czy też jeszcze inny, jbędzie grzejnikiem płytowym a Ty, jak znam życie zaraz będziesz pisał o tym jacy to Ci instalatorzy są żli bo nie wspierają rodzimego przemysłu, że to jest lobby i nachalna reklama, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Jak to się mówi: "Chłop swoje, pop swoje" 1950, jakbyś zadał sobie nieco trudu i przeczytał moje posty może trochę uważniej i myśląc nieco bardziej pozytywnie o ich treści, wówczas byłobyłatwiej. Udajesz, że nie rozumiesz o co w nich chodzi czy robisz to specjalnie? Przeczytaj jeszcze raz definicję konwektora zacytowaną przeze mnie za Muratorem. W świetle tej definicji regulus nie jest konwektorem.To chyba jest oczywiste. Zacytuję jeszcze za folderem Stelrada:cyt: "płytowo-konwektorowe grzejniki "Stelrad" są wykonane z blachy stalowej, zimnowalcowanej o grubości 1.25mm." koniec cyt.Takie samo sformułowanie "grzejniki płytowo-konwektorowe" znaleźć można w folderach wszystkich paneli. Jaki procent ciepła oddaje Stelrad w drodze konwekcji a jaki w drodze promieniowania? W temp. czynnika 75oC?w temp. czynnika 55oC?w temp. czynnika 45oC? Nomenklatura musi nadążać za życiem, a my, żebyśmy mogli się spierać musimy mieć jasno określone, identyczne opisy pojęciowe.Niestety póki co tak nie jest, stąd spór, nieporozumienia i niezrozumienie........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Mam już dość tego wątku i szarpaniny w wykonaniu niektórych ale jak się powiedziało "a"........ Andrzej Leppiej pisze: Ech, bogusław, Ty mi z łaski swojej powiedz, czy woda nie musi szybciej przez ten twój grzejnik płynąć. Bo skoro jest jej mniej, to aby na wyjściu miała parametry wyjścia nie musi płynąć szybciej (inaczej bedzie 2/3 grzejnika chłodnego czyli bezużytecznego)? Otóż nie. To może był problem Convectora ( niejeden zresztą). Miał on budowę wężownicową, stąd schłodzenie liniowe mogło powodować nierówne nagrzewanie grzejnika, szczególnie dużego, duże opory hydrauliczne i możliwe turbulencje na kilku łukach 180o. Przyspieszenie przepływu w grzejniku nastąpiłoby jedynie wówczas, gdyby średnica rurki w grzejniku była mniejsza od średnicy gałązek przyłączeniowych. Regulusy mają budowę kolektorową o średnicy kolektorów 20 a zatem szerszej od średnicy gałązek przyłączeniowych, którte są przeważnie z 15-tki. Z tychże kolektorów woda przepływa trzema rurami na drugą stronę grzejnika i również trzema rurami płynie do powrotu. Przepływ zatem jest wolniejszy niż w przyłączu oraz jest równomierny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 20.03.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Bogusław nie gniewaj się, ale Twoja wiedz na temat niektórych szczegółów z budowy wiadomego grzejnika jest zadziwiająca jak na lekarza. Oficjalnie nie masz też związku z tym producentem - niech i tak będzie. Ja pasuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Grzesiek! To wszystko pisze tam, skąd i Ty czerpałeś swoją wiedzę. Na stronie internetowej w oknie "Budowa grzejnika".Mam go poza tym póltora metra za plecami i mogę zajrze do środka. Wiedza ta jest powszechnie dostępna każdemu.Tylko trochę chęci i dobrej woli........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Problem szumów instalacyjnych jest problemem, który może wystąpic w instalacji z każdym grzejnikiem, z regulusem również.Ja tego problemu u siebie nie mam. Znaczy to, że instalacja moja jest zrównoważona hydraulicznie, niezapowietrzona, z dobrze ustawionymi nastawami zaworów.Moje grzejniki pracują równo, cicho i bezszelestnie. Jeśli szum w instalacji się pojawia oznacza to, że wymienione wyżej warunki są niespełnione. Grzegorz! Może dla odmiany coś o medycynie? Albo o koniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 20.03.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Akurat z internetu swojej wiedzy nie czerpałem Boguś nie rozśmieszaj mnie Kończmy ten kłótliwy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 OK Grzesiu! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.03.2006 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Problem szumów instalacyjnych jest problemem, który może wystąpic w instalacji z każdym grzejnikiem, z regulusem również. Ja tego problemu u siebie nie mam. Znaczy to, że instalacja moja jest zrównoważona hydraulicznie, niezapowietrzona, z dobrze ustawionymi nastawami zaworów. Moje grzejniki pracują równo, cicho i bezszelestnie. Jeśli szum w instalacji się pojawia oznacza to, że wymienione wyżej warunki są niespełnione. Grzegorz! Może dla odmiany coś o medycynie? Albo o koniach? Bogusław załóż watek w dziale potrad życiowych i tam bezpiecznie nikomu nie wadząc można poklikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.03.2006 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 I vice versa Grzesiu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.03.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 OK Grzesiu! Pozdrawiam Bogus, a od czego jeste lekarzem? Ale poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts