Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co daliscie na podłogi bo mamy dylemat?

Pozdrawiam

Na dole mamy panele - położone na tymczasem - już 4 lata leżą i dobrze sie mają. Na górze wykładziny połozone bezpośrednio na wylewkę.

Baru - a jak te wykładziny? alergicy u was nie mdleją? da sie jakoś porządek utrzymać?

Dla mnie wykładzina jest bardzo przyjemna a wszyscy w koło straszą i straszą...

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2843223

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam Grupę!

jeżeli chodzi o firmę boz to ze współpracy z nią jak dotąd byliśmy zadowoleni , zresztą tak samo jak i z pcmb. ci drudzy są ostatnio nawet bardziej elastyczni.

co do gresu polerowanego to niedawno sie dowiedziałem że taki ma być. jeżeli chodzi o wystrój wnętrz to działka żony. ja zajmuję się dostawami, wykonawcami, jakością wykonania, terminowością, kosztorysem, rozwiązaniami technicznymi, DORADZTWEM ŻONIE :lol: .

co do promieniowania i mitów i faktów:

prawdą jest że jak Chińczycy znali porcelanę to myśmy..., itd. jednak teraz to robią na ilość i byle taniej i nie wszystko da się wytłumaczyć tanią siłą roboczą.

kilkadziesiąt lat temu ludziska dawali azbest na dach, na elewację i podjazd. a dziś? a dziś większości z nich już nie ma :o

a co do bieżących tematów politycznych to niedługo będziemy mieli honorowego obywatela rp p. szakaszwilego no bo skoro usa sie dogadały z resztą i maja juź dla gruzinów nowego prezydenta to stary gdzie poprosi o azyl

? no gdzie ? u kogo? u przyjaciela...

pozdro

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2843619

no własnie

jestesmy w Unii Europejskiej i NATO i zamiast twrado sie tego trzymac to my robimy za konia trojańskiego

jakieś dziwne układy z amerykanami po których Miller kupuje w ameryce latajacy złom /bez oprogramowania a sprzet nafaszerowany jest elektronika jak komputer ... wystarczy ze amerykanie zablokują coś w oprogramowaniu i .... sprzet nie wystartuje/a następnie w rewanżu " ... wyjazd byłego premiera i lidera SLD, Leszka Millera, do USA na zaproszenie półrządowej instytucji: Woodrow Wilson International Center for Scholars. Miller pojechał tam aż na cztery miesiące i ma mieć cykl... wykładów gdzie poprowadzi cykl wykładów, poświęconych obecnej sytuacji w Europie Środkowo-Wschodniej i roli Polski..."

jakieś dziwne włazeliniarstwo wobec Litwy, Ukrainy - gdzie potem słyszymy o szykanach wobec Polaków

zamiast zając sie losami Polaków w Kazachstanie /i tym pomagac finansowo/ mamy dotowac Gruzinów - bo tak sobie wydumali nasi awanturniczy prominenci

jakies egzotyczne "przyjaźnie" z Sakaszwilim - który następnie wywozi naszego prezydenta w sina dal a następnie wystawia Go jak kaczke na cel ...

cała ta polityka rozbijania NATO i Unii /niepodpisywanie układów i zasłanianie sie Irlandczykami/ i pomachiwanie szabelka z tarczą antyrakierową - to dziecinada

warto o tym pisac dlatego aby nasi prominenci wiedzieli, ze nie chcemy ginąć za nieodpowiedzialną polityke amerykańska czy za Sakaszwilego

i małe sprostowanie oczywistej pomyłki /z mojej strony/- szefem ABW jest Bondaryk a nie Stasiak

co do gresu - wiekszośc mam polski - Opczno, troche hiszpańskiego i odrobine chińskiego dlatego ze mi sie podobał / poza tym mysle tak jak Sebo tzn. gdyby ludzie wiedzieli ile popiołów rakotwórczych ładuje sie do polskiego cementu i ceramiki - to od samego myslenia o tym mogli by zachorowac/

wykładzin u mnie niet

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2843797

Witam

Wielkie dzieki za odzew. Nie byłam w necie kilka dni i dzis bylo co poczytac. My juz kupilismy gres polerowany- prod. w Chinach w BOZ z duuuzym rabatem. W Danexie tez maja chinszczyzne po ok 25 pln. Ale zdecydowalismy sie dołozyc nasz kosztowal prawie 90 a po rabatach ok 73 :)

Caly czas zastanawiamy sie czy finish parkiet do sypialni, czy tak jak do salonu deska debowa bejcowana i olejowana - ja nie jestem przekonana do tego oleju wiec tak sceptycznie podchodze do debu w sypialniach. Zobaczymy.

Kominek mamy Edilkamin Aquatondo z szyba otwierana do gory.

Jeszcze nie mieszkamy a juz dzis zamontowali nam anteny na dachu - tak na wypadek jakby sypnelo w styczniu.

Dafit twoja historia z dekarzami przypomina troche moja - tylko moi zrobili tylko murłate, postawili 4 krokwie i sie zmyli ...

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2844479

Ja jak zwykle chcialam zwrocic sie do Was z pytaniem :D

Jak dlugo zajelo Wam zalatwianie instalacji elektrycznej? . My jestesmy na etapie zalatwiania spraw papierkowych i panowie z Energetyki powiadomili nas, ze to moze zajac im nawet do 7 miesiecy :o !!!

Czy ktos z Was wie o szczegolach, jaki jest zakres dzialan Energetyki, bo panowie powiedzieli ze teraz jest taka ustawa, ze oni doprowadza prad od slupa do slupka od ogrodzenia, a nie do murow domu...

I ostatnie pytanie do Tych ktorzy maja juz prad: ile kosztowal Was przylacz pradu? Ile placi sie teraz od punktu? Nasza "Sara" ma 125,5 m2, wiem ze to nic nie da,ale punktow jeszcze nie obliczylismy :oops: Moze ktos ma podobny metraz i podzieli sie ile wyniosl go przylacz pradu...

A i jeszcze odleglosc od slupa do slubka > nie przekracza 200m wiec cena za sprawy papierkowe i przylacz do "slubka" normalana w Energetyce jak do 200m czyli niemal 1200zl.

Pozdrawiam !!!

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2846467

witam Grupę!

dormar!

początkiem maja złożyliśmy dokumenty, gdzieś początkiem lipca przyłącz (skrzynka zk3 na ścianie domu :D ), potem uziom, pomiar , odbiór i mniej więcej końcem sierpnia, początkiem września licznik, a końcem września inst. wewnętrzna. jakoś to tak z tymi terminami chyba było- niektórzy twierdzą że mieliśmy dużo szczęścia.

no to co , kolejny tydzień przed nami- dużo planujecie zrobić jeszcze w tym roku? bo u nas jakieś takie spowolnienie nadeszło. :-?

pozdro

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2846498

Dzieki bogus33!!!

A jak z kosztami, wyszlo Was to tyle co kosztuje pokrycie dachu blachodachowka, czy mniej??? Bo az glowa boli, jak sie slucha ludzi ze to TAK DUZY kosztuje...

No my w tym roku zakonczylismy prace na pokryciu dachu i zostawilismy na zime stan surowy otwarty, ale od marca znow ruszamy pelna para :p ...oczywiscie zakonczylismy prace ,ktorych widac efekty :roll: no bo teraz zalatwiamy ten prad, wiec ciagle cos sie dzieje :wink:

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2846797

Dormar z tym prądem jest różnie, zalezy pewnie w dużej mierze w który Zakład Energetyczny będzie cię obsługiwal. Mnie na dzień dobry też powiedzieli, że może im to zająć nawet do 6 miesięcy, a temat zamnkąl się w jednym - ale pilnowałem sprawy bo zależalo mi na czasie. Pamiętam, że złozyłem cała dokumentacje w piątek, w środę był przetarg - potem były chyba 2 tygodnie przerwy na odwołania od przetargu - potem tel. do firmy która wygrała przetarg - przyjechali bardzo szybko, zrobili przyłącz w try miga. Dogadałem się od razu z nimi i zrobili mi cały pion w domu z zabezpieczeniem i załatwili temat geodety - byl na drugi dzień a z tego co sie dowiedziałem to oni bardzą lubia sie ociągać, a potem to już tylko płacisz fakturę za przyłącz i z posterunku enegetycznego przyjeżdzają zakładają licznik i już świecisz w domku. Ale procedura uważam, że jest zbyt skomplikowana, na początku to myslałem że zwarjuje jak tego wszystkiego wysłuchałem. U mnie przyłącz kosztował ok. 1200 zł ale słup miałem na działce.

Wytrwałości zatem w przezwyciężeniu biurokracji energetycznej :D

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2846823

Pozdrawiam

Na dole mamy panele - położone na tymczasem - już 4 lata leżą i dobrze sie mają. Na górze wykładziny połozone bezpośrednio na wylewkę.

Baru - a jak te wykładziny? alergicy u was nie mdleją? da sie jakoś porządek utrzymać?

Cholerka!

Nietypowe mam dzieci bo nie alergiki TFU, TFUU, TFUUUUUU!!

A znajomi i ich dzieci jakoś nie mdleją i nie zanoszą się spazmatycznym kaszlem (wyjątkiem jest moja kumpela - 40-stolatka, która zaczyna się dusić jak tylko znajdzie się w tym samym pomieszczeniu, w którym BYŁ (nie jest!! wystarczy, że był!!) pies.

A porządek... nooo to w tej chwili kupiłabym wykładziny w maziaki wszelakie a nie ładne, pastelowe kolory!! :evil: Chociaż jest u nas kategoryczny zakaz włażenia na górę z jedzeniem i piciem - wykładziny przypominają mapy... Najgorzej jest u najstarszej córki: tusz, atrament, rozjechane fotelem pastele (no co?? nie zauważyłam, że mi spadła!!... i tak 7 razy... :p).

Nie mniej jednak - nawet jak dojdę do takiego etapu, że będę mieć kasę na wymianę to i tak będzie dalej wykładzina, tylko - tak jak pisałam - w innych kolorach. Moje panny latają bez kapci, co mnie do furii doprowadza, więc przynajmniej nie marzną na tej wykładzinie w nogi.

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2848253

witam Grupę!

no to dzisiaj był dzień a raczej wieczór prawdy :o poziomowaliśmy ślepą wylewkę i strop...

nooo sądzę że ekipa się spisała; na chudziaku różnica między min i max 1,5- 2 cm max ale raczej 1,5. góra 1,5. są to różnice na kondygnacji a nie w poszczególnych pomieszczeniach.

dormar!

"A jak z kosztami, wyszlo Was to tyle co kosztuje pokrycie dachu blachodachowka, czy mniej??? "

nie no znacznie mniej, ponad (grubo ) dziesięciokrotnie. całkowity koszt przyłącza to 1150pln + 300projekt - to było już w cenie jaką zapłaciliśmy pani projektant za papierologię.

pozdro

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2849022

Pozdrawiam

Cholerka!

Nietypowe mam dzieci bo nie alergiki TFU, TFUU, TFUUUUUU!!

A znajomi i ich dzieci jakoś nie mdleją i nie zanoszą się spazmatycznym kaszlem (wyjątkiem jest moja kumpela - 40-stolatka, która zaczyna się dusić jak tylko znajdzie się w tym samym pomieszczeniu, w którym BYŁ (nie jest!! wystarczy, że był!!) pies.

A porządek... nooo to w tej chwili kupiłabym wykładziny w maziaki wszelakie a nie ładne, pastelowe kolory!! :evil: Chociaż jest u nas kategoryczny zakaz włażenia na górę z jedzeniem i piciem - wykładziny przypominają mapy... Najgorzej jest u najstarszej córki: tusz, atrament, rozjechane fotelem pastele (no co?? nie zauważyłam, że mi spadła!!... i tak 7 razy... :p).

Nie mniej jednak - nawet jak dojdę do takiego etapu, że będę mieć kasę na wymianę to i tak będzie dalej wykładzina, tylko - tak jak pisałam - w innych kolorach. Moje panny latają bez kapci, co mnie do furii doprowadza, więc przynajmniej nie marzną na tej wykładzinie w nogi.

Dzięki za informacje i argumenty ZA. A jak masz kładzione wykładziny - bezpośrednio na beton?

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2851245

Pewien pasterz mial straszne problemy z wilkami pozerajacymi jego owce. Poszedl wiec na targ aby kupic sobie psa.

Handlarz stwierdzil, ze najlepsza bedzie "Sobaka Barabaka" .

Pasterz patrzy, a to taki malutki piesek z wielka morda - nie wierzyl, ze moze cos zdzalac wiec handlarz dal mu go na okres probny.

Przyszla noc. Sobaka-Barabaka siedzi sobie przy stadzie a z lasu

biegnie watacha wilkow.

W pewnej chwili, basior pociaga nosem i wola:

- uwaga!! Przy stadzie jest Sobaka-Barabaka! ! Odwrot !!!

Wilki zaczynaja uciekac, tylko jeden mlody próbuje protestowac

- A wy gdzie? Przeciez ta Sobaka-arabaka to nas moze w dupy pocalowac

- A moze, moze.... Ale zebys wiedzial jaki ma zimny nosek ..

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2851667

ide se dziś na uczelnie, jak zwykle skrótem wydeptanym w trawie przez studentów

patrzę a tu za krzakami, przy chodniku radiowóz i na mój widok uchyla się szyba

ja wnerw, myslę mandat :/

policjant do mnie: "Co jest do spacerowania po mieście?"

no to ja wiedząc że źle zrobiłem, wiedziałem że chodzi o chodnik, ale chciałem zażartować i mówię: "deptak?"

na to on zaczął sobie coś pisać i mówi do drugiego: "patrz pasuje, mówiłem ci że to nie chodnik"

- Halo! Przed chwilą wysłał mi pan zdjęcie z komórki MMS-em.

- Oj, przepraszam, pewnie zapomniałem zablokować klawiaturę...

- No to niech pan pamięta na przyszłość. Albo niech pan nie nosi telefonu w gaciach!

Zamach w Gruzji, popsuty samolot... niedługo zamachowcom skończą się pomysły...

8)

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2851704

...Zamach w Gruzji, popsuty samolot... niedługo zamachowcom skończą się pomysły...

8)

w F16 go wsadzić :p

Swiezo osadzony wiezien drze sie zza krat:

- Jestem niewinny !!! Niewinny !!!

Na to z sasiedniej celi:

- Juz niedlugo kwiatuszku. Juz niedlugo ...

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2851788

Też się dorzucę:

- Panie Doktorze, mam kłopoty z zaśnięciem.

- Proszę brać te czopki, bardzo szybko działają.

Przy następnej wizycie pacjent prosi:

- A mógłbym dostać coś słabszego? Bo jak się budzę to mam

jeszcze palec w dup...e

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/579/#findComment-2851883