Gość 05.03.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Dzięki, czyli rozumiem że fert to to samo co teriwa. prawie to samo ... u mnie Fert róznił sie tym od teriwy ze miał 3 rzedy otworów - teriva 2 rzedy był ceramiczny - teriwa betonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 05.03.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 no cóż szkół jest wiele, ja robię terivę może dlatego zeby uniknąć efektu "dudnienia" przy bieganiu chalastry na poddaszu, a po drugie to budująć systemem gospodarczym, może niewiele więcej mnie to wyniesie ale podołam sam przy niewielkiej pomocy dwóch osób ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 05.03.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 no cóż szkół jest wiele, ja robię terivę może dlatego zeby uniknąć efektu "dudnienia" przy bieganiu chalastry na poddaszu, a po drugie to budująć systemem gospodarczym, może niewiele więcej mnie to wyniesie ale podołam sam przy niewielkiej pomocy dwóch osób ... Słuchajcie to w końcu jak jest z tą akustycznąścią stropów monolitycznych? Cytat z Muratora http://www.muratordom.pl/6330_16948.htm : Strop monolityczny wymaga pełnego deskowania; w domu jednorodzinnym może mieć grubość od 6 do 16 cm; to najcięższy strop żelbetowy – 1 m² waży od 220 do 450 kg, zależnie od grubości płyty; ma dobrą izolacyjność akustyczną – płyta grubości 14 cm całkowicie tłumi drgania; nadaje się do każdego domu – niezależnie od kształtu i rozpiętości stropu; wykonanie stropu trzeba powierzyć doświadczonej ekipie, która poradzi sobie z odpowiednim przygotowaniem zbrojenia; prace powinno się prowadzić bez przestojów. Po ułożeniu deskowania i zbrojenia należy przystąpić do betonowania – w przeciwnym razie wiatr może nanieść na nie liście, szyszki i inne zanieczyszczenia, które przed betonowaniem bezwzględnie trzeba usunąć; dolna powierzchnia stropu jest gładka i do jej wykończenia wystarczy cienka warstwa gładzi. Strop gęstożebrowy deskowania wymagają tylko jego obrzeża; jego grubość zależy od wysokości wypełnienia – strop z najniższych pustaków ma grubość 24 cm, z najwyższych – 29 cm; jest lekki – zależnie od rodzaju pustaków stropowych 1 m² stropu waży od 160 do 340 kg; zawsze wymaga dodatkowej izolacji akustycznej; jego rozpiętość jest ograniczona długością belek, a szerokość zależy od szerokości pustaków; nie wymaga wielkiego doświadczenia, z odpowiednim ustawieniem prefabrykatów poradzą sobie nawet dwie osoby; prace można prowadzić na raty. Przerwy można robić po ułożeniu belek, a także pustaków. Ewentualne zanieczyszczenia z ich powierzchni zwieje wiatr, a do czyszczenia zostaną tylko zagłębienia na belkach i żebrach; sufit zawsze wymaga szpachlowania i grubszej warstwy wykończeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Słuchajcie to w końcu jak jest z tą akustycznąścią stropów monolitycznych?. pomieszanie z poplątaniem tu pisza ze dobra akustycznośc zapewnia strop monolityczny 14 cm ... tylko kto taki gruby robi ... z reguły "u chłopa" 8 - 10 jak sie leje to góra, bo "panie - to koszty ..." bzdury o lisciach które w jednym stropie jak wiatr nawieje to przeszkadzaja, a w drugim jak nawieje to nic takiego sie nie dzieje ... Strop gęstożebrowy deskowania wymagają tylko jego obrzeża zalezy od rozpietości - srodek tez sie podszalowuje jego grubość zależy od wysokości wypełnienia – strop z najniższych pustaków ma grubość 24 cm, z najwyższych – 29 cm; są Ackermany 15 cm i z nadlewka maja 18 cm a na 20 cm pustaki wystarczy 3 cm nadlewki - wiec 23 cm a nie 24 ... jest lekki – zależnie od rodzaju pustaków stropowych 1 m² stropu waży od 160 do 340 kg; zgoda zawsze wymaga dodatkowej izolacji akustycznej; przesada - nie wymaga zawsze ale zawsze sie daje te 3 cm stryropianu na strop plus jakas pianka pod panele i problemu akustyki nie ma jego rozpiętość jest ograniczona długością belek, a szerokość zależy od szerokości pustaków; zgoda - tylko kto robi tak długie pomieszczenia zeby belki były za krótkie ... nie wymaga wielkiego doświadczenia, z odpowiednim ustawieniem prefabrykatów poradzą sobie nawet dwie osoby; wymaga doswiadczenia prace można prowadzić na raty. Przerwy można robić po ułożeniu belek, a także pustaków. Ewentualne zanieczyszczenia z ich powierzchni zwieje wiatr, a do czyszczenia zostaną tylko zagłębienia na belkach i żebrach; to proponuje kiedys autorce tego artykułu wygrzebac liscie z tych zagłebień ... sufit zawsze wymaga szpachlowania i grubszej warstwy wykończeniowej sufit sie tynkuje zawsze a szpachlowanie moze byc i nie musi ... chyba jakas Pani pisała ten artykuł .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 05.03.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Dzięki za komentarz. Bo nie wiem czy pamiętasz zasięgałem u Ciebie opini na temat stropu. A tu taki rzeczy ....w Muratorze ........ chyba jakas Pani pisała ten artykuł .... Chyba na pewno ........podpisała się............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 05.03.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Moze i ja dodam ze u mnie tez jest strop monolityczny, ale to dlatego bo oczywiscie majster tak doradzil . Mowil oczywiscie ze jest tanszy od terrivy {ktora mialam w projekcie}. Jednak po 3letnich- doswiadczeniach z moja budowa moge jedynie doradzic zeby tak nie do konca ufac majstrom i fachowcom na swojej budowie oni nie robia dobrze dla inwestora tylko dla siebie a jezeli cos doradzaja to sie trzeba naprawde zastanowic czy dobrze radza. Mam 15cm plyte poszlo mase betonu, desek. belek itd itd. a teraz mysle ze majster po prostu nie mial duzego doswiadczenia z innymi stropami. no a teraz jeszcze styropian na to zeby jednak nie dudnilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 no własnie Dzięki za komentarz. Bo nie wiem czy pamiętasz zasięgałem u Ciebie opini na temat stropu. A tu taki rzeczy ....w Muratorze ........ tak - pamietam Mac Iek i moze to pora na wyciagniecie wniosków monolit nie jest zły - tylko nie ma po co ładowac kasy w gruby strop, kiedy na niego i tak połozy sie styropian ... moze lepiej podzielic taki strop gęsciej belkami, podciagami i zebrami (które wystawac moga w góre) i beda miały głowna role konstrukcyjną ...a pocienic strop i nie ładowac w niego tyle stali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 05.03.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 no własnie Dzięki za komentarz. Bo nie wiem czy pamiętasz zasięgałem u Ciebie opini na temat stropu. A tu taki rzeczy ....w Muratorze ........ tak - pamietam Mac Iek i moze to pora na wyciagniecie wniosków monolit nie jest zły - tylko nie ma po co ładowac kasy w gruby strop, kiedy na niego i tak połozy sie styropian ... moze lepiej podzielic taki strop gęsciej belkami, podciagami i zebrami (które wystawac moga w góre) i beda miały głowna role konstrukcyjną ...a pocienic strop i nie ładowac w niego tyle stali ... Tak mądrze o tym mówisz, tyle że te informacje bardziej dla mojego wykonawcy niż dla mnie. Niestety przy mojej wiedzy budowlanej i umiejętnościach z tego zakresu jestem zdany na umięjętności wykonawcy. Ale jestem optymistą (chyba jeszcze za mało doświadczyłem tej budowy ) i myślę, że będzie OK. Teoretycznie tak może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 06.03.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Morgien! Dumny mieszkaniec PODKARPACIA zabiera się za budowę. (...) Czy ma ktoś może namiary na firmę produkującą wiązary dachowe z naszego regionu? No i jakie doświadczenia macie z tego typu więźbą? Z góry dzięki za info. Oooo no i następny krajan się pokazał - przyznaj się, gdzie masz działkę? Bo tak na ucho powiem Ci, że my też mieszkamy (już mieszkamy!) w Łańcucie. Co do wiązarów - nie mam bladego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.03.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 O Aukstyczności stropów pisałem na poprzedniej- może 2- wie strony wcześniej. To co napisała ta Pani w Mutatorze to śmiech na sali.... Tak nie bardzo mie sie chce wierzyć że przy rozpiętościa do 6m strop monolityczny wyjdzie drożej od gestożebrowego . Do 6 m rozpietości monolit nie będize miał więcej niz 9-10 cm. Podejrzxewam i gwarantuje wam ż ena kazdy zarówno monolityczny jaki gestozebrowy i tak i tak zrobicie wylewkę na styropianie.... dlaczego??? Bo kazdy goły bedzie dudaniał Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 06.03.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam w kolejnym tygodniu... wiosna prawdziwa, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 wiosna prawdziwa, co? zieleniutko, ładnie na polu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voyteck 06.03.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Oooo no i następny krajan się pokazał - przyznaj się, gdzie masz działkę? Bo tak na ucho powiem Ci, że my też mieszkamy (już mieszkamy!) w Łańcucie. Też na razie w Łańcucie - docelowo pod , są dwie opcję więc na razie nie będę zdradzał bo zapeszę Na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 06.03.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 wiosna prawdziwa, co? zieleniutko, ładnie na polu Zgadza się. Wolałbym pomachać trochę łopatą na działeczce niż siedzieć w pracy przed komputerem . Poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 06.03.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Wierzę Mac Iek U mnie po trzech dniach od posadzenia róża sie już zieleni, aż serce boli że ograniczona jest tylko do donicy. Ale obiecałam już niedługo ją wysadzic na wolność.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 06.03.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Wierzę Mac Iek U mnie po trzech dniach od posadzenia róża sie już zieleni, aż serce boli że ograniczona jest tylko do donicy. Ale obiecałam już niedługo ją wysadzic na wolność.. Nie mam tam jeszcze roślinek (poza trawką i chwastami oczywiście) i myślałem bardziej o kopaniu "wyczynowym" - np. wykopałbym dziurę pod fundament i zrobiłbym niespodziankę mojemu wykonawcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 06.03.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 właśnie wiosna za oknem a my przed kompami - wiosnę ogladamy tylko przez okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 06.03.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 mam ok 100 m3 ziemi na zbyciu, gdybu ktoś był zainteresowany ... na priv poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 06.03.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 zadarmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonasz 06.03.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 ja bym wział ziemię ale nie mam czym niestety.A jak z kredytem, wziąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts