Baru 04.09.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 A dla zainteresowanych-bo juz zaczyna sie dyskusja o kolorac-to byly jeszcze niebieskie. błahahahahaha - i to mnie właśnie zmyliło!! U nas kręciła się właśnie niebieska, nie zarejestrowałam jakoś nigdzie czerwonej. Brzoza! Chcesz powiedzieć, że ze stołu nici?? Mam co prawda jeszcze trochę desek post-budowlanych, ale obawiam się, że mogą służyć już tylko jako rozpałka do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 ... Doradźcie czy przekładać je szybko czy poczekać aż trochę przestanie padać - ponoć do piątku nie ma co na to liczyć? Straszą, że będzie gnić Tyle kasy nie wiem jaki kupiłes rodzaj jesli to sosna - nieprzełożona szybko zsinieje ... /czarne plamki powierzchowne równiez niewykluczone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Brzoza! Chcesz powiedzieć, że ze stołu nici?? Mam co prawda jeszcze trochę desek post-budowlanych, ale obawiam się, że mogą służyć już tylko jako rozpałka do kominka Baru jakby to ując trzeba je odkryc (czyli przestrugac z grubsza) aby zobaczyc czy nie sa zarobaczone i spekane jesli OK to blat można myslec zrobic natomiast te budowlane sa na ogół miekkie na obwódke pasuje miec coś twardego (dąb jesion, klon,ostatecznie brzoza czy owocowe) a na nogi (jesli boczki) gruba decha ok 4 cm a jesli nogi toczone to jakies twardzsze krawędziaki 10 x 10 cm minimum czyli jesli masz deski sosna, jodła, świerk 32 mm to masz ok. 75 - 80 % materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 05.09.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 wklejam je m.in. dlatego, ze ktos powątpiewał, ze mozna z desek poszalunkowych zrobic meble /blaty 2 stołów sa z takich desek - ale to nie jedyne przykłady wykorzystania takich desek .../ i Fajne.Ale powiedz,czy Twoj stolarz nie plakal nad jakimis nozami??Jak te deski "odkrywaliscie"? Jakims recznem strugiem? Z moich poszalunkowych desek nikt nic nie chce zrobic-bo beton,choc wiekszosc byla oslonieta podczas szalowania folia budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 05.09.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 wpadłam na chwilkę żeby się tylko przywitać i powiedzieć że wreszcie znalazłam prace tylko na 5 miesięcy ale zawsze coś pogoda okropna a my nadal ślęczymy przy elewacji dom jest już docieplony, położona jest też siatka teraz trzeba jeszcze nałożyć drugą warstwę kleju i grunt pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.09.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Farida deski z betonu oczyściłem z grubsza szczotka drucianą, szpachelką i zmiotką tępienie sie nozy w strugarce - grubościówce to normalna sprawa gorzej jeśli w desce utkwi gwóźdź czy mały kamyk - wtedy nóż zostaje wyszczerbany - to jest problem ... ale nie znaczy to ze tego nie da sie naprawic dlatego deski przed struganiem należy dokładnie przeglądnąć na obecnośc gwoździ czy innych twardych przedmiotów samo ostrzenie noży /3 szt/ wraz odkreceniem i ponownym zamontowaniem i ustawieniem to 1 - 1,5 godziny pracy /zakładająć ze stolarz ma szlifierke przystosowaną do ostrzenia noży/- czyli zadne mecyje ja miałem coś ponad 1 m3 desek pobudowlanych i po ich ostruganiu noże były ostrzone natomiast oprócz masówki iglastej miałem tez nieduze ilości innych gatunków drewna - to juz tak dla kosmetyki aby ozdobić te masówke ja mysle ze kazdy stolarz powinien miec wykalkulowane ostrzenie noży - i o te stawke /1,5 godz pracy plus cos grzecznościowo za fatyge/ sobie ostrzyc ale jak widac sa paniska ... pomysl co by to było gdyby fryzjer grymasił ze ktos ma za długa broda i odmawiał golenia pod pozorem ze musi pózniej brzytwe ostrzyc ... witaj _Beti_ pogoda nas nie rozpieszcza ... trzeba to niestety wkalkulowac w "koszty własne" gratuluje znalezienia pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 05.09.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 witam gorąco w paskudny deszczowy wieczór.... rynny ..... jakie wybrać ?? podpowiedzcie proszę, bo cały dzień oglądałem różniaste i czym więcej widziałem tym bardzie nie wiem jakie. PCV/stal A skoro jestem to robota u mnie stoi "na więźbie" i czeka na pogodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.09.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Rynny? Myśmy wybrali te: http://www.kaczmarek2.pl/?v=13&kar=2 Są z tworzywa i podobno bardzo ładnie się sprzedają, bo są dobre A nasza więźba też moknie do poniedziałku... http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/domek_wiezba.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 05.09.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Dzięki za odzewU mnie jest niemalże identycznie, też beton komórkowy i na podobnym etapie zaawansowania więźba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 06.09.2007 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Witam i ja.. Wczoraj zastanawialiśmy się czy już się "wypadało" czy jeszcze nie. No i jeszcze nie, bo dzis też ostro daje i nic nie zapowiada poprawy. Rynny? My stalowe. Beti, gratuluje. teraz już z górki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.09.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 tomasz - ooo jak dobrze znów Cię widziec - myślalem żes zarobił sie nma śmierć CO do rynien Ja mam metalowe pokrywane tworzywem - system Siba Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 06.09.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Witam i ja wszystkich w ten deszczowy dzień. Wcozraj u nas spadło 56 mm. Po trawniku chodzi się jak po gąbce Z deszczu sie cieszymy, i to bardzo. Suczka mniej tomasz3211: My zdecydowaliśmy sie na rynny metalowe. Pamiętam, ze sporo czytałem o tym na Forum. Opinie były różne - jak zwykle. Duże negatywne wrazenie zrobiły na mnie zdjecia w jednym z wątków. Były to plastikowe rynny po kilku latach, wypłowiałe do białego od słońca. Słoneczko: Ładny ten Twój domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 06.09.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Dzięki zaopinię ja też coraz bardziej skłaniam się do metalowo powlekanych. a deszczu faktycznie napadało o o o o... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 06.09.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Witam, Co do rynien to jeszcze nie mam ale zamówiłem stalowe powlekane......... W każdym bądź razie dylemacik PCV czy metalowe przerabiałem Pozdrawiam............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.09.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Słoneczko: Ładny ten Twój domek A dziękuję Pochwała tym bardziej ważna, gdy jej autor ma piękny dom W werandzie będą schody na górę, by nie zabierały powierzchni wewnątrz i bliźniak był jak najmniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 06.09.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Witam, Co do rynien to jeszcze nie mam ale zamówiłem stalowe powlekane......... W każdym bądź razie dylemacik PCV czy metalowe przerabiałem Pozdrawiam............. Kurcze, a ja zamówiłem pcv (Wavin) i teraz nie mam pewności czy dobrze zrobiłem. Przyznam się że temat nie do końca przerobiłem i zdałem sie na sprzedawcę który powiedział mi tyle że są dobre bo głębokie, nie odbarwią się i stosunkowo tanie. Ale może jednak metalowe powlekane? Macie informację jak pcv do powlekanych mają się cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.09.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Jak ja fundowałem sobie rynny - to po rabacie wyszły mnie o 10% taniej niz PCV. Kupowałem w blachotrapezie w Świlczy. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 06.09.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Jak ja fundowałem sobie rynny - to po rabacie wyszły mnie o 10% taniej niz PCV. Kupowałem w blachotrapezie w Świlczy.Sebo8877 No to mam gwoździa, choć tyle dobrze że nie tego "ziobrowego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.09.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 a u mnie kolejne powroty ... najmłodsza sikoreczka zmierza w kierunku domu ...juz ma bliziutko do rodzinnego gniazda ...chyba dlatego słoneczko zaczeło niesmało przeswitywac spoza chmur ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldio 06.09.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Brzoza;sama radość, będą pierogi na powitanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts